Belföld

FigyelőBarométer – június 19.

Félsiker várható a mai ombudsmanválasztáson (-1). Posta: két legyet egy csapásra (+1/-1)? A szocialisták szerint a MeH is felelős lehet a Szabadi-ügyben (-1). Gyengült a FigyelőBarométer.

Félsiker várható a mai ombudsmanválasztáson

FigyelőBarométer – június 19. 1Senki sem szereti a kényszermegoldásokat. Márpedig úgy tűnik, hogy a parlamentben az ombudsmanok mai választásán – mint ehhez a kormányzati ciklus három éve alatt hozzászokhattunk – hiányozni fog a pártok közötti teljes egyetértés. Holott a kétharmados többséget igénylő voksolás eredményessége tulajdonképpen “csak” azon múlna, hogy a Fidesz és az MSZP is támogassa a jelölteket.

Kik a jelöltek?A jogászprofesszor köztársasági elnök elsősorban saját szakmai múltja alapján keresett jelölteket. Az általános biztosnak javasolt Lenkovics Barnabással egy tanszéken tanított az ELTE-n, az adatvédelmi tisztségbe jelölt Maczonkai Mihály pécsi egyetemi adjunktus pedig szintén európai joggal foglalkozik. Takács Albert személyét az általános helyettesi posztra a szocialisták már egy évvel ezelőtt javasolták, míg Kaltenbach Jenő újraválasztását az MSZP és az SZDSZ kifejezetten támogatta.

A konszenzus hiánya már akkor nyilvánvalóvá vált, mikor még csak az országgyűlési biztosok jelöléséről volt szó. Így hát ez a kényes feladat a köztársasági elnökre maradt. Mádl a maga módján elegánsan igyekezett feloldani a politikai patthelyzetet. Egyrészt nem engedett a Fidesz nyomásának, hogy a kormánypárt emberei ülhessenek a mostaniak helyére. Másrészt az ellenzék számára kedves megoldást, a jelenlegi ombudsmanok újraválasztását sem tekintette reális alternatívának. Maradt tehát a harmadik út. Mádl saját jelöltekkel állt elő. Négyük közül az MSZP csupán az adatvédelmi biztosnak javasolt Maczonkai Mihály személyével nem ért egyet. A másik három jelölt ugyanakkor széleskörű támogatottságnak örvend. A helyzet pikantériája, hogy az intézmény adatvételmi biztos kinevezése nélkül is működőképes. Ebben az esetben feladatát az általános ombudsman és helyettese is elláthatja. Félsiker körvonalazódik a politikai horizonton…

Monopolizálná a diákhitelt a Postabank?A Világgazdaság éretesülése szerint nem kizárt, hogy egyedül a Postabanknál nyithatnak majd számlát azok a hallgatók, akik diákhitelt kapnak a Diákhitel Központ Rt.-től. Korábban arról volt szó, hogy a diákok szabadon választhatják meg, melyik pénzintézethez utalják számukra a kölcsönt. Ezzel szemben a Postabankot egyedüliként hívták meg arra a június 10-ei tanácskozásra, ahol a diákhitel jövőjéről volt szó.

Posta: két legyet egy csapásra?

Pirosbetűs ünnep lehet a Magyar Posta vezetőinek naptarában a mai nap. Hiszen, ha a kormány az előzetes várakozásokkal megegyező döntést hoz, nemcsak a Postabankot , hanem az új kormányzati kommunikációs rendszer kiépítésének jogát is megszerezhetik. Mindkét ügylet sajátossága, hogy a Posta egyedüli jelöltként szerepel bennük. A napilapok információja szerint a hitelintézet átadására mindjárt két forgatókönyvvel állt elő a szakminisztérium. Az első verzió szerint a Postabankot előbb zártkörű társasággá alakítják, majd az állam apportként, ellenszolgáltatás nélkül viszi be a postába. Ezzel a variációval csupán az a baj, hogy a zárttá alakulást aligha fogja a részvényesek háromnegyede támogatni, és arra sincs sok esély, hogy az állam megszerezhesse tőlük a döntéshez szükséges részvényeket. A másik, reálisabb elképzelés szerint az állam nyilvános ajánlattétellel szerzi meg a teljes pakettet. Ekkor a vételár az előző félév tőzsdén kívüli átlagára lenne. Az így megszerzett részvénycsomagot pedig pénzért értékesítenék a postának. Tulajdonképpen arról lenne szó, hogy az állam az egyik zsebéből a másikba rakná át az összeget, csakhogy a Posta nem rendelkezik potom 25-30 milliárddal, tőkeemelésre pedig nincs elkülönítve pénz a kétéves költségvetésben.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Az MSZP szerint a MeH is felelős lehet a Szabadi-ügyben

Kellemetlen kérdésekkel kell szembenéznie a miniszterelnöknek, ha a feláll az a szocialista képviselők által kezdeményezett parlamenti vizsgálóbizottság, melyet annak kivizsgálására hoznának létre, hogy terheli-e felelősség Orbán Viktort azért, hogy Szabadi Béla agrárminisztériumi államtitkárként hűtlen kezelés és csalás alapos gyanújára okot adó cselekményeket követhetett el – adta hírül az MTI. A magyar alkotmányos rend szerint a kormány működésében a kormányfőnek van meghatározó szerepe, illetve felelőssége. Az előterjesztés kitér arra is: a kormányfő munkaszervezete a Miniszterelnöki Hivatal, amelynek feladata, hogy rendszeresen tájékozódjon a tárcák munkájáról. Az előterjesztés szerint a 13 tagú testület feladata lenne annak feltárása, milyen körülmények tették lehetővé, “hogy ellenőrizetlenül, huzamosabb időn keresztül, jogellenesen, jelentős összeg folyjék ki az állami költségvetésből”. Tudott-e, tudhatott-e a miniszterelnök a közpénzeknek FVM-ből történő jogellenes kiáramlásáról, pazarlásról, vagy kellett volna-e tudnia róla? – így szól a másik kivizsgálásra váró kérdés, amely mellett a szocialisták kíváncsiak arra is: van-e garancia a közpénzek törvénysértő kiáramlásának megállítására, valamint hasonló cselekmények megelőzésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik