Belföld

Újévi optimizmus – fogadalmak nélkül

Nem a részvénypiacok éve volt a tavalyi. A nyugatiakon különösen csalódott tekintetekkel várták az új évet. Ez viszont idáig óvatos optimizmussal tölthette el a részvényeseket.

Az Egyesült Államokban lassan araszoltak lefelé az indexek. A McDonald’s december közepi profit warningja, illetve a Conseco pénzügyi szolgáltató bejelentett csődje határozta meg az alaphangulatot, amely később sem javult számottevően. A Conference Board fogyasztói bizalmi index kis híján megdöntötte két hónappal azelőtt felállított sokéves “mélységi rekordját”, ezzel messze elmaradt a piac várakozásaitól.

New York, Frankfurt: egyik rosszabb, mint a másik

Január első pár napja ennek ellenére emelkedéssel telt a tengerentúli börzéken: a Dow Jones és a Nasdaq is jelentősen erősödött. A Wall Street blue-chip indexe annak ellenére száguldott, hogy a Home Depot – a legnagyobb társaságok közül idén elsőként – figyelmeztetést adott ki, miszerint eredménye jóval el fog maradni mind a tervektől, mind az elemzői konszenzustól.

Drasztikus emelkedést mutatott az olaj árfolyama. Az Irak elleni háborús készülődés, az elhúzódó Venezuelai sztrájkok, illetve a rekordmélységbe csökkenő amerikai tartalékok Londonban már harminc dollár fölé nyomták a brent olaj hordónkénti árát is.

Európában ismét eltúlzottan reagáltak a tőzsdék a tengerentúli eseményekre. A német és a francia piac súlyos veszteségeket mutatott, így a Nasdaq mellett a DAX is az öt legrosszabbul teljesítő index sorába tartozik. A két index tavalyi teljesítményét csak a decemberben száguldó latin-amerikai indexek múlták alul. A brazil és argentin részvényesek számára minden bizonnyal jelentős csalódást jelentett a 2002-es év, mivel mindkét tőzsdén ötven százalékot meghaladó volt az indexek vesztesége.

Pénz- és állampapírpiac 

Visszafogottsag jellemezte az állampapírpiacot a tavalyi év utolsó napjaiban. A december végén megtartott három hónapos diszkont kincstárjegy aukciójan ugyanakkor jelentősebb jegyzési szándék nyilvánult meg: a felajánlott huszonötmilliárdnyi papírra háromszor ennyi ajánlat érkezett, az ÁKK végül harmincmilliárdnyi papírt bocsátott ki 8,05 százalékos átlaghozam mellett.
Az idei első két kibocsátáson ezzel szemben nem tolongtak a jegyzők, a hat és tizenkét hónapos diszkontokra beérkező ajánlatok a felajánlott harminc-harmincmilliárd forintot sem érték el. Az ÁKK végül a rövidebb futamidejű kincstárjegyből a tervezettnél hatmilliárd, az éves diszkontból pedig hét és félmilliárd forinttal juttatott kevesebbet a forgalmazókhoz 7,69; illetve 7,5 százalékos átlagos hozam mellett.
Másfélszeres túljegyzés kísérte a múlt év utolsó államkötvény-aukcióit. A hároméves papír hozama 7,35 százalék, az ötévesé 7,01 százalék lett, ami kisebb csökkenésnek felelt meg az előző aukciókon kialakult értékekhez képest. A kibocsató a beérkező ajánlatokból mindkét esetben a tervezett harmincmilliárd forintnyit fogadta el.
A DWIX index folytatta november óta tartó csökkenését: január 3-án 8,03 százalékon állt.
A forint erősödése sem torpant meg, a dollár immár mindössze 226,4 forintot ér, míg egy euróért 235,6 forintot adtak a piacon, így a sávban továbbra is rekordszinten, 14,8 százalékon áll a hazai fizetőeszköz. 

A lélektani határ alatt zárt a BUX

Térségünk börzéi kiegyensúlyozottabban teljesítettek. Prágában, Moszkvában és Varsóban is javultak az árfolyamok, így nem meglepő, hogy a tavalyi év legjobbjai között is a régió tőzsdéi voltak a meghatározók.

A BUX viszont meglehetősen rapszodikusan mozgott az utóbbi hetekben. December közepe táján még a 8100 pontot ostromolta az index, ám többszöri próbálkozás után sem sikerült megkapaszkodnia. A karácsonyi szünetet követően már négy százalékkal lejjebb mozgott a tőzsde értékmérője, így nem sikerült a 8000 pontos lélektani határ felett zárnia az évet, és csak januárban tudott ismét emelkedni.

A piac pangott a múlt hónap végén, jelentősebb forgalmat csak az utolsó kereskedési napon regisztráltak, igaz, a sok hónapos rekordnak számító közel harmincmilliárdos érték az év végén szokásos átkötéseknek volt köszönhető. Az utolsó néhány nap amúgy is az árfolyam-beállítások jegyében telt – főleg a kevésbé likvid részvények esetében.

Töretlenül emelkedett az Inter-Európa árfolyama, miáltal a bankpapírt lassan ötéves csúcsra húzzák a spekulánsok. Névértéke alá, s egyben történelmi mélypontra zuhant a Rába árfolyama, de a honvédelmi tender közelgő eredményhirdetése előtt száguldani kezdett a gépgyártó papírja, így több mint tíz százalékot javított pozícióján.

Jelentős törést okozott a gyógyszeripari részvények között a gyógyszerár-támogatásokról szóló kormánydöntés halogatása, bár a Richter papírja még így is erősödni tudott. Nem okozott nagyobb örömet a Mol részvényeseknek a kormány másik döntése sem, amely szerint az energiaárak január elejére tervezett emelése elmarad, a drágítás időpontjáról valószínűleg még ebben a hónapban döntenek.

Az előzetesen közöltnél magasabb, éves szinten három és fél százalékos GDP növekedésről számolt be a KSH a harmadik negyedévre vonatkozóan. Kellemetlen meglepetést hozott viszont a folyó fizetési mérleg novemberi előzetes adata, a deficit megközelítette a félmilliárd eurót, ezzel mintegy másfélszerese volt a szakemberek által prognosztizált értéknek.

Ami várható…

2003. első teljes kereskedési hetén a befektetők egyelőre nem szembesülnek majd a piacok számára legjelentősebb hatással bíró makromutatókkal. Hétfőn a decemberi német munkanélküliségi ráta, illetve az amerikai ISM beszerzési menedzserindex, kedden az amerikai ipari megrendelés-állomány novemberi alakulásának adata módosíthat valamelyest a tőzsdeklímán.

Csütörtökön a Bank of England és az Európai Központi Bank is ülésezik. Egyik esetben sem lehet számítani a jelenlegi kamatok változtatására.

Vállalati oldalról a francia autógyártók 2002-es értékesítési statisztikáinak megjelenése, valamint a Dow Jones komponens Alcoa nehézipari társaság kedden esedékes gyorsjelentése tekinthető lényeges eseménynek. 

Tőzsdeindexek
Index
2002.12.31
2003.01.02
változás
BUX
7798,3
7968,3
2,18 %
Varsó WIG
14366,7
14770,5
2,81 %
Prága PX50
460,7
467,9
1,56 %
Frankfurt DAX
2892,6
3092,9
6,92 %
Párizs CAC
3063,9
3187,9
4,05 %
London FTSE
3940,4
4004,9
1,64 %
Hang Seng
9321,3
9583,9
2,82 %
Dow Jones IA
8431,6
8601,7
2,02 %
Rio Bovespa
11268,5
11600,2
2,94 %
Mexikó BOLSA
6127,1
6253,3
2,06 %
Nasdaq
1335,5
1387,1
3,86 %
Moszkva RTS
359,1
359,8
0,20 %
Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Ha elkészül a koronavírus-vakcina, csak akkor jön majd a neheze

Néhány hónap múlva forgalomba kerülhetnek az első koronavírus-vakcinák, de azokat el is kell juttatni az emberekhez. A feladat összetett, és egyelőre az is kérdés, mennyit tudnak majd rövid idő alatt gyártani az oltóanyagból. Meg persze az is, hogy kinek jut belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.