Gazdaság

Leminősítette Magyarországot a Standard&Poor’s

Leminősítette Magyarország hosszú távú szuverén hitelbesorolását a Standard & Poor's és továbbra is fenntartja a negatív kilátásokat. A hírre azonnal mélyrepülésbe kezdtek a tőzsdei árfolyamok és 272 forintig erősödött az euró.


Voltak intő jelek

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő december 6-án jelentette be, hogy “A mínusz”-ról a már csak bizonyos megszorításokkal befektetőinek tekintett “BBB plusz”-ra rontotta a hosszú távú magyar adóskockázati besorolást, de a Fitch az addigi negatív kilátást egyben stabilra változtatta.

Az S&P januárban az addigi stabilról negatívra rontotta a magyar adósosztályzat kilátását, a magyarországi közfinanszírozási rendszert terhelő, lefelé ható, mind nagyobb kockázatok miatt, amelyek a magas központi deficitekben és a gyorsan növekvő államadósságban testesülnek meg.
A hitelminősítő a választások első fordulója után is figyelmeztetett és negatív kilátás leminősítést valószínűsítette, ha a szükséges hiánycsökkentő lépések a választások után is elmaradnak.


Fél évvel a Fitch Ratings hasonló lépése után, csütörtökön a Standard & Poor’s is a közepes befektetői “BBB” sávba sorolta vissza a szuverén magyar devizaadósi osztályzatot, és közölte, hogy 11 százalékos hiányt vár az idei évre. Veres János szerint a hitelminősítő döntése a múltat minősíti.

További leminősítés is jöhet

A világ legnagyobb hitelminősítőjének londoni közleménye szerint a hosszú futamú kötelezettségek besorolása az eddigi elsőrendű “A mínusz”-ról “BBB plusz”-ra változik; a rövid távú “A-2”-es besorolást a cég megerősítette. Az osztályzat kilátása változatlanul további leminősítést valószínűsítő negatív.

A Standard & Poor’s indoklása szerint a ház azzal számol, hogy a jelenlegi költségvetési pálya mentén a bruttó államadósság 2009-ig a GDP-érték 74 százalékára emelkedik a 2006-ra várt 60 százalékról.

Az elemzés szerint a most bejelentett költségvetési csomag “figyelemreméltó ugyan”, de azzal együtt kell értékelni, hogy a közfinanszírozási helyzet további romlása járul hozzá, és ez meghaladja a konszolidációs erőfeszítések hatásait.

Az S&P ezért azzal számol, hogy az államháztartási hiány – amelybe a cég belevette a nyugdíjreform és az autópálya-építések szerinte 2,5 százalékos GDP-arányos költségeit – még 2009-ben is a hazai össztermék 6,8 százaléka lesz, az általa 2006-ra várt 11,0 százalék után.

Euró csak 2014-ben

Az indoklás szerint a leminősítés tükrözi a magyarországi közfinanszírozási rendszer helyzetének folytatódó romlását, amelyet a nagyon magas államháztartási hiány és a gyorsan növekvő államadósság is bizonyít. A költségvetési hiány hozzájárul a folyamatosan magas folyómérleg-deficithez is, és e kettő elegye a makrogazdasági stabilitást veszélyezteti, áll a jelentésben, amely szerint a magas hiányok gyakorlatilag nem teszik lehetővé Magyarország 2014 előtti euróövezeti csatlakozását.


Leminősítette Magyarországot a Standard&Poor’s 1

Forrás: Bloomberg

Kai Stukenbrok, az S&P térségi elemzője a leminősítéshez fűzött kommentárjában a negatív kilátás érvényben hagyásáról azt mondta: a magyar szuverén adóskockázati besorolás tovább romolhat, ha az államadósság a jövőben is ugyanolyan gyorsan növekszik, mint most.

Esik a tőzsde, zuhan a forint

A leminősítés hírére azonnal zuhanni kezdtek a tőzsdei részvények, délután kettőkor negyed óra alatt közel 400 pontot zuhant a BUX, fél háromkor 18 500 pont körül állt.



A bejelentés előtt az eurót 269,75/85 forinton jegyezték, utána 272,30/40 forintig emelkedett az uniós valuta jegyzése. Az állampapírok piacán 20 bázisponttal ugrottak fel a hozamok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik