Közélet

Vezető beosztású rendőröket vettek őrizetbe

terrorelharitok(210x140)(1).jpg (tek, terrorelhárítás, )
terrorelharitok(210x140)(1).jpg (tek, terrorelhárítás, )

Az egyenruhásokat és civil társaikat is korrupciós bűncselekményekkel gyanúsították meg.

A Központi Nyomozó Főügyészség pénteki közleménye szerint az ügyben a Nemzeti Védelmi Szolgálat tett feljelentést, az eljárást a Központi Nyomozó Főügyészség végzi.

Csütörtök este a főügyészség, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Terrorelhárító Központ, a készenléti rendőrök és speciális egységek két vezető beosztású rendőrt és két civilt fogtak el, majd több helyen is házkutatást tartottak. Az elfogottakat korrupciós bűncselekmények megalapozott gyanújával vették őrizetbe. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője közölte: a pillanatnyilag is széles körben folyó nyomozás érdekére tekintettel jelenleg ennél többet nem árulhat el az ügyről.

A Hír24 úgy tudja, az egyik csütörtök esti titkos akció a Hajógyári-szigeten volt. Egy szemtanú azt mondta, egy megbilincselt embert látott, akit később egy sötétített ablakú autóba ültettek a rendőrök és elvitték. Úgy tudjuk, a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei Kalmár Tamás alezredest, a közrendvédelmi főosztály vezetőjét, és az NNI egyik osztályvezetőjét vették őrizetbe. A Hír24 információi szerint arról a Kalmár Tamásról van szó, akit korábban Novák Előd, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke “leávósozott”. A politikus azt mondta azért, mert őt a rendőr szélsőségesnek nevezte. A bíróság végül Novák Elődöt próbára bocsájtotta. A hvg.hu azt írja, a másik gyanúsított a Nemzeti Nyomozó Iroda egyik munkatársa, Hopka Lajos őrnagy, a speciális bűnszervezeti csoportok elleni osztályának vezetője.

A mostani akció minden bizonnyal kapcsolatban áll azzal, hogy Pintér Sándor belügyminiszter korábban indoklás nélkül visszavonta Markó Attila, a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettesének vezetői megbízatását. Ezzel egy időben az országos főkapitány Jánosik Istvánt, a közlekedésrendészeti főosztály vezetőjét váltotta le.

Később a hvg.hu azt írta, a vezetők sárosak lehetnek. Az is kiderült, hogy biztosítási osztály irányítója, Ács Emese ellen is fegyelmi vizsgálat indult. Állítólag ő és munkatársai több túlórát számoltak el maguknak, mint amennyit teljesítettek, de ezt azóta sem erősítette meg senki. A lap szerint azt is ellenőrzik, hogy a három vezető feladatköréhez tartozó különböző rendezvények biztosításával kapcsolatos szerződésekkel minden rendben volt-e.

A lap szerint a visszaélések Jenson Button autóversenyző autójának koccanása után kerültek napvilágra. A rendőri intézkedés közben olyan hibákat találtak, amelyek miatt a testület vezetője ellenőrzést rendelt el. Az egyenruhások egy olyan kocsit biztosítottak, melynek rendszáma nem szerepelt a magyar nyilvántartásban. Ez a mulasztás lehetett a kiindulópontja az eseményeknek. Azóta a felmentettek ügyével kapcsolatban büntetőeljárás indult a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztályán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik