Belföld

Szűretlen szépség – Villányi Cabernet Sauvignon 2000, Malatinszky Csaba

Villány egyre komolyabb minőségeket produkál. Ismeretes, hogy eleve a legintegráltabb, legjobban megszervezett borvidék, a magyar Bordeaux: itt már a nyolcvanas években a borász nevével szignált borokat bocsátottak ki a szakcsoportok, itt szerveződött elsőként weinstrasse, itt produkáltak elsőként hatalmas fejlődést a "sztárborászokat" kinevelő családi gazdaságok.


Szűretlen szépség – Villányi Cabernet Sauvignon 2000, Malatinszky Csaba 1
Villányi Cabernet Sauvignon 2000, Malatinszky Csaba

Ez a trend újabb lendületet látszik venni, a súlyos villányi vörösök ugyanis egyre magasabbra emelkednek.

Készültek persze csodák itten azelőtt is, sietek megjegyezni az érzékeny lelkű borászokra és a tényekre tekintettel, de az is tény, hogy ez a 2000. évjárat sok jó pillanatot fog még okozni nekünk. Emlékezetes, hogy a 2000. év meseszép volt: korai rügyfakadás, őrült melegek, ami magas cukorfokokat, vagyis magas alkoholt (és alacsony savakat) hozott. De nem csak a természet véletlenje miatt lettek szépek a borok, hanem a borászok tudásbázisának fejlődése miatt is, ugyanis ők is tanulnak, nem veleszületett adottság náluk a hozamkorlátozás tudománya például, hanem egy tanulási folyamat része.

A cabernet sauvignon jól elvan itt, e szubmediterránnak nevezett, történelmi borvidéken, hol már Augustus óta bizonyosan folyik a borászkodás. A világ vezető kékszőlője szereti a meleg nyarat és az enyhe telet, apró, vastag héjú, későn érő bogyói vígan vannak a déli kitettségű lejtők balkáni forróságot gyűjtő mikroklímáiban. Az ember azt hinné, hogy a jó szőlő a nagyszemű-nagyfürtű, de nem: a kis szem koncentráltabb anyagot, a vastag héj több színanyagot és tannint ad.

Malatinszky Csaba, kinek munkásságáról már többször megemlékeztünk e hasábokon, a villányi térség fejlődésének eredeti szereplője. Pincészete, a Malatinszky Kúria a minap ünnepelte ötéves fennállását, ennek ürügyén ajánljuk ezt a szép szűretlen borát a bort szeretők figyelmébe. Lila él, bíbor bor, feketébe hajló mag, fiatalos jelleg. Tiszta, fajtajelleges illata lassan bomlik ki, még némi nyersességet és a primőr, a szőlőből (nem a fermentációból és a hordós érlelésből) fakadó jegyeket mutatja. Szájban gyümölcsösség, határozott technológiát mutató, elegáns egyensúly, csaknem hibátlan – csaknem, mert még kicsit hangsúlyos a tannin, de fiatalos jegyei a nagy jövő felé mutatnak. Még egy-két év, addig tessék elfektetni otthon, ha Szent Ferencnek vagy Teréz anyának tetszik lenni. Ha nem, akkor gazdagon fűszerezett bélszínt vagy nobilis vadakat tessék rendelni hozzá.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.