Belföld

Homály fedi a következő EU-költségvetést

Az Európai Bizottság még semmilyen számszerűsített javaslatot nem tett az EU 2007-ben kezdődő, következő költségvetési időszakának előirányzataira - közölték csütörtökön az intézmény illetékesei.

Michaele Schreyer költségvetési biztos és Romano Prodi elnök szóvivője azokra a lengyel sajtójelentésekre reagált, amelyek szerint a bizottság erre az időszakra az újonnan csatlakozott tagországoknak járó strukturális alapok csökkentését tervezné.

A 2007-től érvényes pénzügyi perspektívák tervezése egyelőre az illetékes szolgálatok közötti belső egyeztetések szakaszában tart. A bizottság november közepén vagy végén hozza nyilvánosságra az előirányzatok fő vonalait, s ezek alapján a jövő év első felében teszi meg az első törvényalkotási javaslatokat – közölték a szóvivők.

A bizottsági javaslatokról a miniszterek tanácsának kell majd meghoznia a végleges döntéseket, de ez csak 2005-ben esedékes. Így a jelentésekben említett esetleges csökkentésekről is csak ekkor és ezen a szinten születhet döntés. “Meglepő volna, ha a bizottság javasolna ilyeneket” – tették hozzá, megjegyezve ugyanakkor, hogy a csomag egésze tárgyalások témája lesz.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy egyelőre semmilyen garancia nincs arra, hogy 2007-től kezdve az újonnan csatlakozott tagországokban a strukturális támogatások egy főre jutó értéke (az úgynevezett támogatási intenzitás) azonos legyen a jelenlegi tagországokra jutó hányaddal vagy meghaladja azt. Mivel azonban egyelőre minden ezzel kapcsolatos kérdés nyitott, túl korai volna találgatásokba bocsátkozni – mondták a szóvivők.

Nincs még döntés a bizottságnak arról a nemrég felvetett javaslatáról sem, amely szerint valamilyen formában általánosítanák a közösségi költségvetés nettó befizetőinek járó visszatérítések gyakorlatát. Ilyen jelenleg csak Nagy-Britanniának jár, neki viszont 1984 óta, még a Margaret Thatcher volt kormányfő által kiharcolt feltételek mellett.

A szóvivők elismerték, hogy e rendszer bevezetése esetén a visszatérítéseket végső során a többieknek – köztük az új tagországoknak – kellene majd finanszírozniuk. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy minden majdani számítás alapját csak az adott országok befizetései és a nekik jutó támogatások közötti különbség, vagyis nettó költségvetési egyenlegük képezheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik