Belföld

A pápaválasztás menete

Hétfőn délután fél ötkor vonultak be a bíborosok a Sixtus-kápolnába. Addig el se hagyhatják a Vatikánt, amíg döntés nem születik. Ez is újdonságnak számít, hiszen eddig a kardinálisok a kápolnából se léphettek ki most először viszont szabadon mozoghatnak a pápai államban. Innen ered a konklávé elnevezés is: a cum clave eredeti jelentése „kulccsal zárva".

A konklávénak minden 80. évét be nem töltött bíboros a tagja, ők jelenleg 117-en vannak, köztük két magyar: Paskai László és Erdő Péter is helyet foglal. A bíborosi testületnek, a konzisztóriumnak 184 tagja van, de a korhatár miatt kevesebbnek van választójoga. Közülük is ketten, a mexikói és a manilai bíboros beteg, ezért csak 115 fő vesz részt a mostani választáson.

A szavazás menete

Az első napi bevezető szavazáson máris kiderül, hogy mely jelölteknek van számottevő támogatása. Ezután naponta kétszer, reggel kilenckor és délután négykor szavaznak az új pontifex személyéről, minden alkalommal két fordulóban. Minden bíboros felírja jelöltje nevét egy darab papírra. Ezt az eddigi hagyományokkal ellentétben nem kelyhekbe, hanem vadonatúj urnákba dobják. A cédulákon szereplő neveket felolvassák, majd zsinegre fűzik őket, ezt sorsolással kijelölt kardinálisok végzik. A szavazatszámlálás után pedig elégetik őket a kápolna erre a célra tartott öntöttvas kályhájában. Korábban nedves szalmát használtak a füst színezésére, ugyanis a fehér füst sikeres, a fekete füst sikertelen választást jelent.

A feketítésre azonban ezúttal egy elektromos füstgépet használnak. Újdonság az is, hogy a sikeres választást harangzúgás is jelzi majd. A napi négy szavazást addig folytatják, amíg sikerrel nem választanak, de 30 forduló után mindenképpen megállnak. Ekkor ugyanis a konklávé tagjai megbeszélik, hogy mi legyen a további menet. A régi szokások szerint ugyanis a kardinálisok addig nem kaptak se enni, se inni, amíg megegyezésre nem jutottak. Egy hét után ez már igen kimerítő feladat lehet. Még akkor is, ha háromnaponta egy szünnapot be lehet iktatni. Ezután háromszor hét szavazás következhet, köztük egy-egy nap szünettel. Így adódik össze a 30 lehetséges választási forduló. Ezután a jelenlévők egyszerű többsége is elegendő az új pápa megválasztásához (ezt a szabályt II. János Pál vezette be 1996-ban). A cédula leadásakor a bíborosok esküt tesznek a következő szöveggel: Krisztus legyen a tanúm, hogy azt választottam, akit Isten akaratából kell választanunk. Ha a választás sikeres, fehér füst száll fel a kápolna barnás kéményéből.

Habemus Papam!

Ezelőtt az új pápa dönthet, hogy elfogadja-e a jelölést, és hogy milyen néven akar szerepelni. Ha ez megvan, akkor felölti új ruháját (ebből a pápai reverendákat évszázadok óta varró római szabóság hármat is készített, kicsi, közepes és nagy méretben. Az eskütétel után hirdetik ki a népnek az eredményt. Ez rendszerint 45 perccel a sikeres választás után történik, amikor is a Habemus Papam! Felkiáltással tudatják a Szent Péter téren állókkal az új pápa nevét. A pontifex ekkor osztja első Urbi et Orbi áldását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik