Belföld

Spóroljon pénzváltáskor!

Ha külföldi utazásához valutára lenne szüksége, vagy a nyaralásból hazahozott pénzét váltaná vissza forintra érdemes elgondolkodnia azon: hol és mennyiért teszi. A FigyelőNet utánaszámolt és értékelte a különféle lehetőségeket.

Spóroljon pénzváltáskor! 1A pénzváltással nem szokott sokat bajlódni az ember. Főként akkor nem, amikor külföldi nyaralásához szeretne valutát szerezni, hiszen a programokon töri a fejét, biztosítást kell kötnie, és szinte minden fontosabbnak tűnik. Egészen az utolsó percig, ekkor pedig már a szükség az úr, és nincs idő azon gondolkodni, hol juthat olcsóbban valutához. Ha van öt perce olvassa el tippjeinket!

A távlatokElőreláthatóan öt-hat év múlva jóval kevesebbet fog fájni a fejünk a pénzváltás miatt. Először azzal egyszerűsödik a képlet, hogy valamennyi uniós tagország fizetőeszköze az euró lesz (2002-től), következésképp nem kell annyit váltogatnunk, mint korábban. Később pedig – várhatóan az uniós csatlakozásunkat követő második évben, 2006-2007-ben – még ennél is könnyebb lesz a dolgunk, hiszen csak akkor kell pénzt váltanunk, ha az EU-n kívülre látogatunk.

A teljes piaci körképhez a bankok és az utcai pénzváltók mellett az általában nem magyar származású feketézők is hozzátaroznak. Velük a felkapottabb turistacélpontok környékén találkozhatunk, nem kell sokáig kutatni őket, egyhamar leszólítják a bámészkodókat. Nemcsak a feketézés miatt nem jöhetnek nálunk szóba, de tapasztalatunk szerint a járatlanok jóval rosszabb árfolyamot tudnak kialkudni náluk, mint a nagy tételben utazó profik. Ráadásul könnyen át is verhetik a turistákat. Nézzük ezek után a bankoknál és a pénzváltóknál szóba jöhető megoldások értékelését!

Bankok

Nem éri meg…Az alig egy hónapos devizaliberalizáció eredményeként forintját ma már külföldön is átváltják bármelyik konvertibilis valutára. Az persze más kérdés, hogy milyen áron.

A hitelintézeteknél alapvetően két megoldás közül választhat: valuta vagy devizaárfolyamon válthatja át pénzét, a devizajogszabályok változásának értelmében ma már korlátlanul. Az előbbi az egyszerűbb megoldás, ekkor nem kell külön díjjal számolnia. A bank jutalékát az árfolyamba építi be, vagyis ezek a jegyzések közvetlenül összevethetők egymással.

A másik variáció, hogy a pénzt devizaszámlán vezeti keresztül. Ekkor a valutaárfolyamoknál lényegesen kedvezőbb devizaárfolyammal számolhat. Nézzük, hogy ezért cserébe milyen díjakat ró ránk a bank:

Vigye bankkártyán! Deviza vagy forintszámlájához a legtöbb banknál bankkártyát is igényelhet, vagy használhatja meglévő plasztikját. ATM-ből történő pénzkivételkor a jutalék jellemzően a felvett összeg 1 százaléka plusz 3 euró. Teljes Bankkártya körképhez kattintson ide>>

• a devizaszámlát érintő pénz ki- és befizetések után jellemzően 0,5 százalékot,

• a kedvezőbb árfolyam kihasználásához a devizaszámláról át kell utalni az összeget a forintszámlára, ennek banktól függően 0,1-0,3 százalékos költségvonzata lehet.

• a forintszámláról történő készpénzfelvétel újabb 0,1 százalékba kerül.

A bankok különféle kondícióit összevetheti a Privátbankár oldalain! >>

Ne feledje, hiába van devizaszámlája, ha arról közvetlenül vesz fel forintot készpénzben, akkor a bank valutaárfolyamon vált!

USD Valuta- és devizaárfolyamok július
4-én
Bank vagy pénzváltó
Valuta
Deviza
vétel
eladás
vétel
eladás
CIB
274,08
296,92
283,94
285,56
K&H
277,97
292,81
284,00
285,70
MKB
278,75
293,05
284,58
285,72
OTP
279,16
293,47
284,61
287,47
Exclusive
279,50
289,00
Bálint Change
279,50
288,00

Pénzváltók

Több száz pénzügyi vállalkozás foglalkozik pénzváltással, a kínálat bőséges. Az árfolyamok azonban igen eltérőek, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy melyik pénzváltót választja. A gyakorlat azt mutatja, hogy a cégek zöme a “no commission” stratégiát követi, vagyis a kiírt eladási árfolyamon felül nem kell egyéb jutalékot fizetni.

Legnagyobb előnyük, hogy nem kell sorban állnia, és akár már negyedmillió forinttal a zsebében megpróbálhat egyedi árfolyamot kiharcolni.

Tippjeink, észrevételeink:

• Az utcai pénzváltók többnyire csak a forgalmi rangsort vezető valuták – a dollár, márka, schilling és a horvát kuna – árfolyamának jegyzésében versenyképesek a bankokkal.

• Hüvelykujjszabályként a valuták esetében a jegyzett közép árfolyamtól +/- 3,2 százalékon, devizaszámláknál +/- 0,4 százalékon lehet hozzájutni, illetve eladni.

• A konvertibilis, ám kevésbé felkapott valutákat érdemesebb bankban váltani. Ezeknél a valutáknál a vételi és eladási oldal között is nagyobb szokott lenni a százalékos eltérés (marzs).

• A forint árfolyamsávjának kiszélesítése óta a korábbinál változékonyabbak a keresztárfolyamok, ezért egyáltalán nem mindegy mikorra időzíti a pénzváltást. A mostani forinterősödés miatt a nyaralásra félretett pénzünk 10 százalékkal többet ér!

• A nyaralásból hazatérve érdemes egy pillantást vetnie az árfolyamokra, mielőtt valutáját forintra váltaná vissza! Ha a forint a sáv erős szélétől már csak 1-2 százalékpontra van (ez 234-237 forintos euró keresztárfolyamnak felel meg), ne kapkodjon! Gondolja meg, elég egy argentin válság, és már is 5-10 forinttal többet kaphat eurónként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik