Belföld

Törvénybe iktatják az információ-szabadságot

Az elektronikus információszabadságról szóló törvényjavaslat célja az, hogy az állampolgárok szabályozott körülmények között juthassanak hozzá a különböző adatokhoz - mondta az informatikai és hírközlési miniszter az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottsága ülésén.

Kovács Kálmán a hét igen és három tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak talált javaslatról közölte, hogy törvénybe iktatja az információhoz való hozzájutás szabadságát, és előírja, milyen adatokat kell kötelezően, illetve kérésre közzétenni.

A miniszter kifejtette: a javaslat szerint a közhatalom teljes területére vonatkozik az általános közzétételi szabály. Ezen belül nyilvánosságra kell hozni a jogszabályok előkészítésével kapcsolatos információkat, hozzáférést kell biztosítani a hatályos jogszabályokhoz és anonimizált módon a jogerős táblabírósági és legfelsőbb bírósági ítéletekhez.

Kovács Kálmán elmondta: az információkhoz való hozzájutást a közzététel, a személyes adatok védelme, az esélyegyenlőség és a technológia-semlegesség elve alapján teszi lehetővé a javaslat. A törvény a tervek szerint 2006. január 1-jén lép életbe, ám például a 10 ezer lakos alatti településeknek, illetve a táblabíróságoknak csak 2007 júliusától kell alkalmazniuk. A miniszter kérdésre válaszolva elmondta: a közhatalmi szerveztek többségének nem kell többletforrás ahhoz, hogy eleget tegyenek a törvényben leírtaknak.

A 10 ezer fő alatti településeknek és részben a bíróságoknak 1,7 milliárd forint költségvetési támogatást adnak ahhoz, hogy az első évben teljesíteni tudják az előírásokat. Rogán Antal (Fidesz), a bizottság elnöke hozzászólásában elmondta: pártja akkor tudja majd a parlamenti szavazáskor támogatni a törvényjavaslatot, ha például szerepel benne a visszamenőleges hatályú közzétételi kötelezettség, illetve az, hogy a költségvetési szerveknél kit, milyen felelősség terhel akkor, ha közérdekű adatot mégsem hoznak nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik