Belföld

Állampapírok: tart az uborkaszezon

Az aukciós hozamok erőteljesen ingadoztak, a kincstárjegyek hozama mindhárom lejáraton emelkedet. Az államkötvények árverésein csak a leghosszabb papírok iránt mutatkozott jelentős kereslet, a kibocsátó meg is emelte a piacra kerülő mennyiséget.

Részvényajánló helyett A folyamatosan pangó részvényforgalom és a kevés listázott cég miatt a FigyelőNet úgy döntött, Befektetésajánló sorozatában nem csak a részvénypiaccal foglalkozik. Hetente más és más befektetési területet vizsgálunk meg részletesebben: így nem maradnak ki az állampapírok, a befektetési alapok és a részvények sem.

Legutóbbi összefoglalónk óta jóindulattal közepesnek mondható érdeklődés kísérte a diszkont kincstárjegy és állampapír aukciókat, akárcsak a másodpiaci kereskedést. A forint nem stabilizálódott, jelentős ingadozást produkált az elmúlt hónapban, a trend azonban egyértelmű volt – július végén még tíz százalékra állt a sávközéptől, mára hat-hét százalékra csúszott vissza.

Itthon

A július végén közölt termelői árindex alaposan meglepte az elemzőket, jelentős havi esést mutatott az árszint, éves alapon pedig 5,3 százalékra mérséklődött. A néhány napja kihozott fogyasztói árindex ugyanakkor nem keltett meglepetést, a havi 0,1 és az éves 9,4 százalék tökéletesen fedte a piac előrejelzéseit.

Az MNB augusztus 22-ei ülésén változatlanul hagyta kamatszintjét. Ez megfelelt a várakozásoknak, bár néhányan emelést tartottak valószínűnek előtte.

Érdekes mutatványt produkált a Nemzeti Bank a júniusi folyó fizetési mérleggel kapcsolatban. Az előzetes adatok a várakozásoknak megfelelő hiányt mutatták, a végleges számok szerint mégis jó százmillió euróval alacsonyabb volt a deficit.

Külföldi hatások

Latin-Amerika továbbra is Damoklész kardja a feltörekvő gazdaságok értékpapírpiacai számára. Argentínában az IMF keménykedése (további egyeztetések a lehívható hitelekről) mellett folytatódott a lakossági roham a pénzintézetek ellen, jelentősen megcsappant a betétmennyiség.

Lengyelországban nem fogadta el a kormány a pénzügyminisztérium jövő évi költségvetési tervezetét, visszadobta a miniszternek, s ez persze kedvezőtlen jel a befektetők számára. Később ugyan létrejött a konszenzus, mely a jegybank vártnak megfelelő száz bázispontos kamatcsökkentésével együtt valamennyire stabilizálta piacot, a legfrissebb hírek szerint azonban az S&P hitelminősítő az eddigi pozitívról stabilra változtatta az ország hitelállományának besorolását (BBB).

Csehországban a fogyasztói árak jelentős emelkedése okoz gondot. Úgy tűnik, nem teljesülnek az idei inflációs kitűzések. Ráadásul a váratlanul megugró külkereskedelmi mérleghiány tovább hűtötte a befektetői lelkesedést. A cseh jegybank pedig kamatot fog emelni az általános vélekedések szerint, a július végi szigorítás után.

Az elmúlt négy hét – és a következők

Állampapírok: tart az uborkaszezon 1Az események tükrében nem meglepő, hogy az utóbbi hetekben gyengén teljesítettek a magyar állampapírok. Ezúttal akár szépen bukni is lehetett egy-két kötvénnyel. A legrosszabbul a hároméves kötvény tulajdonosai jártak, bár ez a referenciahozamokban nem jelentkezett (a benchmark papír cseréje miatt).

A júliusi inflációs adat nem hozott áttörést az állampapírpiacon. Bár makromutatóinkat tekintve nem kell negatív hatással számolni a közeljövőben, az óvatosság indokolt, miután a külpiacok alaposan bekavarhatnak a képbe.

A nyári szabadságolások befejeztével némi élénkülést mindenképpen várhatunk a piacon. Iránymutatóként pedig az alábbi események szolgálhatnak:

Eseménynaptár:

Augusztus 31: júliusi termelői árindex.

Szeptember 3.: júliusi előzetes folyó fizetési mérleg

Szeptember 11.: júliusi fogyasztói árindex.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik