Közélet

Tagadnak a meggyanúsított főrendőrök

tek (terrorelhárítási központ, )
tek (terrorelhárítási központ, )

A nyomozást a korrupció elleni ügyek osztálya folytatja, melyet kifejezetten az ilyen szerteágazó, súlyos ügyek vizsgálatára hozott létre a legfőbb ügyész.

Mint arról a Hír24 beszámolt, a Központi Nyomozó Főügyészség február óta nyomoz vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt. A feljelentő a Nemzeti Védelmi Szolgálat volt. Az ügynek jelenleg négy gyanúsítottja van: két vezető beosztású rendőr és két civil, vasárnap mindannyian előzetesbe kerültek.

A gyanúsítottak tagadták a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését, megtagadták a vallomást, ugyanakkor panaszt jelentettek be a gyanúsítás ellen.

A rendőröket és társaikat csütörtök késő este vették őrizetbe korrupció gyanújával. Mint azt a Hír24 megírta, az egyik csütörtök esti titkos akció a Hajógyári-szigeten volt. Az egyik szemtanú egy megbilincselt embert látott, akit később egy sötétített ablakú autóba ültettek.

Úgy tudni, a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei Kalmár Tamás alezredest, a közrendvédelmi főosztály vezetőjét, és az NNI egyik osztályvezetőjét vették őrizetbe.A hvg.hu korábban arról számolt be, hogy utóbbi gyanúsított Hopka Lajos, a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális bűnszervezeti csoportok elleni osztályának vezetője.

A Magyar Nemzet értesülése szerint egy, az éjszakai életből ismert figura, V. László vesztegethette meg a két vezető beosztású rendőrtisztet. A férfit lányfuttatással és kábítószer-kereskedelemmel is összefüggésbe hozták, de több jól menő fővárosi szórakozóhely működtetésében is van érdekeltsége. A lap szerint a “nyugodt munkakörülmények” megteremtése érdekében korrumpálhatta az alezredest és az őrnagyot.

A rajtaütés másnapján Hatala József országos rendőr-főkapitány visszavonta Gulyás Imrének, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályvezetőjének kinevezését. Úgy tudni, ő volt a bukott Hopka Lajos közvetlen felettese. Hogy az ügyek között van-e összefüggés nyilvánvalónak tűnik, de a rendőrség ezt egyelőre nem közölte.

A gyanúsítottak előzetes letartóztatásáról vasárnap döntött a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A tárgyalás csak nem öt órán át tartott. A döntés szerint 30 napig mindannyian rács mögött maradnak. A bíróság szerint fennáll a szökés, az elrejtőzés és a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye. A gyanúsítottak és védőik fellebbeztek, így az ítélet egyelőre nem jogerős.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik