Belföld

Hűségbüntetés az internetezőknek

Az internet-előfizetés árának csökkenése azokat is csomagváltásra ösztönzi, akiknek már van világhálós előfizetésük. Csakhogy a határozott idejű, egy-három éves szerződést aláírók, főként a széles sávú (ADSL) eléréssel rendelkezők nem "ugrálhatnak" - írja a Népszabadság. Az új tarifákkal így sok esetben a leghűségesebb internetezőket büntetik.

Márciustól sokak számára jelentősen csökkent az internetezés költsége, miután a világhálós cégek, a telefonszolgáltatók, valamint az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) hosszú alkudozás után megállapodtak a kedvezményrendszerben. Aki mostanában fizet elő betárcsázós tíz-, tizenöt-, negyven- vagy százórás internetszolgáltatásra, átlagosan 25 százalékkal kevesebbet ad érte, mint azok, akiknek már van ilyen hozzáférésük. Több szolgáltatónál a széles sávú előfizetés is olcsóbb lett, sőt a cégek és az IHM azon dolgoznak, hogy minden társaság képes legyen engedni az áraiból.

Az új, olcsóbb ajánlatok azonban a legtöbb szolgáltatónál nem a hűséges ügyfeleknek, hanem főként az új belépőknek és a határozatlan időre szerződőknek szólnak. Aki ugyanis határozott idejű előfizetői szerződést kötött, az esetek többségében csak kisebb-nagyobb retorzió árán mondhatja fel idő előtt az egyezséget, és választhat magának kedvezőbb csomagot vagy másik társaságot. A világhálós cégek ügyfélszolgálatait felhíva, valamint illetékeseiket megkérdezve kiderült, a csomag- és a szolgáltatóváltást érintő gyakorlat igen változatos. Összességében azt tapasztaltuk, hogy a társaságok különösen az ADSL-előfizetések idő előtti felmondását veszik komolyan.

A hagyományos, betárcsázós (dial up) internetelérés esetében nem szigorúak a cégek. Általában lehetővé teszik azt is, hogy ügyfeleik akár havonta megváltoztassák csomagjaikat. Aki ADSL-en elérhető internetszolgáltatást vásárol, nehezebb helyzetben van, jól át kell gondolnia, milyen konstrukciót választ. Egyrészt előnyben részesítheti a drágább havidíjas, ám határozatlan időre szóló szerződést. Ebben az esetben az ügyfél bármikor csomagot válthat vagy felmondhat. Másrészt egy- vagy többéves hűségnyilatkozatot tehet: a társaság szerződésben rögzíti, mi történik akkor, ha az ügyfél idő előtt akar távozni a cégtől, vagy másik konstrukcióra váltana. Van, ahol úgy kapja az ügyfél a széles sávú elérést, hogy nem kell kifizetnie a 25-30 ezer forintos csatlakozási vagy beszerelési díjat. Amennyiben felmondja a szerződést, ezt az összeget vissza kell fizetnie. Máshol viszont a határozott és a határozatlan időre szóló előfizetési díjak közötti árkülönbözetet kérik vissza a használat idejére. A lapunk által felkeresett ügyfélszolgálatok többségén azt mondták, számos alkalommal előfordul, hogy régi előfizetők érdeklődnek az olcsóbb lehetőségek iránt, ám nekik is csak azt tudják mondani, hogy lehetőségeiket aláírt szerződésük szabályozza. Tapasztalatok szerint azonban a szolgáltatók többsége jelenleg is gondolkozik azon, milyen módon biztosíthatná az olcsóbb ADSL-t régi előfizetőinek is.

A UPC Chello nevű internetes társaságánál például általában elengedik az átlagosan 25 ezer forint ADSL-bekötési díjat, ha az előfizető aláírja az egyéves hűségnyilatkozatot – mondta Szűcs László, a társaság szóvivője. Amennyiben az ügyfél az idő lejárta előtt felmondja a szerződést, a 25 ezer forintot vissza kell fizetnie, és szabaddá válik. A UPC-nél a Népszabadságnak elmondták, folyamatban vannak a tárgyalások a kormányzattal az olcsóbb ADSL-elérésről, és amennyiben ez megvalósul, a régi ügyfelek kompenzációját is szeretnék megvalósítani. Hozzátették, a Chello ADSL-elérésének havidíja a csökkentés nélkül is szinte annyiba kerül, mint az Axelero olcsóbb ára.

Az Inter.net cég ügyfélszolgálatán azt mondták, a betárcsázós csomagok kedvezőbbre váltására az ügyfeleknek minden hónap végén lehetőségük van, az ADSL-előfizetések azonban fix, egy-két éves időtartamra szólnak, így módosításuk már nem ennyire egyszerű. Az EnterNet annyit közölt, hogy amint dönt a kormány az ADSL-hozzáférés támogatásáról, a már meglevő előfizetők is olcsóbban jutnak a szolgáltatásoz. Minden ADSL-ügyfél megváltoztathatja meglévő előfizetését valamely új csomagra. Erre azonban mindenkinek csak egyetlen alkalommal van lehetősége. Az átváltás a csomagtól függően lehet ingyenes, de bizonyos esetekben a szerződés módosításáért valamennyit fizetni kell.

Az Axelerónál kapcsolt vonali telefonos hozzáféréssel rendelkezők szabadon választhatnak bármilyen új csomagot, mert ezek a szerződések nem tartalmaznak semmilyen megkötést az időtartamra vonatkozóan – mondta Drajkó László, a társaság vezérigazgatója. Mivel azonban március elsejétől a felhasználó a telefon- és az internethasználat díját egy számlán, az iternetszolgáltatótól kapja, az alacsony összköltségű csomagokat külön kérni kell, azok nem járnak automatikusan.

Az új ADSL-ügyfeleket az Axelero az olcsóbb kínálatból szolgálja ki. A 2003 március elseje előtt szerződött, lakossági telefonvonalat használó ADSL-előfizetők számára a cég kérés nélkül is változatlan áron biztosítja a gyorsabb (512 kbit/s) sávszélességet a jelenlegi (384 kbit/s) helyett, illetve ugyanazért az öszszegért pluszszolgáltatások is járnak. Még érvényes elkötelezettségi idővel rendelkező ügyfeleknek újabb határozott idejű – ADSL Hobbi választása esetén három évre szóló – szerződés vállalásával szintén lehetőségük nyílik arra, hogy az új és legolcsóbb termékcsalád bármely eleméből válasszanak.

A Vivendi ineternetes cégénél a V-net-nél az ADSL-előfizetőknek 1-3 éves hűségnyilatkozatot kell tenniük, és az idő lejárta előtt nem mondhatják fel szerződésüket – közölte lapunkkal a társaság. A hagyományos betárcsázós csomagok esetében bármikor lehetőség van a váltásra, kivéve azoknak, akik egyéves határozott idejű szerződést írtak alá (ennek fejében három hónapon át az előfizetési díjnak csak a felét kellett kifizetniük).

Minden internet-előfizetőnek érdemes tehát figyelemmel követnie a változásokat. Mivel a szolgáltatók nem sorolják át automatikusan ügyfeleiket a kedvezőbb feltételű előfizetők közé, ezt mindenkinek magának kell kezdeményeznie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik