Belföld

Újévi optimizmus – fogadalmak nélkül

Nem a részvénypiacok éve volt a tavalyi. A nyugatiakon különösen csalódott tekintetekkel várták az új évet. Ez viszont idáig óvatos optimizmussal tölthette el a részvényeseket.

Az Egyesült Államokban lassan araszoltak lefelé az indexek. A McDonald’s december közepi profit warningja, illetve a Conseco pénzügyi szolgáltató bejelentett csődje határozta meg az alaphangulatot, amely később sem javult számottevően. A Conference Board fogyasztói bizalmi index kis híján megdöntötte két hónappal azelőtt felállított sokéves “mélységi rekordját”, ezzel messze elmaradt a piac várakozásaitól.

New York, Frankfurt: egyik rosszabb, mint a másik

Január első pár napja ennek ellenére emelkedéssel telt a tengerentúli börzéken: a Dow Jones és a Nasdaq is jelentősen erősödött. A Wall Street blue-chip indexe annak ellenére száguldott, hogy a Home Depot – a legnagyobb társaságok közül idén elsőként – figyelmeztetést adott ki, miszerint eredménye jóval el fog maradni mind a tervektől, mind az elemzői konszenzustól.

Drasztikus emelkedést mutatott az olaj árfolyama. Az Irak elleni háborús készülődés, az elhúzódó Venezuelai sztrájkok, illetve a rekordmélységbe csökkenő amerikai tartalékok Londonban már harminc dollár fölé nyomták a brent olaj hordónkénti árát is.

Európában ismét eltúlzottan reagáltak a tőzsdék a tengerentúli eseményekre. A német és a francia piac súlyos veszteségeket mutatott, így a Nasdaq mellett a DAX is az öt legrosszabbul teljesítő index sorába tartozik. A két index tavalyi teljesítményét csak a decemberben száguldó latin-amerikai indexek múlták alul. A brazil és argentin részvényesek számára minden bizonnyal jelentős csalódást jelentett a 2002-es év, mivel mindkét tőzsdén ötven százalékot meghaladó volt az indexek vesztesége.

Pénz- és állampapírpiac 

Visszafogottsag jellemezte az állampapírpiacot a tavalyi év utolsó napjaiban. A december végén megtartott három hónapos diszkont kincstárjegy aukciójan ugyanakkor jelentősebb jegyzési szándék nyilvánult meg: a felajánlott huszonötmilliárdnyi papírra háromszor ennyi ajánlat érkezett, az ÁKK végül harmincmilliárdnyi papírt bocsátott ki 8,05 százalékos átlaghozam mellett.
Az idei első két kibocsátáson ezzel szemben nem tolongtak a jegyzők, a hat és tizenkét hónapos diszkontokra beérkező ajánlatok a felajánlott harminc-harmincmilliárd forintot sem érték el. Az ÁKK végül a rövidebb futamidejű kincstárjegyből a tervezettnél hatmilliárd, az éves diszkontból pedig hét és félmilliárd forinttal juttatott kevesebbet a forgalmazókhoz 7,69; illetve 7,5 százalékos átlagos hozam mellett.
Másfélszeres túljegyzés kísérte a múlt év utolsó államkötvény-aukcióit. A hároméves papír hozama 7,35 százalék, az ötévesé 7,01 százalék lett, ami kisebb csökkenésnek felelt meg az előző aukciókon kialakult értékekhez képest. A kibocsató a beérkező ajánlatokból mindkét esetben a tervezett harmincmilliárd forintnyit fogadta el.
A DWIX index folytatta november óta tartó csökkenését: január 3-án 8,03 százalékon állt.
A forint erősödése sem torpant meg, a dollár immár mindössze 226,4 forintot ér, míg egy euróért 235,6 forintot adtak a piacon, így a sávban továbbra is rekordszinten, 14,8 százalékon áll a hazai fizetőeszköz. 

A lélektani határ alatt zárt a BUX

Térségünk börzéi kiegyensúlyozottabban teljesítettek. Prágában, Moszkvában és Varsóban is javultak az árfolyamok, így nem meglepő, hogy a tavalyi év legjobbjai között is a régió tőzsdéi voltak a meghatározók.

A BUX viszont meglehetősen rapszodikusan mozgott az utóbbi hetekben. December közepe táján még a 8100 pontot ostromolta az index, ám többszöri próbálkozás után sem sikerült megkapaszkodnia. A karácsonyi szünetet követően már négy százalékkal lejjebb mozgott a tőzsde értékmérője, így nem sikerült a 8000 pontos lélektani határ felett zárnia az évet, és csak januárban tudott ismét emelkedni.

A piac pangott a múlt hónap végén, jelentősebb forgalmat csak az utolsó kereskedési napon regisztráltak, igaz, a sok hónapos rekordnak számító közel harmincmilliárdos érték az év végén szokásos átkötéseknek volt köszönhető. Az utolsó néhány nap amúgy is az árfolyam-beállítások jegyében telt – főleg a kevésbé likvid részvények esetében.

Töretlenül emelkedett az Inter-Európa árfolyama, miáltal a bankpapírt lassan ötéves csúcsra húzzák a spekulánsok. Névértéke alá, s egyben történelmi mélypontra zuhant a Rába árfolyama, de a honvédelmi tender közelgő eredményhirdetése előtt száguldani kezdett a gépgyártó papírja, így több mint tíz százalékot javított pozícióján.

Jelentős törést okozott a gyógyszeripari részvények között a gyógyszerár-támogatásokról szóló kormánydöntés halogatása, bár a Richter papírja még így is erősödni tudott. Nem okozott nagyobb örömet a Mol részvényeseknek a kormány másik döntése sem, amely szerint az energiaárak január elejére tervezett emelése elmarad, a drágítás időpontjáról valószínűleg még ebben a hónapban döntenek.

Az előzetesen közöltnél magasabb, éves szinten három és fél százalékos GDP növekedésről számolt be a KSH a harmadik negyedévre vonatkozóan. Kellemetlen meglepetést hozott viszont a folyó fizetési mérleg novemberi előzetes adata, a deficit megközelítette a félmilliárd eurót, ezzel mintegy másfélszerese volt a szakemberek által prognosztizált értéknek.

Ami várható…

2003. első teljes kereskedési hetén a befektetők egyelőre nem szembesülnek majd a piacok számára legjelentősebb hatással bíró makromutatókkal. Hétfőn a decemberi német munkanélküliségi ráta, illetve az amerikai ISM beszerzési menedzserindex, kedden az amerikai ipari megrendelés-állomány novemberi alakulásának adata módosíthat valamelyest a tőzsdeklímán.

Csütörtökön a Bank of England és az Európai Központi Bank is ülésezik. Egyik esetben sem lehet számítani a jelenlegi kamatok változtatására.

Vállalati oldalról a francia autógyártók 2002-es értékesítési statisztikáinak megjelenése, valamint a Dow Jones komponens Alcoa nehézipari társaság kedden esedékes gyorsjelentése tekinthető lényeges eseménynek. 

















Tőzsdeindexek
Index
2002.12.31
2003.01.02
változás
BUX
7798,3
7968,3
2,18 %
Varsó WIG
14366,7
14770,5
2,81 %
Prága PX50
460,7
467,9
1,56 %
Frankfurt DAX
2892,6
3092,9
6,92 %
Párizs CAC
3063,9
3187,9
4,05 %
London FTSE
3940,4
4004,9
1,64 %
Hang Seng
9321,3
9583,9
2,82 %
Dow Jones IA
8431,6
8601,7
2,02 %
Rio Bovespa
11268,5
11600,2
2,94 %
Mexikó BOLSA
6127,1
6253,3
2,06 %
Nasdaq
1335,5
1387,1
3,86 %
Moszkva RTS
359,1
359,8
0,20 %

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik