Belföld

Négy év múlva digitális tévét nézünk?

A digitális földfelszíni televíziós műsorszórás hihetetlen minőségi előrelépés lehetőségét rejti magában. Az Antenna Hungária októberben kezdi alkalmazni az új, egyelőre drága technológiát.

Négy év múlva digitális tévét nézünk? 1Az Antenna Hungária Rt. (AH) októberben üzembe helyezi az első magyarországi Digital Video Broadcasting – Terrestrial (DVB-T) adóberendezést, és Budapest területén kísérleti jelleggel elindítja a digitális földfelszíni televíziós műsorszórást – közölte László Géza, a társaság elnök-vezérigazgatója keddi sajtótájékoztatóján.

A digitális műsorszórás legfontosabb előnyei az analóggal szemben: az interaktivitás, a mobilitás, a csatornák számának bővülése, illetve a jobb kép- és hangminőség. A digitális televízió képes villódzás nélküli képminőséget és CD minőségű hangot nyújtani, lehetőség nyílik arra, hogy a néző akár villamoson vagy autópályán száguldva élvezze a műsort, és elképzelhető számos interaktív szolgáltatás kialakítása is.

Hol tart a DVB-T Európában?Nyugat-Európában a kilencvenes évek második felében indultak az első kísérleti DVBT-t sugárzások. Elsőként, 1998-ban Nagy-Britanniában kezdődött meg a rendszeres digitális műsorszórás. Az angol példát követte Svédország, Spanyolország és Finnország is. Kevésbé elterjedt a technológia a “sűrűn bekábelezett” országokban, például Németországban. Elemzők 2003-ra várják a digitális földfelszíni sugárzás tömeges felfutásának kezdetét. Ezzel párhuzamosan az analóg sugárzás viszonylag gyorsan, 10-15 éven belül megszűnik.

Tömeges elterjedésére azonban egyelőre nincs esély, hiszen a potenciális kereslet a magas beszerzési árak miatt jelenleg csekély. A digitális televíziókészülékeket egyelőre borsos, 2500 dollár körüli áron kínálják. Akinek pedig nem telik ilyenre, az 200-300 dollárért vásárolhat átjátszódobozt (set-top-box), amellyel régi, analóg készülékén szintén foghat digitális adásokat. Az AH szerint szélesebb körben 2005 után terjed el a digitális televíziózás Magyarországon.

Az Antenna Hungária néhány éve kezdte meg a szükséges technikai előkészületeket a DVB-T sugárzásra: adóberendezést telepített a Széchenyi-hegyi adóállomáshoz, majd 1999. július 9-én megkezdte az első hazai kísérleti adást. Jelenleg három közszolgálati műsort (m1, m2, Duna TV), illetve mérőjeleket sugároz a főváros egyes részein. Az e hónapban működésbe lépő berendezés segítségével azonban már egész Budapest területén folytathatja kísérleteit az AH.

Variációk televíziózásraAz AH mellett digitális televíziózást nyújt már a UPC Direct is, ám míg az AH földi műsorszórásra koncentrál, a UPC Direct műsorsugárzása az Astra műholdról történik. A rendszer kompatíbilis a DVB (Digital Video Broadcasting) szabvánnyal. Digitális adás kábeltévén Magyarországon egyelőre nincs, ám némi beruházással a jelenlegi kábelrendszereken lehet digitális jeleket továbbítani. Erre azonban valószínűleg még várni kell, hiszen a kábeltévé előnye épp olcsósága és kényelme, hogy nincs szükség antennára, dekóderre, ráadásul annyi készüléket kötünk a kimenetre, amennyit akarunk.

A keresleti korlát ellenére az AH jelentős energiákat fektet a digitális televíziózásba, hiszen a társaságra vonatkozó koncessziós törvényi előírások szerint kötelessége, hogy ha eljön az idő, képes legyenek a digitális műsorszórásra, illetve szétosztásra – mondta el László Géza.

A 84 százalékban állami tulajdonú AH a törvényi szabályozás szerint a földfelszíni műsorszórásban monopol helyzetet élvez, koncessziós joga korlátlan idejű. Idén a társaság 500 millió forintot költ az új technológiára, ebből 350 millió forint az ORTT-től illetve az Informatikai Kormánybiztosságtól származik, 150 millió forint pedig belső forrás.

Az AH mellett szól az az érv is, hogy a társaság jelenlegi infrastruktúrája 90 százalékban hasznosítható a digitális televíziózásban is. Így, ha az új technológiára épülő műsorszórás és -szétosztás a társaság rendszerére épül, csak 10 milliárd forintba kerül, ám egy teljesen új rendszer kiépítése körülbelül 60 milliárd forintos beruházást igényelne – mondta el az elnök-vezérigazgató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik