Belföld

Mégsem liberalizálják a patikaalapítást

A Magyar Gyógyszerész Kamara nagygyűlésén az egészségügyi miniszter bejelentette: visszavonták a patikaalapítás liberalizálására vonatkozó törvénymódosító javaslatot. A gyógyszerár-támogatási rendszer megváltoztatásával kapcsolatos aggályokra azonban nem reagált.

Visszavonták a patikaalapítás liberalizálása vonatkozó módosító javaslataikat az azokat benyújtó kormánypárti képviselők – jelentette be Rácz Jenő egészségügyi miniszter az országos gyógyszerész-nagygyűlésen pénteken.


Liberalizáció nem lesz – ártámogatási szigorítás lehet

Pártok és gyógyírek

A gyűlésen részt vett a másik három parlamenti párt képviselője is. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint a gyógyszerpiacon nem lehet tiszta versenyt alkalmazni, a vita arról folyik, mennyire kell szigorúan szabályozni a versenyfeltételeket. Mikola István, a Fidesz egészségügyi tagozatának vezetője ugyanakkor megdöbbenésének adott hangot: szerinte az új gyógyszer-törvénnyel a kormány újból támadást intéz a jelenlegi gyógyszerellátási rendszer ellen. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője Rácz Jenő bejelentésére reagálva ugyanakkor elmondta, örül annak, hogy a parlamenti pártok “fejet hajtottak” a szakmai érdek előtt.

A képviselők azt követően változtatták meg véleményüket, hogy a gyógyszerészek nemtetszésüknek adtak hangot, és a kis patikák bezárását vizionálták. A javaslat értelmében ugyanis bárki szabadon nyithatott volna patikát, aki vállalja, hogy öt évig napi 24 órában szolgálja ki a betegeket.


A jelenlegi szabályozás ugyanis nem engedélyezi, hogy ötezer lakosra egy gyógyszertárnál több jusson. A Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) elnöke, Hávelné Szatmári Katalin szerint azonban a gyógyszerpiac liberalizálása piaci koncentrációval járna, és nagyon sok patika menne tönkre. Mint az MTI-nek elmondta, az elmúlt hetekben 123 ezren írták alá azt az ívet, miszerint a gyógyszerárak maradjanak egységesek és kiszámíthatóak, tehát ne változzon a jelenlegi árrendszer. A gyűlésen megjelent gyógyszerészek kiálltak amellett, hogy változatlan formában maradjon fenn az 1994. évi gyógyszertári törvény.

A patikusok a jelenlegi támogatási rendszert támogatják

A Magyar Gyógyszerész Kamara azonban nem csak ezért hívta össze pénteken a gyógyszerészek országos nagygyűlését. A patikusok ugyanis a gyógyszertörvény készülő módosítása ellen is tiltakoznak. A tanácskozáson közel ezren vettek részt, hogy az egészségügyi miniszter előtt hangot adjanak véleményüknek. Szerintük ugyanis az elmúlt hetekben erőteljes támadás indult a jól működő gyógyszerrendszer ellen.


A szakma úgy látja, kárt, káoszt okozna a lakosságnak a nem támogatott gyógyszerek egységes árának megszüntetése. A gyógyszerészek leginkább azt kifogásolják, hogy a gyártók által kínált kedvezményeket át kellene adni a vásárlóknak. Véleményük szerint ez mindössze egy-két százalék, ami nem jelentene érdemi árcsökkenést.

A patikusok ezért azt követelték, hogy a kormány vonja vissza a gyógyszertörvény tervezett módosításának a gyógyszer-árrésre és -árkedvezményre vonatkozó indítványát. A megjelentek megszavazták, hogy amennyiben a kabinet nem fogadja el követeléseiket, illetve a parlament megszavazza a gyógyszertörvény kifogásolt módosító javaslatait, tiltakozó megmozdulásokat szerveznek. Így egy Kossuth téri gyógyszerész-felvonulást is kilátásba helyeztek.

A szaktárca vezetője meghallgatta a gyógyszerész kamara véleményét. Rácz Jenő beszédében hangsúlyozta, arra törekszenek, hogy a patikai gyógyszer-forgalmazás mellett bevezessék az internetes gyógyszerrendelést, vagy a futárral történő házhoz szállítást is.

A gyógyszertörvényhez benyújtott módosító javaslatokról egyébként hétfőn szavaz az Országgyűlés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik