Belföld

Leépít a Videoton, leállt Ózd

Két veszprémi és egy enyingi üzemében tervez elbocsátásokat a Videoton, míg a német érdekeltségű ózdi acélműben a kifizetetlen energiaszámla miatt állt le a termelés. Ugyanakkor a Videoton bulgáriai gyárában gazdaságos a termelés.

Ezernél több munkahely megszüntetésére kényszerül enyingi, valamint két veszprémi üzemében a jelenleg tízezernél több dolgozót foglalkoztató, tavaly 68,8 milliárd forint árbevételt elért Videoton – tájékoztatta a cégcsoport vezérigazgató-helyettese hétfőn az MTI-t.

Sinkó Ottó elmondta: a veszprémi Audio Vállalatnál a megrendelések szezonális csökkenése miatt mintegy 200, a veszprémi kábelkonfekcionáló üzemből a bérmunka felszámolása miatt 620, az enyingi gyárból pedig 305 embert bocsátanak el a második-harmadik negyedévben.


Enyingen végleg megszűnik a termelés


Az enyingi üzemben végleg felszámolják a termelést, a gyárépületet várhatóan értékesítik. A foglalkoztatási szempontból hátrányos helyzetű kistérségben jelenleg 1500-1600 a regisztrált állástalant tartanak számon, az elbocsátásokat követően 15 százalék fölé emelkedhet a munkanélküliségi ráta.

Az enyingi és a veszprémi kábelkonfekcionáló munkahelyek megszüntetésére azért kényszerült a cégcsoport, mert üzleti partnere, akinek a megrendelésére a bérmunkát végezték, volumencsökkenés miatt saját magyarországi gyáraiba, illetve más országba telepíti át a tevékenységet.


Bulgáriában még érdemes konfekcionálni a kábeleket


A kábelkonfekcionáló munka felszámolásával gyakorlatilag teljesen megszűnik a bérmunka a Videotonnál. Ilyen jellegű tevékenységre a jövőben legfeljebb csak a cégcsoport jelenleg 700 munkást foglalkoztató bulgáriai gyárában kerülhet sor.

A bérmunka megszűnése nem érinti számottevően a Videoton cégcsoport árbevételét, mivel míg korábban a bevételének egyötöde, tavaly már csak alig négy százaléka származott bérmunkából. A Videoton évek óta törekszik arra, hogy az alacsony hozzáadott értékű termelési tevékenységet, a bérmunkát folyamatosan szakképzettséget és fejlett technológiát igénylő termeléssel váltsa fel.


Kisebb elbocsátások még lehetnek…


A cégcsoport a munkahely megszüntetések ellenére továbbra is az egyik legnagyobb magyarországi foglalkoztató marad, az idén is tízezer embernek ad munkát. A vezérigazgató-helyettes szerint a most bejelentetthez hasonló nagyságrendű létszámleépítést nem tervez, a megrendelések szezonális csökkenése miatt azonban kisebb elbocsátások még elképzelhetőek.

Az idén a tavalyinál mintegy 10 százalékkal kisebb árbevételt, és változatlanul pozitív eredményt tervez a cégcsoport – mondta Sinkó Ottó.

Az Ózdi Acélműben szabadságolják a dolgozókat


A termeléshez nélkülözhetetlen energiaszolgáltatás leállítása miatt az Ózdi Acélmű (ÓAM) dolgozóit február 17-éig szabadságolják. Ezt Ernst Bachner, a német Max Aicher GmbH. többségi tulajdonában lévő ÓAM ügyvezető igazgatója mondta az MTI-nek hétfőn délután. Hozzátette: a társaság a magyar villamosenergia-piac megkezdődött nyitását kihasználva külföldről tervezi az energiaszükséglet fedezését.


Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Rt. (ÉMÁSZ) hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy minimális értékre korlátozza az Ózdi Acélmű Kft.-nek nyújtott villamosenergia szolgáltatást. A korlátozott mennyiség az élet- és vagyonbiztonság fenntartásához elegendő, ám a termeléshez nem. A döntést az ÉMÁSZ közleményében az Ózdi Acélmű felhalmozott, milliárdos nagyságrendű tartozásával indokolta.


Vita az ÉMÁSZ-szal


Ernst Bachner hangsúlyozta: az ÓAM a megfelelően feltöltött
készáruraktárából továbbra is folyamatosan és határidőre ki tudja szolgálni megrendelőit. A külföldi energiavásárlás lehetőségeiről az ügyvezető elmondta: az ÓAM áramvásárlásait egy 1999 júniusában kötött megállapodás szabályozza; ebben az szerepel, hogy cége hasonló fogyasztási jellemzők esetén ugyanazon árakat kell hogy elérje, mint a német Lech-Stahlwerke (LSW) GmbH. 


A teljesítménydíjat az ÉMÁSZ a megállapodással ellentétesen
folyamatosan kiszámlázta, amit az ÓAM a megállapodás be nem
tartásának tekint – mondta az ügyvezető. Ernst Bachner megjegyezte: az ÉMÁSZ egy, az elektro-kemencében az energia kihasználását javító berendezést – úgynevezett flickerkompenzációt – annak idején tévesen valósított meg, emiatt visszaesett az ózdi termelési teljesítmény.


Az ügyvezető szerint az ÉMÁSZ követelése nagyjából azonos
mértékű mint amennyit az ÓAM szakértői jelentései révén kér a
szolgáltató hibája miatti termeléscsökkenésért; a számla tehát
szerintük ki van fizetve. Ernst Bachner közölte azt is, hogy az idei villamosenergia-piaci nyitást az ÓAM máris kihasználta arra, hogy tárgyalásokba kezdjen különböző, külföldi áramszolgáltatókkal, amelyeket azonban az ügyvezető egyelőre nem jelölt meg.


Bachner bizakodik


Bízunk abban, hogy e tárgyalások igen rövid időn belül pozitív eredményekkel zárulnak és ebben az esetben az ózdi acélgyártáshoz szükséges évi 200 millió kilowattóra felét az ÓAM külföldről szerzi be – mondta, hozzátéve: így biztonságosan tovább termelhet az ÓAM.


Az ózdi leállásról szóló hír egy nappal azután érkezett, hogy csődöt jelentett a DAM Steel Rt., a diósgyőri acélipari társaság. A DAM január elején azzal az indokkal állította le a termelést, hogy veszteséges a gazdálkodása. A DAM Steel Rt. 2001 áprilisában került az olasz Cogne cég tulajdonába. 


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik