Belföld

Egy film, ahol még a kezét sem törik el senkinek – Bazi nagy görög lagzi

A low budget (alacsony költségvetésű) amerikai filmek közé sorolható a BNGL, amivel nem mondunk túlságosan újat, hiszen minden ajánló azzal kezdődik, hogy az eredeti ráfordítások több százszorosát hozta Nia Vardalos mozija. És ez igaz is. Ettől persze senki se gondolja, hogy művészfilmet lát, viszont kellemesen szórakozhat egy óra harmincöt percig és talán huszonhárom másodpercig.

A BNGL-t (Bazi nagy görög lagzit) azért érdemes megnézni, mert megtudhatjuk, mennyire komolyan kell venni a vígjáték-készítést, vagyis humorban tényleg nem ismernek tréfát. A történetben gyakorlatilag egyetlen csavar sincsen, a konfliktusok szinte maguktól megoldódnak, és senkinek nem esik bántódása, mégis lehet izgulni, pontosabban azon izgulni, hogy történik-e valami rossz. És hihetetlen – de nem!

Ezzel szemben jól megírt párbeszédek, csattanós poénok, némi nyelvi lelemény (na nem a film címének fordításában), jó magyar szinkron, továbbá kifejezetten érdekes és viszonylag hitelesnek tűnő „kultúrantropológiai” (néprajzi) vonatkozások jellemzik az amerikai görög diaszpóra életét bemutató mozit.

 Ismerős?

Nem John Corbett az egyetlen a film szereplői közül, aki amerikai tévésorozatokból lépett elő: a főhősnő, Toula (Nia Vardalos) édesanyját Lainie Kazan alakítja, aki a Columbo sorozatban is feltűnt már, maga Nia Vardalos pedig a Knight Rider egyik-másik epizódjában volt a „lányautó”, egy Dominónak nevezett Ford Mustang hangja…

Még néhány közismert tényt hadd írjunk le: aki nem tudná, a filmet Nia Vardalos színésznő ötlete, forgatókönyve alapján készítették el, a főszereplő maga a színésznő, aki saját életét vitte a nézők elé: görög létére nem göröghöz ment feleségül. Valódi férje egyébként mellékszereplőként feltűnik a filmben. (Ő játssza azt a tanárkollégát, aki végül szintén – úgy tűnik – görög kezekbe kerül.) A film férfi főszereplője azonban marketing és egyéb okokból nem a köpcös, alacsony és kopasz Ian Gomez (Vardalos igazi férje), hanem a magas, hosszú hajú és angolszász kinézetű John Corbett. Akit egyébként a Miért éppen Alaszka? című sorozatból ismerhetünk.


Egy film, ahol még a kezét sem törik el senkinek – Bazi nagy görög lagzi 1

Nia Vardalosról egyébként annyit érdemes még tudni, hogy először színdarabot csinált saját történetéből, ezt nézte meg Tom Hanks felesége, aki rábírta a híres színészt, hogy adjon pénzt a mozira. Így lett Hanks pénzéből, független filmként óriási siker Amerikában a BNGL, amely először csak félreeső mozikban futott, ám a közönségigény végül bekényszerítette a legnagyobb filmszínházakba és multiplexekbe is, kétszázmillió dolláros bevételt hozva a gyártóknak.

Természetesen a film számtalan már ismert közhelyből építkezik. Sokban hasonlít a Ben Stiller főszereplésével készült Ég velünkre, csak ott a zsidó szokásokhoz kell idomulnia a házasulandó felek egyikének (ott éppen a nőnek). A BNGL-ben viszont férfinek kell alkalmazkodnia, na persze nem az izraelita, hanem az ortodox görög rítusokhoz. A rút kiskacsa hasonlatot szintén minden filmajánló megidézi, hiszen a film elején Nia Vardalos eléggé szörnyen néz ki (a film végén sem hasonlít egyébként Kim Basingerre, de azért némi javulás tényleg mutatkozik), bár a végén ő maga állapítja meg: „Olyan vagyok, mint egy hószörny!”

Bazi nagy görög lagzi – My Big Fat Greek Wedding, 2001. Színes magyarul beszélő amerikai romantikus vígjáték, 95 perc. Rendező: Joel Zwick, forgatókönyvíró: Nia Vardalos, operatőr: Jeff Jur. Szereplő(k): Nia Vardalos (Toula Portokalos), John Corbett (Ian Miller), Michael Constantine (Gus Portokalos).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik