Belföld

A kormány segít a Hajdú-Bétnek

A kormány segíteni kíván a Hajdú-Bét Részvénytársaságnak, miután az Rt. legnagyobb hitelező bankja felmondta a hiteleket, és érvényesítette jelzálogjogát a debreceni cég bizonyos ingatlanaira.

Az APEH zárolta az Rt. számláit, és több bank is megvonta a hitelt a Hajdú-Béttől. Az agrártárca államtitkára szerint a 100 milliárdos új hitelkeret és a SAPARD-program is lehetőséget ad a nehézségek áthidalására. A baromfifeldolgozó cég a termelőknek még tartozik a tavaly feldolgozott baromfik árának 20 százalékával.

– A kormány segíteni szándékozik a Hajdú-Bét Rt-nek, amely jelen pillanatban nem talált még olyan partnert, amely finanszírozná a további működését. Szanyi Tibor, a Földművelésügyi Minisztérium politikai államtitkára.

– A piacgazdasági körülmények között a magánvállalat, mint ez esetben a Hajdú-Bét, nyilvánvalóan a törvények okán a kormány nem kíván beavatkozni, ellenben nagyon komoly felelősséget érzünk és együtt érzünk azokkal a termelőkkel, főleg kistermelőkkel, akik most a várható felszámolási eljárás okán nehéz helyzetbe kerülnek, hiszen ők még egy sikeres felszámolási eljárás esetén is csak nagyon hosszú idő múlva juthatnak hozzá a pénzükhöz.

Ezért keressük, hogy kik tudnák összefogni ezeket a kistermelőket, kik lennének az ő képviselőik, mert számukra a tárgyalást ajánlanánk az ügyben, hogy milyen átállási, tehát más tevékenységre való áttérést elősegítő hitellehetőséget biztosítanánk. Különös tekintettel arra, hogy jelenleg is folyamatban van egy, az európai csatlakozást olajozó, megkönnyítő, egy százmilliárd forintos hitelkeretünk, és ilyen körülmények között keressük annak a módját, hogy miként tudjuk ezt az ő segítségükre is fordítani.

Azt is meg kell jegyeznem, hogy szintén rájuk szabottan keresnénk a megoldást arra, hogy a most megkönnyített feltételrendszerű SAPARD-programot hogyan tudnánk bemozdítani az ő javukra, tekintettel arra, hogy épp a mai naptól él az a szabály, hogy a SAPARD-pályázatokhoz szükséges önrészt immár hitelforrásokból is lehet biztosítani.

A kormány nem anyagi segítséget kíván nyújtani és nem konkrétan a Hajdú-Bétnek, hanem a beszállítóikat szeretnék támogatni, különösen a most likviditási problémába került kistermelőket. A Hajdú-Bét pénzügyi kisegítése az államtitkár szerint szükségtelen, hiszen a kialakult helyzetben ismereteik szerint egy felszámolási eljárás rendezni tudja ezt a helyzetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik