Belföld

Alapfoktól felsőfokig – miniszterek nyelvtudása

A miniszterelnök kijelentette: a miniszteri poszt feltételévé válhat egy európai nyelv ismerete. A kormánytagok közül nem mindenki várhatja nyugodtan a májusi bizonyítványosztást.

Medgyessy Péter miniszterelnök szerdán, a Magyar Televízió Este című műsorában azt mondta, hogy a kormány tavaszi átalakításakor, az esetleges minisztercseréknél figyelembe veszi a nyelvismeretet.



Alapfoktól felsőfokig – miniszterek nyelvtudása 1

Mivel a kormány májusra ígért átalakítása foglalkoztatja a közvéleményt, összeállítást készítünk a miniszterek nyelvi felkészültségéről. A tárcák első embereinek nyelvtudását firtató kérdésünkre többnyire a miniszteri titkárságokhoz vagy az adott tárca személyügyi felelőséhez irányítottak minket.

Hímeztek-hámoztak

Utólag azt a következtetést vonhatjuk le, hogy azokról a miniszterekről, akik nem teljesítik a kormányfői feltételt, alkalmazottaik nem szívesen beszélnek. Vagy meglehet, egyszerűen nem tudnak munkaadójuk nyelvismeretéről, annak hiányosságairól.

Pontos és kimerítő választ szinte csak azoktól a tárcáktól kaptunk, ahol nincs gond a vezető nyelvtudásával vagy az azt igazolni hivatott nyelvvizsgapapírral. Üdítő kivétel a Honvédelmi Minisztérium, ahol kérdésünkre elmondták: Juhász Ferencnek alapfokú angol nyelvtudása van.

Angol, francia, német, orosz

Kutatómunkánk eredménye szerint a jelenlegi kormánytagok közül csupán néhányan teljesítik a miniszterelnök „nyelvi követelményeit”. Maga a kormányfő kitűnően beszél franciául, külügyminisztere, Kovács László pedig magas szinten angolul, amit számos interjú bizonyít. László Csaba pénzügyminiszter is teljesíti a nyelvi feltételt, a fiatal szakminiszter felsőfokon bírja az angol nyelvet.

Országunk gazdasági minisztere, Csillag István, tárcája információi szerint tárgyalási szenten beszél angolul, orosz nyelvből pedig középfokú nyelvvizsgát tud felmutatni. Nyelvtudás szempontjából a kormány nyelveket beszélő „elitjéhez” tartozik Görgey Gábor és Magyar Bálint is. Előbbi német-angol szakon végzett, míg Magyarnak angol nyelvből felsőfokú, oroszból pedig középfokú nyelvvizsgája van.

Alapfok

Mint említettük, számos minisztériumból kaptunk hiányos információkat a vezetők nyelvi képzettségéről. Volt olyan tárca, ahol csupán annyit mondtak, hogy a miniszter angolul beszél, hogy milyen szinten műveli mindezt, és van-e nyelvvizsgája, arról nem tudtak információkkal szolgálni. Közkedvelt még „a társalgási szinten beszél” formula, ami valószínűsíthetően nem jár messze a középfokú nyelvvizsga megszerzésének esélyétől.


Alapfoktól felsőfokig – miniszterek nyelvtudása 2

A Medgyessy-kormány megalakulásakor


Jánosi György sportminiszter a német nyelvet sajátította el társalgási szinten, nyelvvizsgát azonban nem tett. Az informatikai tárcánál kérdésünkre azt közölték, hogy Kovács Kálmán miniszter tárgyalási, vagy társalgási szinten beszél angolul, majd végül a tárgyalási szint mellett voksoltak.

A környezetvédelmi tárcánál azt mondják: Kóródi Mária nem beszél idegen nyelveket. Hasonló bizonyítványt állítottak ki Németh Imréről, aki egy korábbi nyilatkozatában elmondta: csak a németet felejti.

A belügyminisztérium vezetőjéről, Lamperth Mónikáról azt az információt kaptuk, hogy társalgási szinten bírja az angolt. Akárcsak Csehák Judit, a egyészségügy miniszterasszonya.

Ön milyen szinten beszél angolul? Tesztelje magát!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik