Gazdaság

Újabb részletek az Orbán-csomagról

Három hónapig kapnak segélyt a munkanélküliek, emelik a gyógyszergyártók adóját, az állam átvállalja a MÁV adósságát, cserébe kevesebbet kap a következő években a közösségi közlekedés. Matolcsy György ismertette az új konvergenciaprogramot.

Magyarországon minden munkanélküliséggel kapcsolatos juttatás 90 napra jár majd 2012-től, mivel a jelenleg érvényben lévő munkakereséssel és állástalansággal összekapcsolódó járandóságok nem ösztönzik a visszatérést a munkaerő-piacra – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán, a kormányülést követő sajtótájékoztatón Budapesten.

nagyot változott

Matolcsy György még első minisztersége előtt „Sokk vagy kevés?” című könyvében azt írta: „nemhogy bűntudatnak nem kell mardosnia a népet és vezetőit, hogy sokat költenek a jólétinek nevezett, ténylegesen épp hogy megléti rendszerekre, de fordítva, azért lehet rossz érzése, mert nem költ eleget az OECD országokhoz, valamint a gazdaság és társadalom igényeihez képest”.

A miniszter beszélt arról is, hogy a nyugdíjreform korrekciója keretében a fegyveres testületek “kiváltsággal élő” csoportjainál megszüntetik a korkedvezményes nyugdíj jogintézményét. A nyugdíjkorhatár alatt rokkantnyugdíjban részesülők táborát a kormány 100-150 ezer fővel kívánja csökkenteni, számukra közmunkaprogramokat kínálnak, illetve visszavezetik őket a munka világába – emelte ki Matolcsy György.

A felsőoktatás átalakításáról elmondta: a kormány csak a piaci kereslethez igazodó szakokat kívánja támogatni, így kétszeresére szeretnék növelni a műszaki és természettudományos képzésben részt vevők arányát.

A kormány átalakítja a gyógyszerkasszát is 2012-től, a jelenlegi 343 milliárd forintos gyógyszerkasszát 2012-től csökkentik, 2013-tól a megtakarítás összege 120 milliárd forint lesz, emellett a gyógyszergyárak által befizetett 12 százalékos adót 18 százalékra emelik.

Ugyancsak a Széll Kálmán Terv részeként átalakul a közösségi közlekedés. Matolcsy György elmondta: a MÁV jelenlegi 300 milliárd forintos adósságát államadóssággá alakítják át, majd a közlekedés reformja keretében 45 milliárd forinttal, a következő két évben pedig 60-60 milliárd forinttal mérséklik az állami támogatást a cégben.
A gazdasági pályát illetően a miniszter elmondta jövőre 3,5 százalékos, majd 3-4 százalékos, illetve alternatív 4-6 százalékos gazdasági növekedéssel készül a benyújtandó új konvergenciaprogram, s mindkét esetben Magyarország tartja a strukturális deficitcsökkentő pályát. Ebben az évben az államháztartási mérleg 2 százalékos többlettel zár, jövőre 2,5 százalék, majd 2,2 százalék lesz a hiány – rögzítette a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György elmondta azt is, hogy az infláció tekintetében a kormány osztja a jegybank előrejelzését, azaz a jövő év végére csökkenhet az infláció 3 százalékra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik