Belföld

Uniós támogatásoktól eshetünk el a hivatalok lassú ügyintézése miatt

Uniós támogatásoktól eshet el Magyarország, ha a hivatalok jogerős hatósági engedélyeinek kiadására hónapokat, vagy éveket kell várni - hívta fel a figyelmet a fővárosi közigazgatási hivatal vezetője szerdán, Budapesten.

“A kellő időben meg nem született határozatok miatt ne essünk el uniós támogatástól” – mondta sajtótájékoztatóján Felkai László. A hivatalvezető indoklása szerint az uniós pályázatok benyújtásához minden jogerős hatósági engedélynek rendelkezésre kell állnia. Ez azt jelenti, hogy a pályázati kiírás és a benyújtási határidő között meg kell szerezni például az építésügyi, a kisajátítási vagy a környezetvédelmi engedélyeket – közölte.

Felkai László kijelentette: a már elnyert uniós támogatások lehívását két éven belül meg kell kezdeni, ellenkező esetben a pénz elvész. “Megkezdeni ugyanakkor csak akkor lehet, ha a jogerős hatósági engedélyek rendelkezésre állnak például egy tömbrehabilitációnál” – mondta.

Közlése szerint legkésőbb néhány hónapon belül meg kell születnie a jogerős döntéseknek, különben Magyarország eleshet számos támogatástól. “Komoly feladat az ennek való megfelelés” – mondta, emlékeztetve arra, hogy a gyakorlat szerint a döntések sokszor csak évek elteltével születnek meg.

Elmondta: levélben keresték meg az önkormányzatokat és a nem önkormányzati közigazgatási szerveket, hogy figyelmüket felhívják a veszélyre. “Külön segítséget is ajánlottunk azoknál az ügyeknél, amelyeknél fennakadás van és uniós pénzekről van szó” – mondta.

A fővárosi közigazgatási hivatal vezetője szerint egy ügy rossz befejezése adott esetben jobb lehet, mintha évekig nem történne semmi. “Ha rossz, akkor jogorvoslattal lehet élni, és a másodfokú döntés helyre teszi az ügyet, míg ha évekig nem történik semmi, nem tudja az ügyfél (…) mihez tartsa magát például egy építkezésnél vagy egy gazdasági vállalkozásnál” – mondta.

Szólt arról, hogy az országosan több mint 100 ezer önkormányzati rendelet nagy része már megfelel az uniós jogharmonizációnak, ez alól kivételt azok a jogszabályok jelentenek, ahol még nem, vagy csak nemrég született meg az “állami jogszabály”. Ez utóbbira példaként a közbeszerzések jogi szabályozását említette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik