Belföld

Makroizgalmak – mindenre kihatnak

Tombol a nyár, de az irodákban időző befektetők izgalomban tartásáról gondoskodik a kormány. A BUX mégis beragadt egy szűk sávba, akárcsak a nemzetközi indexek jó része.

A budapesti tőzsdeindex mindössze 1,1 százalékos csökkenéssel fejezte be a hetet, de egész júliusban a 8000 pont szűk környezetében mozgott. A látszat ellenére nem fulladt unalomba a kereskedés a BÉT-en, hiszen a BUX változatlanságát a vezető részvények ellentétes irányú mozgása okozta.

A Richter korrigálta elmúlt időszaki lendületes emelkedését, enyhén visszacsúszott, a Mol rövid hezitálás után erősödésnek indult. A mérleg serpenyőjére az OTP eséssel került fel, ez vissza is terelte az indexet a nyolcezres szintre, mielőtt még ki tudott volna törni szűk sávjából.

Rossz idők járnak az OTP-re

 

A gazdaság gyenge kilátásai miatt az OTP részvényein verték el a port a befektetők. A költségvetési hiány csökkentése érdekében felpörgetett infláció ugyanis magasabb kamatkörnyezettel és volatilitással jár, és ez negatívan érinti a bank megítélését.  

Mol, Richter – túlfűtött befektetők

Talán egyedül a Mol árfolyamát terelgetik a vállalati hírek, a többi papír kurzusának változását a gazdasági események, pontosabban a kormány döntései határozzák meg. Másfél hete a jövő évi költségvetés részletetei adtak okot a forint gyengülésére, míg ezúttal a váratlan áramáremelés okozott hozamemelkedést az állampapírpiacon, a magasabb inflációs várakozások miatt. Mindez nem csak a forint- és állampapírpiacon érezteti hatását, hanem átgyűrűzik a részvénypiacra is.

Pénz- és állampapírpiac

 

Rapszodikus hetet zárt a forint, és ahogy folytatódik az alkudozás a jövő évi költségvetésről, várhatóan hasonló marad a helyzet továbbra is. Miután tesztelte a 269-es szintet is az euróval szemben, a hét második felében erősödött a hazai valuta, és visszatért a 265-ös szint környékére. Az állampapírpiac buzgón követte a forintot, a hét eleji hozamemelkedéssel végleg kiárazott minden kamatcsökkentési várakozást az év hátralevő részére. Csütörtöktől fordult a trend, mintegy 15 bázisponttal estek a hozamok. A héten csak diszkontkincstárjegy-aukciók lesznek, nem várunk új makrogazdasági adatot sem, így a forint és a kötvények útját is a nemzetközi trendek és a hazai pártszékházakból érkező hírek fogják meghatározni.  

A forint további gyengélkedése adhat táptalajt a Richter folytatódó szárnyalásának. Most már több elemző a 20-22 ezer forintos sávot jelölte meg célárként. Annak ellenére, hogy ez már nincs is olyan messze, a hamarosan publikálandó második negyedéves gyorsjelentés megakadályozhatja a 20 ezres szint átlépését.

A várakozások nagyon magasak, a vállalalat eredményei az elmúlt három negyedévben rendre meghaladták az elemzői várakozásokat, így a csalódás esélye jóval nagyobb. Már csak azért is, mert a gyengébb forint rövid távon alacsonyabb profitot eredményez, hiszen a később jelentkező magasabb üzemi nyereséget első körben tromfolja a hirtelen megjelenő pénzügyi veszteség.

A Mol piacán nemcsak azok voltak a vételi oldalon, akik pozitívan ítélik meg az INA-akvizíciót, hanem a korábbi eladók is. Számos nagy alap arra spekulált, hogy az év végi privatizáció során majd lesz lehetősége visszavásárolni a papírokat alacsonyabb árfolyamon, hiszen az államnak a piaci ár alatt kell felajánlani őket, hogy megvegyék.

Az árfolyam-emelkedés azonban, ha tartós lesz, olyan magasságokba emelheti a részvényt, hogy még a prémium után is meghaladhatja az eredeti eladási árfolyamot. Ezért, a veszteséget kivédendő, visszavásárolták a papírok egy részét, hiszen senki nem akar kimaradni egy rally-ból!

Újra repül az amerikai IT-szektor

A múlt héten továbbra is a negyedéves gyorsjelentések határozták meg a hangulatot a határokon túl. A magas várakozásokat mutatja, hogy a Dow Jones nem volt képes kimozdulni a saját sávjából, pedig a vállalatok kétharmada az elemzői várakozásoknál jobb eredményekről számolt be.

A vállalati eredmények előreláthatólag 7 százalék körüli mértékben növekedtek az előző év hasonló időszakához képest, de a képet árnyalja, hogy a növekedés nagy része még mindig költséglefaragásból termett, nem a fellendülésből. Talán ezért volt olyan gyakori az a mondat a gyorsjelentésekben, hogy „jó negyedévet zártunk, de…” – és itt le is hűtötték a kedélyeket.

A legtöbb pozitív meglepetést a technológiai cégek eredményei okozták, igaz, gyakran olyan formában, hogy a veszteség alacsonyabb lett a



Makroizgalmak – mindenre kihatnak 1


vártnál. Ami ennél örvendetesebb a technológiai papírokat túlsúlyozók számára, az az, hogy a hajdani volatilitás megmaradt, azaz ezek a papírok könnyedén ugrálnak – ez esetben felfelé. A múlt héten az Ericsson 26 százalékot, az Amazon.com 14-et, míg a Yahoo! 9 százalékot emelkedett.

Mivel a hazai gyorsjelentési szezon augusztus első felében esedékes, ezért még titok, hogy a hazai IT-cégek, a Synergon és a Graphisoft tartogat-e számunkra hasonló finomságokat. Első negyedéve után az utóbbi társaság tűnik esélyesnek újabb jó gyorsjelentésre.

A nemzetközi gyorsjelentési szezon elcsendesülésével várhatóan ismét a gazdaság állapotára fordítják a figyelmüket a nemzetközi befektetők. Idehaza viszont továbbra is érdemes lesz odafigyelni a kormány és a jegybank sajtótájékoztatóira, lehet, hogy még tartogatnak valami meglepetést a piac számára. A szűk sávból pedig várhatóan csak a gyorsjelentések lesznek képesek kimozdítani a BUX-ot.

Persze ez nem jelenti azt, hogy az egyes részvények is nyugton maradnak, tehát lehet tippelni, hogy mely papírok lesznek a jók és melyek az alulteljesítők. Aki nem akar lutrizni, azt mindenért kárpótolja a féléves diszkontkincstárjegy 9,5 százalékos hozama!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik