Nagyvilág

Macedónia a befektetők paradicsoma lehet – FN-interjú

Macedónia befektetésügyi tárca nélküli minisztere kedvező feltételekkel kecsegteti az esetleges külföldi érdeklődőket. A balkáni ország új kormánya lendületes reformokba kezdett: az egykulcsos adó és a korrupcióellenes küzdelem eredményei már a mutatókban is egyértelműen látszódnak. A FigyelőNet exkluzív interjúja Gligor Taskoviccsal.

Kormánya az elmúlt egy évben komoly lépéseket tett, hogy Macedóniát igazi „üzleti paradicsommá” változtassa, különösen a külföldi befektetők számára. Milyen eredményeket értek el?

Elégedett vagyok, hiszen a Világbank októberi jelentésében Macedóniát a negyedik helyre helyezte a gazdasági reformok bevezetése terén. Egy példa: a kormány hivatalba lépése előtt egy új vállalkozás bejegyzése legalább 48 napig tartott, ma ez négy óra leforgása alatt lehetséges. A korábbi többlépcsős adórendszer helyett bevezettük az egységes, 12 százalékos adót, mely jövőre 10 százalékra mérséklődik. Ez egyaránt vonatkozik a céges és az egyéni adókra. Egyszerűsítettük az építési engedélyek kiadását. Nagyon kemény korrupcióellenes programot valósítunk meg, egyelőre a helyi, kis korrupcióra koncentrálva. A rendőrségi, bírósági épületekben kamerák vannak, éppen úgy mint a vámhivatalokban. Az elmúlt egy hónapban számos letartóztatás történt. Van egy ingyen hívható telefonszám is, amelyen az állampolgárok bejelentéseket tehetnek. A cégeket és vállalkozókat pedig felkértük, hogy közöljék, melyek azok a jogszabályok és egyéb igazgatási eljárások, amelyek megnehezítik az életüket. Ezeket figyelembe véve egy sereg dolgot hatályon kívül helyeztünk. A folyamatot az év végére le szeretnénk zárni.

A korrupcióellenes politika mellett lépéseket tettek a nagyobb nyitottság és áttekinthetőség érdekében, ami a politikai és gazdasági folyamatokat illeti. Melyek ezek legfontosabb aspektusai és eredményei?

Macedóniát Európa Szingapúrjává kell tenni. Negyven évvel ezelőtt az a városállam, ahol ma felhőkarcolók emelkednek, egy posvány volt. Megpróbáljuk utánozni a példát, ám fontos megjegyezni, hogy itt annyiban más a helyzet, hogy viszonylag jó infrastruktúránk van. Ha a következő 20 vagy 25 évben sikerül fenntartani a most elindult reformokat, talán hasonlatossá válhatunk Szingapúrhoz. Az ő sikerük egyik legfontosabb eleme a nagyon kemény antikorrupciós politika volt. Ha ezt mi is megvalósítjuk, elérhetjük a kitűzött célt.



Macedónia a befektetők paradicsoma lehet – FN-interjú 1

Gligor Taskovics miniszter (Fotó: Angyal Ágnes)



Mindketten kis államok vagyunk, erős kormányzattal és multietnikus társadalommal, ráadásul mindkét ország fontos kereskedelmi útvonalak mentén terül el. Szingapúr a tengeri hajózás egyik csomópontja, Macedónia meg a földi útvonalaké. Egy további kapcsolódási pont a szabad kereskedelmi övezetek. Nekünk jelenleg három ilyen zónánk van: Szkopje, a főváros határában Tetovó, illetve Stip mellett található. Ezeken az övezeteken belül a befektetők tíz évig semmilyen adót nem fizetnek, ezután az adó 10 százalék lesz. Az ott befektető cégek alkalmazottai számára pedig 50 százalékos személyijövedelemadó-kedvezményt biztosítunk az első öt évben. Az infrastruktúrát az állam építi ki, a többi a befektetők dolga.

Melyek azok a szektorok, amelyekben külföldi befektetőkre vagy részvételükre számítanak?

Egyelőre nyolc kiemelt területet céloztunk meg, és még két területről folynak az egyeztetések. A nyolc közé tartoznak a következők: közlekedési járművek alkatrészeinek összeszerelése, információs és számítógépes technológia (ICT), élelmiszer-feldolgozás és általában a mezőgazdaság, bányászat, gyógyszergyártás, valamit a fa-, bőripar és egészségügyi berendezések összeállítása. A további két, hosszabb távon releváns terület a banki szolgáltatások és a környező országokat bevonó légi járatok kialakítása.

Hogy áll a régión átvezető, amerikai pénzen finanszírozott olajvezeték terve, az AMBO-projekt?

Az érintett államok, azaz Bulgária, Macedónia és Albánia ez év júliusában ratifikálták azt a kormányközi egyezményt, amely az elkövetkező tíz évre szabályozza az olajvezeték építését, működtetését és fenntartását. A potenciális részvényesek számára ez azt jelenti, hogy egy olyan szupranacionális entitásba fektetnek be, amelyet például a Balkáni Egyesült Államok névvel is illethetnénk, s amely aláírta például az EU Energia Chartáját és más releváns nemzetközi egyezményt. Ezért egy kormányváltás az érintett országokban nem veszélyezteti a vállalkozást. Itt világos szabályok vannak, s ezek bizalmat sugároznak a befektetők felé. Az AMBO-egyezmény 2007. szeptember elején lépett életbe, s most agresszív kampányt indítottunk a részvényesek megnyerésére.

Mit tudna üzenni a lehetséges magyar befektetők számára, beleértve a kis- és közepes vállalkozásokat?

Azt tudom ígérni, hogy a stábom minden, a fent említett területen potenciálisan érdekelt magyar vállalkozó számára VIP szolgáltatást szervez. A gyakorlatban ez repülőtéri várakozót, ingyenes autót jelent. Az irodám elintézi a találkozókat és megbeszéléseket, az érdekelt vállalkozók egyetlen feladata az előzetes kapcsolatfelvétel hivatalommal, s a szállodai számla kifizetése, amennyiben egy napnál többet kívánnak eltölteni nálunk. Mindent elintézünk. Világossá kívánjuk tenni, hogy üzletet kötni Macedóniában egyszerű, s ha ebben az évben a negyedikek lettük a fent említett Világbank-listán, célunk az, hogy jövőre az elsők legyünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik