Belföld

Ljubljanai hálóban a balkáni brókerek

Néhány hónapja egy budapesti tanulmány a legkisebb közép-európai tőzsdék egyikeként jellemezte a ljubljanait. A szlovén börze pár hete indította 7 balkáni ország 200 brókerházát behálózó monitor-rendszerét. Nem titkoltan a piacok összekapcsolására készülnek.

A szlovéniai Ljubljana és a horvátországi Varazdin tőzsdéi közti adatcseréről szóló tavaly decemberi szerény megállapodással kezdődött az a történet, melynek legújabb fordulata, hogy néhány hét óta látogatható a 7 dél-kelet-európai tőzsde több mint 200 brókerházát behálózó monitor-redszer honlapja.


Alig használt információs rendszer diszkont áron


 Nagyot akartak markolni

Ljubljanai forrásokból már a varazdini adatcseréről szóló szerződés aláírásakor kiszivárgott, hogy a szlovén börze a horvát mellett a jövőben a macedón, a bosnyák és a montenegrói piacot is bekapcsolná információs rendszerébe. Ez akkor nagyon távoli perspektívának tűnt, most mégis tényként kell kezelnünk, az adathálózat létét. 


Tavaly decemberben előbb arról számoltak be a zágrábi és a ljubljanai lapok, hogy a poszt-jugoszláv térségben túlsúlyosnak számító ljubljanai tőzsde kedvezményes áron átengedte alig használt információs rendszerét a kicsiny forgalmú varazdini börzének. Ez volt ugyanis a technikai előfeltétele annak, hogy két nappal később aláírhassák a két börze közti adatcseréről szóló megállapodást. Tegyük hozzá, már akkor úgy nyilatkoztak a két tőzsde vezetői, hogy ez csupán egy lépés volt a két piac összekapcsolása felé.


Feltűnés nélkül dolgoztak


A csöndes szlovén hálózatépítkezéssel egy időben készült a Budapesti Értéktőzsde tanulmánya a csatlakozás előtt álló országok tőzsdéiről. Ez az elemzés a jövőre csatlakozó nyolc ország tőzsdéinek súlytalanságát emelte ki, utalva az alacsony kapitalizációra, illetve a nyugat-európai tőzsdeszövetkezési trenddel szemben az erők szétforgácsolódására. A ljubljanai törekvésekből csupán annyit érzékelt a tanulmány, hogy a csatlakozó országok egyik legkisebb tőkepiacán emelkedtek legnagyobb ütemben a részvényárfolyamok.


 Nem szabad alábecsülni

A balkáni tőkepiac nagyságát talán azzal lehet érzékeltetni, hogy 4 ezer vállalat részvénye forog a térségben, s az általuk képviselt kapitalizáció 16 milliárd euró.  


A balkáni brókerházak ljubljanai behálózásának mértékére jellemző, hogy a dél-kelet-európai térség 350 brókerházából 200 tagja a frissen felállított monitorrendszernek. A néhány évvel ezelőtti délszláv háború és a máig meglévő politikai feszültségek ellenére a szlovén tőzsde közös nevezőre jutott a szerbiai, a montenegrói, a horvátországi, a macedóniai, és a bosznia-hercegovinai börzékkel.


Körvonalazódik a balkáni tőzsdeszövetség


Térségi elemzők szerint a mostani monitorrendszer kiépítése, a folyamatos információáramlás megteremtése is csupán egy újabb lépés a piacok egyesítése felé. A ljubljanai tőzsde, amelyik a jövőre csatlakozó országok tőzsdéi között eddig csak úgy szerepelt, mint az egyik legkisebb – bár kétségkívül törekvő – értékpapírpiac, mostantól olyan potenciális szereplőnek tekinthető, amely könnyen összekovácsolhat egy balkáni tőzsdeszövetséget – elhalászva egy jelentős növekedési potenciált ígérő piacot a saját – relatív – nagyságuktól ellustult közép-európai börzéktől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik