Belföld

Athénban tartóztatták le az egykori orosz médiamogult

Oroszprszág egyik legismertebb üzletemberét, az egyik leggazdagabb orosz vállalkozót letartóztatták Görögország fővárosában, Athénban. Vlgayimir Guszinszkij éppen Izraelből - "önkéntes száműzetésből" - érkezett Görögországba.

Guszinszkij ellen nemzetközi körözés van érvényben, csalás gyanúja miatt. Oroszország mintegy 250 millió dollár értékű károkozás miatt keres(tet)i Guszinszkijt – közölték a görög hatóságok. Athénban várhatóan hétfőn kerül az ügyészség elé az orosz származású, de immár izraeli útlevéllel is rendelkező vállalkozó ügye.

Guszinszkijt – és üzlettársát, Borisz Berezovszkijt – korábban Jelcin elnök egyik legfontosabb támogatójaként és bizalmasaként tartották számon, s ekkor még a nagyhatalmú médiamogul tartotta a kezében az orosz NTV tevelívziós csatornát is. Ettől és más médiabeli érdekeltségeitől azonban kénytelen volt megválni, és külföldre távozott, amikor az új elnök Putyin kegyeiből kiesett a nagyvállalkozó. A független hírszolgáltatásáról, többek között a csecsenföldi háborúról szóló beszámolóiról és antikorrupciós műsorairól ismert NTV-t időközben Putyin elnök hívei vették át Guszinszkijtól.

Guszinszkij előbb Spanyolországba távozott, ám az ottani bíróság megtagadta kiadatását Oroszországnak. 2001 áprilisában így Izraelbe távozhatott az ibériai országból az orosz mágnás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik