Belföld

Tavaszi zsongás – vissza a részvénypiacokra!

A múlt héten, szinte kivétel nélkül emelkedtek a világ legfontosabb tőzsdeindexei. Az iraki háború vége és a kedvező vállalati jelentések egy ideig még erősíthetik a bizalmat.

A következő napokban meghatározó szerep hárul majd Európára, mivel az Egyesült Államokban jelentős hatású makroadatot nem közölnek. Viszonylag csendesnek ígérkezik a hét a Wall Streeten, a chicagói tőzsdén azonban erős mozgások várhatók, kedden a Cisco Systems, illetve az Echostar, szerdán a Pixar, pénteken a Comcast hozza ki gyorsjelentését.

Európában csütörtökön tartja szokásos havi tanácskozását a két legfontosabb központi bank. De sem az ECB, sem a Bank of England ülésétől nem várhatunk kamatcsökkentést. Kiemelkedő gazdasági mutató csak pénteken esedékes, ekkor a német, illetve a brit ipari termelés márciusi számait közlik. Szerdán a részvényesek válogathatnak a gyorsjelentések között, a francia BNP Paribas mellett a német Bayer, a Volkswagen, a Henkel, a Commerzbank, illetve a Deutsche Post is nyilvánosságra hozza eredményét.

Amerika bizakodik

A Nasdaq tavaly június óta először került 1500 pont fölé, közel öt százalékot erősödve egy hét alatt. A Dow Jones valamivel visszafogottabb teljesítményt nyújtott, de így is négyhónapos rekordot döntött. A befektetők optimizmusát elsősorban a vállalati eredmények fűtötték, de az amerikai elnök háborút lezáró beszéde is éreztette hatását.

Bár a gyorsjelentések még csordogálnak az Egyesült Államokban, az már biztossá vált, hogy alapvetően kellemes meglepetéssel szolgáltak a társaságok a tengerentúlon. A legnagyobb tőzsdei cégek összesített profitja két és fél éve nem növekedett ilyen mértékben, mint ahogy az előző negyedévben tapasztalták, ráadásul nyolc százalékkal haladta meg az elemzői várakozásokat.

Makroadatok terén azonban vegyes benyomások érték a piacokat. A munkanélküli segélyre jelentkezők száma április utolsó hetében újfent a becslések felett alakult. A pénteken megjelent munkanélküliségi ráta hat százalékra ugrott, alaposan meghaladva a prognózisokat. Jelentős mértékben megugrott az ipari megrendelés-állomány márciusban, ugyanakkor tovább csökkentek az ISM és a Chicago beszerzési menedzserindexek, a vártnál alacsonyabb mértékben bővült a lakossági fogyasztás is.


Tavaszi zsongás – vissza a részvénypiacokra! 1


A részvényesek a legfőbb hangulatindikátornak tartott Conference Board fogyasztói bizalmi indexbe, illetve Alan Greenspan szerdai beszédébe kapaszkodhattak. A fogyasztói hangulat jelentősen javult áprilisban, az ugrás mértéke jóval túltett a piac által várt szinten. A Fed elnöke a hét közepén kijelentette, hogy meggyőződése szerint a gazdasági növekedés üteme gyorsulni fog a közeljövőben. Ezzel szinte kizárta azt a különben sem valószínű eshetőséget, hogy a Fed keddi ülésén kamatcsökkentés történik (a megkérdezett közel hetven amerikai elemzőtársaság közül mindössze egy vár negyedszázalékos mérséklést).

Európa is

Nyugat-Európában sem adták lejjebb a tőzsdézők, a három nagy börze közül a leggyengébb teljesítményű londoni piac barométere is két százalékot meghaladó mértékben erősödött. A frankfurti DAX ezalatt közel öt százalékot ugrott, annak ellenére, hogy a hétkezdet távolról sem volt fényes.

Az IFO üzleti klíma indexe a várt javulás helyett nagyobbat esett áprilisban, a francia üzleti bizalom is lefelé tendált a múlt hónapban. Emelkedett a francia munkanélküliségi ráta is, a német kiskereskedelmi forgalom évek óta nem látott zuhanást produkált márciusban. Kedvező jelek is adódtak, az eurózóna inflációs rátája jelentősen mérséklődött áprilisban, a fogyasztók bizalmi felmérése is a konszenzusnál kedvezőbb értéket mutatott.

Gyorsjelentésekből a kontinensen sem volt hiány. A dömpingből kiemelkedett a GlaxoSmithKlein eredménye, illetve az iraki háborút megelőző olajár-emelkedésből rendesen „meghízó” British Petrol, valamint a Shell profitnövekedése. Száguldott az Ericsson is, a mobilgyártó részvénye harminc százalékot ugrott a héten, miután bejelentették, hogy erős létszámleépítésbe kezdenek költségeik visszafogása céljából.

Pénz- és állampapírpiac

 

Két államkötvény-kibocsátást rendezett a napokban az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A hároméves papír iránt ezúttal is erős volt az érdeklődés. A felajánlott 60 milliárdnyi papírra 166 milliárdnyi ajánlat érkezett. A kibocsátó végül 80 milliárd forint értékben allokált a kötvényből, melynek átlaghozama 30 bázisponttal 6,36 százalékra esett. A leghosszabb futamidejű, 15 éves kötvényből a meghirdetett 20 milliárd forintnyi talált gazdára, 17 bázisponttal 6,24 százalékra csökkenő átlaghozam, és kétszeres túljegyzés mellett.
A hét egyetlen diszkont kincstárjegy aukcióján kisebb hozamcsökkenés mutatkozott. A háromhónapos kincstárjegyből a tervezett 25 milliárdnyit bocsátotta ki az ÁKK (a beérkező ajánlatok értéke 43,5 milliárd forintot tett ki), átlaghozama 7 bázisponttal 6,32 százalékra mérséklődött.
Kivétel nélkül minden lejáraton csökkenést mutattak a másodpiaci referenciahozamok.
A DWIX index ismét 1 bázisponttal, 6,37 százalékra emelkedett.
A forint a centrumtól számítva 11 százalékon zárt szerdán, ami megegyezett az előző két heti szinttel. A dollárral (218,9) szemben 1,8 százalékot erősödött a nemzeti valuta, négyéves rekordot döntve. 

Nyolcezer pont fölött a BUX


Térségünkben csak Moszkvában mozdultak lefelé az árfolyamok, a szintén lejtőre került olajárfolyam mellett. A BUX két és fél százalékot javult, maga mögé utasítva ezzel az északi szomszédok tőzsdemutatóit, illetve a nyolcezer pontos szintet is. A BUX emelkedését élénk kereskedési kedv is kísérte, a hétfői hatmilliárdos forgalmat követően a hátralévő két napra húszmilliárd forint jutott.

A hét nyertese az Egis volt. A gyógyszerpapír erős forgalom mellett közel hat százalékkal jutott feljebb, megelőzve az Antenna, illetve az öt egymást követő héten erősödő Borsodchemet. Jól szerepeltek a blue chipek is. A Mol négy, a Matáv két százalékot meghaladó pluszban zárta a három napot, a Richtert visszafogottabban vásárolták – vélhetőleg jövő héten esedékes gyorsjelentésre várva.

A BUX-kosarat alkotó papírok közül mindössze kettő zárt csökkenéssel. A Danubius egy százalékot esett; a Pannonplast nem úszta meg ennyivel, két és fél százalékot vesztett értékéből. A tavasszal megjelent új tulajdonos térnyerésével, a Karsai Holding ismételt fiaskójával fémjelzett Pannonplast részvényesi találkozójával ért véget a közgyűlési szezon. A hét vesztese azonban az Inter-Európa lett, lehagyva a Humet, illetve a jelentős első negyedéves veszteségről beszámoló NABI részvényét. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik