Belföld

Bulgária saját atomerőművének ellenőrzését kéri az EU-tól

Bulgária sürgette az Európai Uniót, hogy mihamarabb küldjön szakértőket atomerőműve biztonságának ellenőrzésére. E lépéstől a szófiai vezetés azt várja, hogy az ország egyedüli atomerőműve távlatokban is üzemben maradhat, továbbá, hogy e kérdés nem hátráltatja majd az ország uniós csatlakozási terveinek megvalósítását.

Csütörtökön egy Várnában zajló atomenergetikai tanácskozáson Georgi Parvanov államfő közölte, hogy országa aláveti majd magát az EU Bizottság szakértői véleményének. Az államfő arra kérte az EU-t, hogy októberben, novemberben folytassa le a vizsgálatot, így annak eredménye még az idén ismert lehet. – Amennyiben bebizonyosodik, hogy a két reaktor 2006 után is üzemeltethető, ez az EU számára elégséges érv lehet arra, hogy elálljon a reaktorok leállításáról szóló követelésétől – mondta az államfő.

A bolgár kormány korábban elfogadta azt az Európai Unió-s kérést, hogy bezárja 2006-ig a kozloduji atomerőmű két vitatott, 440 MW teljesítményű blokkját és csak a másik négy ( kettő szintén 440 MW-os, illetve kettő 1000 Mw-os ) blokkot üzemelteti tovább. A Szófiától 200 kilométerre lévő atomerőmű két nyomottvizes reaktora 1974-82 között épült és ezekkel szemben biztonsági kételyeket fogalmaztak meg.

A szófiai vezetés a közvélemény nyomására változtatott álláspontján, úgy határozott, hogy inkább fokozná a reaktorok biztonságát, így az erőművet hosszabb ideig üzemeltetné, nehogy hiány keletkezzék az ország áramellátásban. 2002-ben a kozloduji atomerőmű szolgáltatta az ország áramszükségletének 47 százalékát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik