Belföld

Márciusban csökkent a TOP-100 konjunktúra index

admin

2003. 03. 31. 11:51

Az ECOSTAT márciusi felmérése szerint a TOP-100 konjunktúra index értéke 52 százalék, a februári jelentős emelkedéshez viszonyítva kis mértékben csökkent. A KKV-szektor indexe ugyanakkor alig változott.

A nagyvállalatok rövidtávú gazdasági várakozásai kiegyensúlyozott működési feltételeket jeleznek. A konjunktúra mutató értéke kilenc hónapra visszatekintve 50-55 százalék között ingadozott, a 2002 második félévét jellemző csökkenő tendencia egyelőre stabilizálódni látszik. A magyarországi nagyvállalati kör a működési feltételek és az értékesítési lehetőségek szerény mértékű javulásával számol 2003-ban. Az év utolsó harmadában komoly az esélye annak, hogy a növekedés dinamizálásában tavaly érzékelhető szerepet játszó belföldi fogyasztás és kommunális beruházások helyét a termelés és az exportértékesítés élénkülése veszi át.


Külső forrásokat remél a KKV-szektor


2003. márciusában az ECOSTAT felmérése szerint a kis- és középvállalati konjunktúra-index értéke 44,3%, a negyedév során érdemben nem változott. A kis- és középvállalati szektor bizalmi trendje a múlt évi erőteljes változások után 2003 első hónapjaiban stabilizálódott. A bizalmi mutatók szinten maradásából az is következik, hogy a többségében hazai tulajdonú vállalkozások az év második és harmadik negyedévében kiegyensúlyozott gazdasági feltételek mellett remélik folytatni működésüket. A hazai gazdaságban fontos szerepet betöltő KKV szektor az ország 2003. évi növekedési esélyeiben javulást érzékel. Bár a makrogazdaság elmúlt évi teljesítménye nemzetközi összehasonlításban jónak mondható, az eredmények mögött az államháztartás és a folyó fizetési mérleg jelentős hiánya áll. Az egyensúlytalanság elfogadható mértékre csökkentése a kormány ez évi költségvetési politikájának sarokpontja. A takarékossági szempontok előtérbe kerülése a belföldi piac és a vállalati támogatási rendszer jelentősebb bővülését nem teszi lehetővé. A KKV szektor versenyképességének javításában a belső források mérsékelt szerepet játszhatnak. Az ország EU csatlakozása küszöbén a vállalatok felzárkózási esélyeinek növelésében egyre nagyobb igény jelentkezik a külső fejlesztési források iránt.


A lakosság szerint a gazdaság helyzet romlott 


2003 I. negyedévében a lakossági index 3,1 százalékponttal csökkent az előző negyedévihez képest, értéke 41,7 százalék. A munkanélküliség várható alakulásával kapcsolatos várakozás 8 százalékponttal romlott, az ország jövő évi fejlődésére és az inflációra vonatkozó várakozások pedig 2-2 százalékponttal csökkentek. A lakosság saját anyagi helyzetének megítélése romlott a legkevésbé (0,75 százalékponttal) a részmutatók közül, ami a magas reálbérnövekedés kedvező hatásának a következménye. A reálbérnövekedés a társadalom egyes csoportjai számára jelentett érzékelhető javulást. A lakosság véleménye szerint az ország gazdasági helyzete kis mértékben romlott az egy évvel korábbi állapothoz képest. A jövő megítélésében valamivel optimistábbak a háztartások, mint a múlt értékelésében. A kérdezettek 41 százaléka optimista, és 26 százaléka pesszimista e téren. A lakosság 38 százaléka kis mértékű javulásra számít a következő évben, további 3 százalékuk úgy véli, egy év múlva sokkal jobb helyzetben lesz az ország, mint jelenleg.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.