Belföld

Az MNB 1995-ig visszamenőleg “újraszámolja” a fizetési mérleget

A Magyar Nemzeti Bank jövő kedden, február 25-én a tavalyi folyó fizetésimérleg-adatok publikálásával párhuzamosan 1995-ig visszamenőleg módosítja a fizetési mérleg adatait - mondta Sándor György, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.

Az ez év január 1-jén bevezetett változások eredményeként a folyó fizetési mérleg áruforgalmi adatai az áruk fizikai mozgását tükröző vámstatisztikai adatokra épülnek. Ezzel párhuzamosan az idegenforgalmi számsorokat is felülvizsgálják a jegybank szakemberei.

A változtatásokat a Központi Statisztikai Hivatallal való egyeztetés után hajtották végre a fizetési mérleg és a nemzeti számlák közti összhang biztosítása érdekében. Sándor György jelezte: az MNB honlapján a régi módszertan alapján számított fizetési mérleg idősorok is hozzáférhetőek maradnak.

Az ügyvezető igazgató az idegenforgalmat érintő módosításokról elmondta: a korábbi elszámolás a belföldi magánszemélyek devizaforgalmának egyenlegét (bevételeik és kiadásaik eredményét) tartalmazta, így összesített adat volt. A KSH-val együtt az MNB a közelmúltban készített egy felmérést, amely alapján meg lehet becsülni külön-külön a bevételek és kiadások összetevőit.

A felmérés lényege az volt, hogy a devizaszámlájukon pénzt elhelyező ügyfeleket megkérdezték, milyen jogcímen fizettek be a számlákra, illetve milyen célból vettek fel onnan. Az erre alapozott becslési eljárások segítségével a jegybank szakemberei visszamenőleg meghatározták az összetevők arányát és a felhasználás célja szerint az egyes tételek más-más fizetésimérleg-sorba kerülnek majd.

Így lehetőség van például arra, hogy elkülönítsék a külföldi rokonok által az itthoni hozzátartozóknak hazautalt összegeket, a külföldi munkavállalásból származó bért, valamint a külföldieknek eladott ingatlanból származó jövedelmet a balatoni szobakiadásokból származó devizabevételtől, ami idegenforgalmi bevételnek minősül. Az MNB régebben ezekből az összegekből csak turisztikai bevételt könyvelt el.

Sándor György aláhúzta: a korábbi módszerrel számolt adat a valóságosnál nagyobb turisztikai bevételtöbbletet mutatott, ezzel torzította a fizetési mérleg statisztikát. A KSH és a jegybank megállapodása a jövőben is biztosítja, hogy a két intézmény számsorai összhangban legyenek. Így a vámstatisztika alapján a jövőben az MNB áruforgalmi adatsorát is az áruk fizikai mozgása szerint állítják össze, megfelelve ezzel a nemzetközi módszertani előírásoknak is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik