Belföld

Kompromisszumra törekszik az Ecofin

A kiszivárgott hírek szerint az uniós pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) annak ellenére kompromisszumra törekszik az Európai Bizottság és Németország, illetve Franciaország között a költségvetési hiány ügyében kiéleződött polémiában, hogy a sorsdöntő ülésen részt vesz Romano Prodi is.

 Prodi is részt vesz az ülésen

Az eurócsoport hétfő esti ülésén részt vesz Romano Prodi, a bizottság elnöke is, az intézmény illetékesei azonban igyekeztek csökkenteni e körülmény jelentőségét. Emlékeztettek arra, hogy Solbes mellett Prodinak is “fenntartott helye” van a csoport tanácskozásain, amelyeken gyakran részt is vesz, a mostani tehát nem kivételes alkalom.  

Korai volna még találgatásokba bocsátkozni arról, hogy a stabilitási és növekedési paktum végét jelentheti-e, ha az uniós pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) elveti az Európai Bizottságnak a francia és a német államháztartási hiány ügyében tett ajánlásait – mondta hétfőn Pedro Solbes gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős biztos szóvivője. Aki szerint a bizottság is igyekszik hozzájárulni valamilyen elfogadható kompromisszum kialakításához, de ennek körvonalai egyelőre nem rajzolódtak ki.


Harmadszor sértik a hiánykorlátot


Németország egyezségre hajlik

Előzetes értesülések szerint Németország kész lenne elfogadni valamilyen kompromisszumos megoldást, és ennek felkutatásán dolgozik a soros olasz elnökség is. Solbes szóvivője szerint azonban a bizottság egyelőre nem tud olyan változatról, amely a közösségi jog szempontjából és az érintettek számára is elfogadható volna.

Az Ecofin hétfőn kezdődött kétnapos tanácsülésének egyik napirendi pontjaként tárgyalja a Franciaország és Németország ellen túl nagy államháztartási hiányuk miatt indított eljárás ügyét. Az első érdemi viták az eurócsoport kora este kezdődő ülésén várhatók, döntés kedden esedékes. A két ország ugyanis jövőre már a harmadik egymást követő évben fogja megsérteni a stabilitási és növekedési paktumnak azt az előírását, amely szerint államháztartási hiányuk nem haladhatja meg hazai
össztermékük (GDP) 3 százalékát. A tanácsnak azokról az ajánlásokról kellene állást foglalnia, amelyeket a brüsszeli bizottság intézett hozzájuk az eljárás részeként. Ezek szerint mindketten egy év haladékot kapnának, így 2004 helyett csak 2005-re kellene a 3 százalékos határ alá szorítaniuk a hiányt. Ugyanakkor a bizottság mindkét országtól nagyobb költségvetési kihatású intézkedéseket vár, mint amennyire azok eddig hajlandónak mutatkoztak

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik