Belföld

Székelyföldi régió: az EU-nak nem fontos

A romániai sajtóban megoszlanak a vélemények arról, hogy mit is mondott az Európai Bizottság bukaresti képviseletének vezetője a székelyföldi gazdaságfejlesztési régióról.

Az Európai Bizottság bukaresti képviseletének vezetője, Jonathan Scheele az elmúlt napokban Hargita és Kovászna megyékbe látogatott, ahol az Adevarul bukaresti román lap szerint “az orra alá dugták a Székelyföld gazdaságfejlesztési régió létrehozásának tervét is”. Ahogy azt az RMDSZ elnöke, Markó Béla elmondta, a magas rangú vendég ezen ügyben türelmet javasolt. Románia dönti el, hány és mekkora gazdasági fejlesztési régiót hoz létre. Az EU nem tesz kötelezővé egy adott típusú közigazgatási, vagy gazdasági felosztást. Ami az említett régiót illeti, Jonathan Scheele azt mondta, hogy meg kellene várni, míg az EU-val tárgyalt valamennyi fejezet lezárul, hogy ne zavarják, vagy lassítsák le ezt a folyamatot.

A kolozsvári Szabadság című lap szerint az Európai Uniónak és az Európai Bizottságnak nincs álláspontja Románia adminisztratív struktúrájával kapcsolatban, ugyanakkor minimális elvárásokat fogalmaznak meg a regionális fejlesztési alapokat fogadó struktúrákkal szemben – szögezte le Jonathan Scheele, az Európa Bizottság bukaresti állandó küldöttségének vezetője pénteken Csíkszeredában. Jonathan Scheele a székelyföldi Kovászna és Hargita megyékben járt, ahol a helyi vezetőkkel folytatott megbeszéléseket, és megtekintett több, az EU által finanszírozott létesítményt.

Az Európai Bizottság bukaresti képviselője leszögezte, hogy az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalásokon a jelenleg létező nyolc fejlesztési régiót veszik alapul, és ha Bukarest ezt a rendszert most megváltoztatná, az nehezítené és késleltethetné Románia csatlakozását. A pénteki román sajtó egy része azzal a kommentárral idézte Scheele szavait, hogy az RMDSZ által szorgalmazott székelyföldi fejlesztési régió terve holtvágányra került.

Scheele pénteken, csíkszeredai sajtóértekezletén leszögezte: nyugtalanítók az ilyen kommentárok, a jelek szerint nem minden újságíró értette meg a szavait. Megismételte, hogy Romániával a csatlakozási tárgyalások a jelenlegi nyolc fejlesztési régió alapján folynak, e struktúra rövid távon való megváltoztatása a csatlakozási tárgyalások késleltetését eredményezné.

Forrás: Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik