Pénzügy

Dolgozni Európában? – Róma

Az örök város… Pontosan ez nyomasztja az ott lakókat is. Nagy múltja van, de milyen a jövője? Állandó a csúcsforgalom, a lakások drágák és kicsik, az autót bárhol ellophatják… És mégis jó Rómában élni!

Róma egyszerűen gyönyörű, kevesen vannak, akik nem szeretnek bele a városba. A rómaiak is lakhelyük csodálói, ugyanakkor úgy érzik, városuk a múlthoz tartozik, nehéz bármilyen változást beleilleszteni a városképbe, hiányolják az újdonságokat, az újításokat. Róma túlságosan régi a mai korhoz, hát még a jövőhöz, panaszkodnak sokan.

Ennek ellenére rengeteg olasz és külföldi vágyik az olasz fővárosba. Hangulata utánozhatatlan, tömegközlekedése azonban kaotikus, dugóban veszteglő autók zajában él ott 4,5 millió ember.






Szidják a munkát

Az olasz vállalatoknál lazább a hangulat, mint Magyarországon. Egy olasz becslés szerint nyolc óra alatt körülbelül hat órát dolgoznak. A munkatársak sokat beszélgetnek, magánügyeiket intézik munkaidőben, ezt a főnökök is elnézik nekik. A kollégák hamar beavatják egymást magánéletükbe is. Ennek ellenére a legtöbb munkahelyen elégedetlenek a dolgozók, legtöbbször szidják a munkájukat.


Az állami szféra biztos



Csakúgy, mint Franciaországban, Olaszországban is az állami szféra munkahelyei a legvonzóbbak. A köztisztviselők állása szinte bombabiztos, történjék körülöttük bármi, ők mégis a helyükön maradnak, akár egy életen keresztül. A legtöbben mégis az olasz parlamentbe vágynak, a képviselők az átlagpolgárok szerint nem sokat tesznek a havi 10 ezer eurós fizetésért.

Egyéb munkahelyekben azonban nem bővelkedik Róma. Az ingatlanközvetítőként elhelyezkedők azonban rengeteget kereshetnek. Az átlagfizetés havi 1400 euró körül mozog. A munkaügyi központok modernizálására, ügyfélbaráttá tételére az utóbbi években fektettek nagyobb hangsúlyt a politikusok. Korábban kevés diplomás kereste fel őket, ha állást szeretett volna találni, a szolgáltatás minőségének javulásával azonban egyre többen fordulnak a munkaügyi szervezetekhez.

Olaszországban a legkönnyebb kapcsolatok révén elhelyezkedni. A Portaportese és a Concorsi is sok állást hirdet. Az állásközvetítők (agenzie interinali) általában rövid távú, legfeljebb egy évre szóló munkát találnak ügyfeleiknek. Rómában a mai napig küzdenek az illegális munka problémájával, rengeteg a feketemunkás, a munkaügyi ellenőrző szervek nem valami hatékonyak.





Két repülőtér

Róma kisebb repülőtere, Ciampino busszal közelíthető meg, a városközpontba körülbelül egy óra alatt juthatunk be. A nagyobb repülőtér, Fiumicino a város másik felében található, és kiváló az összeköttetése a központi pályaudvarral: fél óra alatt bejuthatunk az expresszel. A jegy ára viszont borsos, körülbelül 8 euró. További, a tömegközlekedéssel kapcsolatos információk a római közlekedési vállalat honlapján olvashatók.


Idegölő közlekedés



Sajnos a legtöbb római úgy gondolkodik, hogy egy valamirevaló embernek autója is van, amit használnia is kell. A szűk utcák viszont nem bírják el a folyamatos forgalmat, ennek megfelelően szinte állandóan dugótól hangos és büdös a város. A rómaiak kreatívan oldják meg a vezetés kihívásait, a KRESZ szabályait „rugalmasan” alakítják.

A város tömegközlekedése sincs megoldva, összesen két metróvonal gyorsítja a forgalmat, mivel a rengeteg műemlék miatt nem lehet aláásni az épületeket. Ezeket kiegészíti hat elővárosi vasútvonal, amelyekre szintén érvényes a városi bérlet. A felszíni közlekedés azonban kriminális: az autóbuszok ugyanúgy állnak a dugóban, mint az autók. Ezért van majdnem minden rómainak autója, akkor legalább egyedül tölti a hosszú, veszteglő perceket.

A közlekedés viszonylag olcsó a többi európai fővároshoz képest A vonaljegy 1 euróba kerül, 75 percig használható, de csak egy metrószakaszra. A havi bérlet 30 euróba kerül. Sokan járnak robogóval, hogy kikerülhessék a buszokat és autókat. Még mindig így a legegyszerűbb közlekedni, a kismotoroknak parkolóhelyet is könnyebb találni. Az autósok állandó bosszúsága a helykeresés: nem ritka eset, hogy a céltól legközelebb 20 perc gyaloglásra tudja valaki leparkolni a kocsiját.

Hol érdemes lakni?

Rómának nincsenek veszélyes negyedei, a belvárosban pedig gyakorlatilag minden rész divatos. Éppen ezért a lakások bérleti díja is csillagászati magasságokig emelkedhet. Egy 40 négyzetméteres, egyszobás kislakás 1000 euróba is kerülhet havonta, a belvárosban akár 2000 eruóra is rúghat ez az összeg. 


Dolgozni Európában? – Róma 17


A diákok körében felkapott a San Lorenzo negyed, mivel ott található az egyetem, valamint a Trastevere. Mindkét városrészben rengeteg kocsma, bár, pizzéria, mulatóhely található. Itt azért olcsóbbak a lakások.

Rómában nehéz kertes házat találni. Ha valaki ilyen luxusra vágyik, ki kell költöznie a városból. Már azok is szerencsésnek mondhatják magukat, akiknek erkélyük van. A lakások általában szűkek, nem a mai ember igényeire lettek kialakítva.

Bár veszélyes kerület nincs, az autónkat bárhol ellophatják Rómában. Érdemes tehát garázsról is gondoskodni.






A megélhetés költségei

A rómaiak általában Coop és Sma boltokban vásárolnak élelmiszert, amelyek nem sokkal drágábbak, mint Magyarországon. Az olcsó diszkontláncok közül a német Lidl képviselteti magát az olasz fővárosban, de csak kevés üzlettel. A gyorsételek közül Rómában is népszerű a török kebab, 3 euróba kerül. Ha valaki Rómában ma egyedül szeretne lakni, körülbelül legalább havi 1500 euróra van szüksége a kényelmes, ám nem fényűző élethez.


Hogy van a család?

 

Ha valaki a családjával költözik Rómába, készüljön fel arra, hogy a bölcsödéért fizetnie kell. Az óvodában már minden gyereknek van helye ingyen, lakóhelytől függően. A gyerekek hattól tízéves korukig elemi iskolába járnak (scuola elementare). A középiskola (scuola media) 10-13 éves korban kötelező. Végül a scuola superioréban fejezik be középfokú tanulmányaikat, 18 évesen.

Az elemi iskola végén a gyerekeknek vizsgát kell tenniük, hogy továbbléphessenek. Szintén ez a helyzet a scuola media, valamint a scuola superiore végén. Mindhárom vizsga eredménye befolyásolja, milyen iskolában folytathatják tovább tanulmányaikat a diákok.

Magyaroknak szokatlan lehet, hogy az iskolákban szombaton is tanítás folyik. Az állami iskolák mellett magániskolák is várják a gyerekeket. Az állami iskolákban sem teljesen ingyenes azonban az oktatás, a könyvek például nagyon drágák.


Szórakozás



Rómában pezseg a kulturális élet: múzeumok, kiállítások várják folyamatosan az ott élőket és a turistákat. Nem beszélve arról, hogy az európai műemlékek több mint fele ebben a városban található.

Kellemes bárokat, kávézókat, kocsmákat Róma egész belvárosában találhatunk. A legnépszerűbb a Campo de Fiori, a Via del Corso vagy a Piazza Venesia. Parkokba is szívesen üldögélnek a rómaiak, az Il Pinico, a Villa Borghese, a Villa Celimontana vagy a Villa Panphili különösen kedvelt.

A mozi Rómában is drága, 7 euróba kerül egy jegy, könnyűzenei koncertekre viszont már 8 euróból is bejuthat az ember. A szórakozóhelyek is drágák, a teraszos kocsmákban is 3,5 és 6 euró között van egy sör ára. A hölgyek ebben a fővárosban is előnyben vannak, bizonyos mulatóhelyekre ingyen juthatnak be, míg a férfiaknak fizetniük kell.


Dolgozni Európában? – Róma 26

Ajánlott videó

Olvasói sztorik