Belföld

Közvélemény-kutatás Orbán panaszának hatásairól

Nem tart az emberi és szabadságjogok megnyirbálásától a magyarok többsége, legyen szó kormánypárti vagy ellenzéki szavazókról - derül ki a Népszavában nyilvánosságra hozott és a Szonda Ipsos által készített reprezentatív, 500 fős telefonos közvélemény-kutatásából.

A felmérés egyfelől arra kereste a választ milyen mértékben érvényesülhetnek az emberi jogok és bontakozhat ki a szólásszabadság hazánkban, másfelől pedig arra: miként vélekednek az emberek arról, hogy a Kereszténydemokrata Pártok Nemzetközi Demokratikus Centruma – a szervezet alelnöke Orbán Viktor – olyan határozatot fogadott el, amely jogtiprással vádolja a Medgyessy-kabinetet.

A jogtiprást kimondó határozat megítélése nehezebb kérdésnek bizonyult, főként az ellenzékiek számára. (A megkérdezettek 65 százaléka halott a Kereszténydemokrata Pártok Nemzetközi Demokratikus Centurmának állásfoglalásáról.) Az emberek 64 százaléka szerint a határozat árt Magyarország külföldi megítélésének, 19 százalékuk szerint nincs rá hatása, és csupán négy százalék merte vállalni azon véleményét, hogy a határozat szépíti hazánk külföldi képét. Úgyhogy kijelenthető – a Fidesz szándéka messze nem esett egybe a magyar társadalom véleményével. A kormánypárti szavazók jóval markánsabban foglaltak állást: 85 százalékuk elítélte a határozat elfogadtatását.

Az ellenzék szimpatizánsai azonban sokkal megosztottabbak voltak – 32 százalékuk szerint káros a határozat, márpedig ez azt jelenti, hogy egyharmaduk nyíltan elítélte az ügyet, és csupán 11 százalék tartotta hasznosnak. Feltűnően magas, 44 százalék azon ellenzékiek aránya akik szerint az állásfoglalás nem oszt nem szoroz.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik