Belföld

Hárommillió ügyfelet szerez az OTP – külföldi sajtóvisszhang

Az osztrák Erste Bank alulmaradt a magyar OTP-vel szemben, miután nominálisan alacsonyabb ajánlatot tett a bolgár DSK Bankra – írja a német és az osztrák sajtó.

A tekintélyes német lap, a Handelsblatt szerint elsősorban a nominálisan alacsonyabb ár vezetett ahhoz, hogy az Erste Bank kettő közül végül csak a második helyen végzett a versenyfutásban, és így nem rúghat labdába Bulgáriában. A Handelsblatt egyébként piacvezetőnek nevezi a bolgár bankot, amely a lakossági szegmensben valóban a legnagyobb szereplő, de a teljes bolgár bankszektort tekintve csak a második legnagyobb pénzintézet a Bulbank után.


Még tíz nap a szerződésig


Az osztrák politikai napilap, a Die Presse tárgyilagosan számol be arról, hogy az Erste Bank alulmaradt a DSK-ért folyó küzdelemben, ám nem tekinti teljesen lezártnak az ügyet. Az osztrák lap szerint a második legnagyobb bolgár bank megszerzésére zöld utat kapott az OTP, de további tíz napba telik majd, amíg a privatizációs szrződést aláírják a bolgár illetékesekkel.

A Die Presse szerint az OTP 311 millió eurós ajánlata felülmúlta az Erste által kínált 293 milliót. A Die Presse megjegyzi, hogy a DSK Bulgáriában a lenagyobb fiókhálózattal rendlkezik, több mint 300 létesítményével. A DSK 2002 végén egymilliárd eurós mérlegfőösszeggel rendelkezett, és kereken 4900 dolgozót foglalkoztatott – teszi hozzá a lap.


66 százalékos piaci részesedés a magánhiteleknél


A bolgár lakossági piacon vezető pozícióban lévő DSK ügyfeleinek száma hárommilliót tesz ki, a magánbetétek piacán pedig 25 százalékos a részesedése, a magánhiteleknél pedig ennél is nagyobb, 66 százalékos Bulgáriában.

A Die Presse idézi az Erste Bank közleményét, amelyet az OTP javára szóló döntés után hozott nyilvánosságra az osztrák pénzintézet. Eszerint az Erste ajánlata – saját bevallása szerint – előnyöket nyújtott volna a bolgár ügyfeleknek és a bolgár gazdaságnak is. Az Erste szerint saját ajánlata attraktív volt, és a DSK értékét reálisan tükrözte. “Olyan árat ajánlottunk, amely kereskedelmi szempontból racionális, továbbá világos elképzeléseket tükrözött, ami részvényeseink szempontjából a befektetett tőke megtérülése miatt fontos” – mondta az Erste vezére, Andreas Treichl.


1991-ig monopolhelyzetben volt a DSK


Az osztrák gazdasági napilap, a Der Standard azt írja, hogy üres kézzel kell távoznia az Erstének Bulgáriából. A Der Standard megemlíti, hogy a DSK-t 1951-ben alapították, és 1991-ig a bolgárok csak ebben a pénzintézetben helyezhették el megtakarításaikat. (A Der Standard nyilvánvalóan a DSK elődjére, a bolgár Állami Takarékbankra gondolt.)

A bolgár pénzügyi lap, a Pari szintén beszámol arról, hogy az OTP lett a preferált vevője a bolgár DSK-nak. A bolgár bankprivatizációs szervezet gyorsan lefolytatott ülésén döntött az ügyben – írja a legtekintélyesebb szófiai gazdasági lap, nem említve azt a tényt, hogy korábban háromszor is elhalasztották az eredményhirdetést a pályázaton.


Az OTP javára döntő tényző az ár volt – idézi a döntőbizottság elnökét, a bolgár pénzügyminisztert, Milen Velcsevet a Pari. A lap megemlíti a tíznapos határidőt, amelyen belül aláírhatják a szerződést az OTP-vel. Addig további tárgyalások folynak majd, de csak a kijelölt magyar vevővel.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik