Belföld

Befektetésajánló – a közép: vonal alatt

Földindulást nem okoztak az első féléves gyorsjelentések, csupán egyes papíroknál generáltak némi árfolyammozgást. A blue chipekkel szemben a másodvonal viszonylag gyengén muzsikált.

Összességében kellemes meglepetést hozott a gyorsjelentési szezon a legnagyobb tőzsdei társaságoknál. A másodvonalban is akadtak érdekességek, azonban ebben a szegmensben inkább a rossz hírek domináltak.

OTP Bank

Befektetésajánló – a közép: vonal alatt 1Egy-két negyedévtől eltekintve a “legnagyobb magyar” az elmúlt években rendre várakozások feletti eredményről adott számot. A mostani szezon sem volt kivétel: a bank konszenzus feletti mértékben, tizenhét százalékkal növelte adózott profitját, ami a cégvezetés szerint az éves tervszámok létjogosultságát igazolja majd. Az OTP Bank részvénye végre kiszabadulhatott a kétezer forintos lélektani határ fogságából, ráadásul a gyorsjelentés megjelentét követően a Raiffeisen vételre módosította korábbi tartási javaslatát.

MOL

Üde színfoltot képviselt a MOL. Az olajcégtől eleve erős nyereséget vártak az elemzők, ám a társaság által közzétett közel negyvenmilliárd forintos adózott eredmény minden várakozást felülmúlt.

Ahhoz, hogy történetének legjobb negyedévét zárta a MOL nagyban hozzájárult az oly sokat szidott gázüzletág is. A forint dollárral szembeni erősödése és a csökkenő világpiaci árak nyomán nagymértékben esett a beszerzési ár. Ez nyereségessé tette az üzletágat (amely úgy tűnik, jó ideig még a társaság része marad), amelytől az év egészét tekintve nullszaldót vár a cégvezetés.

A MOL papírja még a sajátrészvény-vásárlás által jócskán megdobott árfolyamra is rátett egy lapáttal a gyorsjelentést követően. Szerdán az átlagos piaci emelkedés mértékénél jóval nagyobb mértékben javult a kurzus, a csütörtöki kereskedés első felében pedig teljesen elszállt.

Matáv

Befektetésajánló – a közép: vonal alatt 2Egyedül a Matáv részvényesei szomorkodhattak, ám a távközlési társaságnál is lehetett találni biztató számokat. A Matáv nettó profitja – alulmúlva a várakozásokat – ugyan öt százalékkal elmaradt a bázisidőszakitól, ám üzemi szinten ennél nagyobb arányú növekedés volt megfigyelhető. Szokás szerint a Westel húzta az igát, ám ezúttal negatív hatást is belevitt az anyacég kimutatásaiba: a mobilcég teljes megszerzésére felvett hitel nyomán megugró adósságállomány kamatterhét ugyanis csak enyhíteni tudták az árfolyamnyereségből adódó pozitív tételek.

A részvény piaci megítélése az elmúlt két napban nem sokat változott, a befektetők egyelőre kiváró stratégiát követnek.

Rába

Az egyik negatív szenzációt a Rába szolgáltatta. A gépgyártó – überelve a legpesszimistább várakozást is – négyszázmilliós veszteséget produkált a második negyedévben. Az első félév így száznegyvenmillió forintos negatív eredménnyel zárult, szemben az előző év hasonló időszakában felmutatott ötvenmilliós profittal. A tőzsde igen érzékenyen reagált a rossz hírre, a keddi kereskedés alatt hat százalékot szakadt a Rába árfolyama.

A jövőt tekintve elsősorban az Egyesült Államokra kell figyelniük a részvényeseknek, a gazdaság élénkülésének jegyeit kutatván. A nemrég befuccsolt honvédelmi tender őszi kiírása is adhat okot némi optimizmusra.

Pannonplast

Befektetésajánló – a közép: vonal alatt 3Hasonlóan drámai helyzet bontakozott ki a Pannonplastnál. A társaság féléves eredménye a tavalyi profit húsz százalékára esett vissza, a Hewlett-Packard megrendelésének elvesztése következtében jelentősen mérséklődő árbevétel mellett. Az eredmény tükrében a menedzsment is jónak látta közölni azt a piac által már az első negyedéves (szintén gyenge) eredmény közlésekor megfogalmazott véleményt, miszerint a másfélmilliárd forintos idei terv kivitelezhetetlen. Konkrét számokra szeptemberig kell várni a kitartó részvényeseknek, akik már eddig is rendkívüli türelemről tettek tanúbizonyságot, a Pannonplast árfolyam-alakulására tekintve.

A műanyaggyártó részvénye az utóbbi hetekben folyamatosan lefelé mozgott, miután olyan – később cáfolt – hírek kezdtek szállingózni a piacon, hogy a Karsai Holding a kiszállásról döntött. Így az eredményközlést követően az a furcsa helyzet állt elő, hogy a részvény kismértékben emelkedni tudott, tegyük hozzá, volt ehhez tere a hétéves mélypontról indulva.

Egis

Befektetésajánló – a közép: vonal alatt 4Az Egis pár héttel ezelőtt kiadott profit warningja már megtette hatását a tőzsdén: a kisebbik gyógyszertársaság kurzusa jelentős csökkenést mutatott, így a gyorsjelentésre már nem is reagáltak a befektetők. A tavalyi hasonló időszakban a fedezeti ügyleteken elszenvedett jelentős veszteség ugyan végre nagyjából eltűnt a könyvekből, ám üzemi szinten csalódást kelthetett volna az eredmény, amennyiben a vállalatvezetés nem lebbenti fel róla jó előre a fátylat.

Synergon

Az informatikai szektorban bízóknak is csalódniuk kellett, a Graphisoft után a Synergon sem kényeztette el részvényeseit. A rendszerintegrátor tavalyi féléves félmilliárdos veszteségét ugyan ötödére faragta le, ám ez az érték is jóval meghaladta a becslések átlagát.

Csekély vigasz, hogy a társaság árbevétele nem csökkent számottevő mértékben, a hosszú távon gondolkozó részvényesek pedig a cégvezetés által jósolt teljes éves nyereségben, illetve a várható akvizíciók jótékony hatásában bízhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik