Belföld

Engedély nélküli vállalkozás őssejtekre

Az utóbbi hónapokban több magyar magáncég is vállalkozott volna üzleti alapon újszülöttek köldökzsinórvéréből nyert őssejtek külföldi tárolására. Engedélyt nem kaptak. A hatóság szerint azért, mert nincs garancia rá, hogy az őssejt fölhasználható minőségben visszakerül az országba - írja a Népszabadság.

Egy cég azonban tavaly több mint 900 csecsemő őssejtjét juttatta külföldre. Erről a hatóságok nem, a szülők viszont tudtak.

A több mint egy éve működő Sejtbank Egészségügyi Szolgáltató Kft. újszülöttek köldökzsinórvéréből nyert őssejtek levételét és külföldre juttatását szervezi. A cégnek nincs engedélye a vér külföldre szállítására. A Népszabadságot Szabó János Elemér, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főtanácsosa arról tájékoztatta: mint engedélyező hatóságnak nincs tudomásuk őssejtek külföldre szállításáról. Ilyen kérelmet egyetlen cég nyújtott be, ám azt is elutasították, mert semmiféle garancia nincs arra, hogy a külföldön őrzött őssejt szükség esetén visszakerül az országba. A Sejtbank Egészségügyi Szolgáltató Kft. létezéséről, így tevékenységéről sem tudnak. Hasonlóan vélekedett az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) is. A testület elnöksége szerint a köldökzsinórőssejtek felhasználása még nem tekinthető rutineljárásnak, ezért minden, ezzel kapcsolatos tevékenység emberen végzett kutatásnak minősül.

Ha pedig emberen végzett kutatásnak minősül valami, azt az ETT-nek kell engedélyeznie részletes kísérleti terv alapján, melynek egyebek mellett része az újszülött képviselőjének átadott tájékoztató szövege, szerződéstervezete.

A Sejtbank Egészségügyi Szolgáltató Kft. működéséről hivatalosan az ETT sem tud. A tavaly januárban hárommillió forint alaptőkével létrehozott társaság azt vállalja, hogy a csak a születés pillanatában nyerhető őssejteket 24–48 órán belül a tároló cég, a Cryo Cell AG külföldi sejtbankjába juttatja. A szülők 300 ezer forintot fizetnek a szolgáltatásért. A szakemberek szerint elméletileg bármilyen emberi szövet fejlődhet belőlük. Tökéletesen alkalmasak lehetnek beteg szervek, szövetek pótlására, ma még gyógyíthatatlan betegségek kezelésére. A szülők így lényegében az előre nem látható betegségek gyógyítására vásárolnak lehetőséget, amikor kérik a cég szolgáltatását.

Merhala Zoltán, a Sejtbank Egészségügyi Szolgáltató Kft. egyik tulajdonosa szerint bejegyzésük előtt körültekintően jártak el, több hatóságot, hivatalt is felkerestek, ám miután nem egészségügyi, hanem szervezőmunkát végeznek, nincs szükségük az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Hivatal (ÁNTSZ) engedélyére. Ezt megerősítette a cég telephelye szerinti illetékes ÁNTSZ levele.

Kereszty Éva, az egészségügyi, szociális és családügyi tárca főosztályvezetője elmondta: a nemzetközi vérkészletről szóló jogszabály egyértelműen rögzíti, hogy az őssejtekkel kapcsolatos tevékenységre a transzplantáció szabályait kell alkalmazni. Ebben a jogszabályban benne van az is, hogy az ÁNTSZ engedélye kell ahhoz, hogy az országból szövetet külföldre vigyenek. Ezenkívül az is szabályozott, hogy mely intézmények jogosultak őssejtek kivételére, és melyek beültetésre. Tehát már az is szabálytalan, ha a szülészorvos olyan kórházban vesz le őssejtet, amelynek erre nincs jogosítványa. Mivel az ETT véleménye ez év január tizenötödikén született, azok esetében, akik korábban már ilyen vagy hasonló tevékenységet végeztek, megvizsgálják, hogy milyen szabályok alapján, és pontosan mit csinálnak. Mostantól viszont csak az ETT engedélye alapján és az orvosbiológai kutatási garancia mellett végezhető az őssejtekkel kapcsolatban bármilyen tevékenység.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik