Belföld

Hoppon maradt a GE

A világ legértékesebb cégeként számon tartott General Electric (GE) nagy valószínűséggel beletörődik az EU versenyjogi bizottságának tegnapi döntésébe, vagyis nem nyújt be fellebbezést a Honeywell megszerzését megakadályozó uniós ítélet ellen.

Hoppon maradt a GE 1Ez az első eset, hogy az EU bizottsága két olyan amerikai vállalat egyesülésére mondott nemet, amelyek fúzióját az amerikai versenyhatóságok már engedélyezték. A GE előzőleg nem volt hajlandó teljesíteni azokat a széles körű engedményeket, amelyeket az uniós végrehajtó testület követelt a tranzakció engedélyezése fejében.

Mario Monti, az EU versenyügyi főbiztosának nyilatkozata szerint a bizottság “szerencsétlennek” tartja, hogy az amerikai és az uniós hatóságok, jóllehet szorosan együttműködtek a tranzakció vizsgálatában, végül “különböző következtetésekre jutottak.” Az uniós versenyhivatali szakértők szerint a fúzióval igazságtalan előnyhöz jutna az egyesült cég a polgári repülőgépgyártás és a repüléstechnikai berendezések gyártása terén. Monti konkrétan azzal indokolta az ítéletet, hogy az ügylet a légiiparban komoly mértékben tompította volna a versenyt, ami áremelésekkel sújtotta volna a fogyasztókat, elsősorban a légitársaságokat.

Nézze meg a vezető cégek legfrissebb ranglistáját!

A GE élő legendája Jack Welch, a GE elnöke húsz év alatt számtalan fúziót hajtott végre, szinte minden bejött neki, amit eltervezett. Az 500 milliárd dollárosra hízlalt GE-birodalom élén már éppen a méltó utód keresésén fáradozott, amikor felbukkant a horizonton a Honeywell. Élete legnagyobb, 42 milliárd dolláros vállalategyesülésének levezénylése gyorsan elfelejttette vel a visszavonulás gondolatát.

Eltérő antitröszt gyakorlat

Az elutasítás nem érte váratlanul az érintetteket, hiszen az már Bush európai körútja alkalmával is kiderült, hogy az amerikai elnök személyes közbenjárása sem lesz elegendő az európai versenyhatóság megenyhüléséhez. Mario Monti keménységére maga a gyakorlat szolgáltatja a legjobb magyarázatot. Míg a tengerentúlon a versenyfelügyelet áldása után a kormány vagy a versenytársak bármikor kérhetik az erőfölényével visszaélő egyesült cég szétválását, addig európai társaiknak csupán egyetlen lehetőségük van arra, hogy eldöntsék igent vagy nemet mondanak-e a fúzióra.

Tőzsdei reakciókA Honeywell kedden 35,10 dolláron zárt New Yorkban, 2,9 százalékkal drágábban, mint hétfőn. A General Electric jegyzése 1,59 százalékkal 49,40 dollárra csökkent.

Kicsi az esély a folytatásra

A döntés ellen ugyan két hónapon belül fellebbezhetnének az EU elsőfokú, luxemburgi bíróságán, ám az uniós igazságszolgáltatási intézményeinek szóvivője szerint az ítélkezés akár egy évig is eltarthat. Ráadásul az elsőfokú végzés ellen még egyszer lehet fellebbezni, a másodfokú luxemburgi EU-bíróságon. Az esetleges pernek nincs halasztó hatálya, kivéve, ha a panaszosok a versenyfelügyeleti döntés felfüggesztését kérik a bíróságtól. Ebben az esetben hetek alatt várható az elsőfokú döntés a kérés teljesítéséről vagy elutasításáról. Egy szóval bürokratikus. Ilyen körülmények között pedig kicsi a valószínűsége annak, hogy a GE fellebbezzen.

Vezetőváltás a Honeywell élén

Mindeközben a Honeywellnél is változások történtek: az EU versenyfelügyeleti döntése után lemondott Michael Bonsignore, és helyére a cég visszahívta a korábbi elnököt, Lawrence Bossidyt, aki egyéves szerződést írt alá, és közölte, hogy fő céljának a Honeywell függetlenségének megőrzését tekinti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik