Belföld

Átalakul a kormány – hárman mennek

Három miniszter, Görgey, Jánosi és Kóródi távozik a posztjáról. Az új kormánytagok Gyurcsány Ferenc, Persányi Miklós, Hiller István és Lévai Katalin lesznek.

Görgey Gábor kulturális, Jánosi György gyermek-, ifjúsági és sportminiszter, valamint Kóródi Mária, a környezetvédelmi tárca vezetője távozik a kormányból – jelentette be hétfőn a miniszterelnök. Sajtótájékoztatóján Medgyessy Péter azt is elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc, a miniszterelnök főtanácsadója kerül az ifjúsági tárca élére. Hiller István, az oktatási tárca eddigi politikai államtitkára kulturális miniszter, Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója környezetvédelmi miniszter, Lévai Katalin, a foglalkoztatási és munkaügyi tárca miniszteri biztosa pedig esélyegyenlőségért felelős miniszter lesz.


A kormány átalakítása kapcsán a miniszterelnök hangsúlyozta: minden változás a kormányfő felelőssége, bár a koalíciós pártok és frakcióik támogatták a döntését. Mint mondta, a minisztercserék nélkül is működőképes maradt volna a kormány, de a hosszútávú stabilitás szempontjából szükséges volt a váltás. Az új miniszterek május 12-én teszik le a hivatali esküt, s 19-én veszik át a tárcák irányítását.

A kormányátalakítás nyomán jócskán megcsappan a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozó politikai államtitkárok száma. A „tehermentesítés” során a Nemzeti Fejlesztési Terv kidolgozásáért felelős, Baráth Etele által vezetett államtitkárság átkerül a májusban alakuló EU-s tárca nélküli miniszter (Juhász Endre) felügyelete alá, miként a romák érdekeit képviselő államtitkárság, melyet Teleki László vezet, májustól Lévai Katalin esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli miniszter „alá” tartozik majd. A miniszterelnök ugyanakkor leszögezte, hogy nem mond le a Cigányjogi Tanács elnöki posztjáról.

Bár a turizmus politikai államtitkári képviselete megmarad, hivatala átköltözik a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumba, ahonnan a tavalyi kormányátalakítás során elkerült. Az IHM sem marad ki az osztozkodásból, a Kovács Kálmán által vezetett minisztériumhoz kerülnek azok az informatikával kapcsolatos feladatkörök (pl. TETRA-rendszer), amelyek addig a kancelláriához tartoztak.

Baja Ferenc is távozik a MEH-ből. A szocialista politikus ezentúl a „civil szférára fogja koncentrálni tevékenységét”, s mindezt májustól a Lévai Katalin által vezetett új hivatal keretein belül teszi.


 Gyurcsány Ferenc

1961. június 4-én született Pápán. A JPTE Tanárképző Karán (1980-84) és Közgazdaság-tudományi Karán (1984-90) diplomázott. 1990-92 között a CREDITUM Pénzügyi Tanácsadó Kft. munkatársa, 1992-ben az EUROCORP Nemzetközi Pénzügyi Rt. igazgatója. 1992 és 2002 között vezérigazgató, 2002-től felügyelő bizottsági elnök az ALTUS Befektetési és Vagyonkezelési Rt.-nél. 1988-89: a KISZ KB Egyetemi és Főiskolai Tanácsának elnöke, 1989-ben a DEMISZ alelnöke. 2002-től a miniszterelnök stratégiai főtanácsadója a Miniszterelnöki Kabinetben. 2003-tól MSZP választmányi tag. Angolul tárgyalási szinten beszél. Nős, négy gyermek édesapja.

Már tavaly elkezdődött a „minisztertotó”


A most bejelentett változás nem teljesen előzmény nélküli. Régóta vitáztak politikusok és politológusok a kormány átalakításának lehetséges változatairól, hetente egyszer a kormányszóvivő is kénytelen volt a nyilvánosság előtt lehűteni a kedélyeket és kijelenteni: a sajtó még mindig sötétben tapogatózik.


A „minisztertotó” elterjedése persze nagyon is valós alapokon áll, hiszen Medgyessy Péter miniszterelnök már tavaly kijelentette, hogy 2003. májusában összeköti a miniszterek éves munkájának értékelését a kormány átalakításával.


 Hiller István

1964. május 7-én született Sopronban. 1983-88 között az ELTE BTK történelem-latin szakán szerzett diplomát. 1990-ben egyetemi doktori fokozatot, 1996-ban Ph.D. tudományos fokozatot szerzett. 1999-ben a hallgatók szavazatai alapján elnyerte “Az év oktatója” címet.
2001 óta egyetemi docens.
2002 áprilisától országgyűlési képviselő, májustól az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára. Az MSZP-nek alapító tagja, 2000 májusától az Országos Elnökség tagja, a 2003-as kongresszus a párt alelnökévé választotta. Németül, olaszul és angolul beszél. Nős, két gyermeke van.

Elsőként Kiss Elemér távozott


A politika azonban szigorúbb volt a miniszterelnöknél, nem adott ennyi időt a rendszerváltás óta eltelt időszak negyedik magyar kormányának. „Sajnálom, de így kellett hogy legyen” – kommentálta Medgyessy Péter február 21-én kormányának első és kényszerű minisztercseréjét, mely rögtön két tárca élén is változtatást hozott.


Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt addig vezető miniszter távozni kényszerült posztjáról, miután kiderült, hogy az általa vezetett minisztérium több megbízást is adott a részben a kancelláriaminiszter tulajdonában lévő Forgács és Kiss Ügyvédi Irodának. Helyére a kormányból Kiss Péter szocialista politikus került, az ő posztját pedig a Munkaügyi és Foglalkoztatási Minisztérium élén Burány Sándor, a pénzügyi tárca addigi politikai államtitkára foglalta el.


 Lévai Katalin

1954. május 22-én született Budapesten. 1976-ban a Külkereskedelmi Főiskola angol-német szakán szerzett diplomát. 1987-ben elvégezte az ELTE szociológia és szociálpolitika szakát, 1993-ban doktorált. 1987 és 1990 között tudományos kutató az MTA Szociológiai Intézetében. 1991-től egyetemi docens a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen. 1991-1996 között oktató a BKE-Századvég Politikai Iskolán.
1990-től 1994-ig az Esély Családsegítő Központ vezetője, 1996 és 1998 között a Munkaügyi Minisztérium Egyenlő Esélyek Titkárságának vezetője. 1998-tól 2002-ig az Egyenlő Esélyek Alapítvány elnöke. Angolul és németül beszél. Férjezett, egy gyermeke van.

Koalíciós összezördülés


Nem sokkal később kisebb koalíciós összezördülés lett abból, amikor a miniszterelnök a kisebbik koalíciós partner, az SZDSZ megkérdezése nélkül jelentette be, hogy májustól Juhász Endre lesz az Európai Uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter. Az engesztelésre azonban nem kellett sokat várni, hiszen a szabaddemokraták ígéretet kaptak, hogy a poszt következő várományosa Szent-Iványi István, a liberálisok EU-s ügyekért felelős politikusa lesz.


„Tuti füles” volt a Görgey bianco


A tavaszi bizonyítványosztás közeledésével egyre nőtt a vállalkozó kedvű tippelők és a pártközeli forrásokra hivatkozó 

 Dr. Persányi Miklós

1950. november 10-én született Budapesten. 1970-75 között az ELTE TTK-BTK biológia-népművelés szakán, 1979-81 között a GATE környezetvédelmi szakmérnök szakán szerzett diplomát. A politikai tudományok kandidátusa. 1983-1986: MTA kutató. 1989-1991: a Környezet és Fejlődés című szakmai folyóirat alapító főszerkesztője. 1991-1994 az EBRD környezetvédelmi főszakértője, a kelet-európai környezeti döntések demokratizálását szolgáló program elindítója. 1994- a Fővárosi Állat- és Növénykert Főigazgatója. 1997-2000-ig az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének alelnöke, 2000-től elnöke. Angolul felsőfokon beszél. Nős, három gyermek édesapja.

információk, „tuti fülesek” száma. Márciusban felröppent a hír, hogy távozik posztjáról Görgey Gábor, ám a kulturális tárca vezetője csupán azt erősítette meg, hogy a kormányfővel kötött megállapodása szerint bármikor úgy dönthet: feláll a bársonyszékből. Ezzel egy időben szóba került Szalay István, a Miniszterelnöki Hivatal egyházi kapcsolatokért felelős államtitkárának távozása is, ám a hír a kormányoldalon ismét cáfolatra talált.


Európai nyelven


A találgatások utolsó rohama a miniszterelnök indította el, április elején ugyanis kijelentette: a miniszteri poszt feltételévé válhat egy európai nyelv ismerete. Lapunk akkor utánajárt, vajon melyik miniszter „veri a lécet”, ám a tárcák sokszor igen ködös tájékoztatásából is csupán annyi derült ki, nem mindenki várhatja nyugodtan a bizonyítványosztást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik