Élet-Stílus

Megtalálták Romulus és Remus barlangját

Olasz régészek azt feltételezik, hogy megtalálták a lupercale-t, azt a barlangot, amelyben Romulust és Remust az anyafarkas szoptatta. A barlangra véletlenül, Augustus császár házának restaurálása közben bukkantak rá.

„Róma születésének története részben mítosz, részben történelmi tény. Egyre több jel utal azonban arra, hogy Romolus és Remus legendája valós tényeken alapul, még ha nem is minden része igaz” – nyilatkozta Andrea Caradini, a római La Sapienzia egyetem régészprofesszora a National Geographic News-nak annak kapcsán, hogy egy múlt hétvégi konferencián bejelentették: minden valószínűség szerint megtalálták a lupercale-t, a két legendás alakot tápláló anyafarkas barlangját.

Díszes boltozat a barlangban

A barlangra Augustus császár házának restaurálása közben véletlenül bukkantak rá. „Éppen a császár házának közelében végeztünk mélyfúrásokat a célból, hogy megvizsgáljuk, milyen a ház alapzata, amikor az üregre rátaláltunk” – nyilatkozta Irene Iacopi, a restaurálási munkálatokért felelős régész. 15 méter mélyen a düledező romok alatt egyszer csak megszaladt a fúróberendezés, és egy olyan üregben kötött ki, amelynek mennyezetén jól kivehetőek a mozaikok és a különféle díszítőelemek.


Megtalálták Romulus és Remus barlangját 1

Legenda és valóság keveréke


Iacopi elmondása szerint egyelőre még nem tudtak behatolni a barlangba, ehhez különféle óvintézkedéseket kell még megtenni, nehogy beszakadjon az Augustus háza alatti földterület, ám néhány fotót így is készítettek már. Ókori források alapján már korábban is sejtették, hogy a lupercale valahol a Palatinus domb alatt, Augustus császár házának közelében található, ám hogy ilyen közelségben van, arra nem gondoltak. A fotók és az üreg elhelyezkedése miatt nagyon is valószínűnek tartják, hogy valóban a legendás barlangot találták meg az olasz régészek.

Összedől a Palatinus?

Valójában az utolsó pillanatban érkeztek a helyszínre a kutatók, mivel a Palatinus domb, amely egykoron Róma előkelőinek és a római császárok kedvenc lakhelyéül szolgált, olyan rossz állapotban van, hogy bármelyik pillanatban összeomolhat. Nemcsak a föld felszínén található romok omladoznak egyre jobban, hanem maga a domb is igencsak veszélyes, mivel egy idő után az építkezések már nemcsak a föld feszínén, hanem a föld alatt is folytak. Olyan barlangrendszer van tehát a Palatinus domb alatt, amely ugyancsak instabillá teszi a rajta található romok állapotát. Egyes adatok szerint az egykoron felépített római épületeknek csak alig egynegyede látható ma a Palatinuson, a többit a domb belseje rejti – írja az AP hírügynökség.

A földbe szivárgó csapadék csak ront a helyzeten, nem véletlen, hogy egyre nagyobb részt voltak kénytelenek lezárni a látogatók elől az olasz hatóságok. 2005 novemberében például Tiberius palotájának közelében omlott le egy nagy faldarab – szerencsére senki sem sérült meg. 2007-ben közel 9 millió dollárt költenek majd a restaurációs munkákra, hogy újból látogathatóvá tegyék a most lezárt részeket. Ezen munkálatok sorába tartozik Augustus palotájának a restaurálása is, amely a tervek szerint 2008-tól lesz ismét látogatható.

A lupercalia ünnepe

A restaurálási munkák közben ugyan további értékes leletekre is bukkantak (így a római csatornarendszer egy darabjára, terrakotta jelvényekre és szobrokra), de a fő szenzációt mindenféleképpen a lupercale jelenti. Az üregben található díszek és mozaikok is bizonyítják, amit a történészek már tudtak eddig is a különféle ókori forrásokból: a barlangot valóságos szentéllyé alakították a rómaiak, amely a minden év február 15-én megtartott lupercalia ünnepének központi helyszínéül szolgált.

A lupercalia eredetét még Romulus és Remus legendájának születése előtti időkre helyezik, az azonban bizonyos, hogy nem sokkal Róma megalapítását követően már a tavaszváró ünnep részeként a rómaiak megünnepelték a tél végét is. A termékenység istenének, faunus-nak bemutatott kecske- és kutyaáldozatokból kifolyó vért két ifjú római homlokára kenték – egyes kutatók szerint a még ősibb emberáldozat szimbólumaként.

A szertartást követően a két lupercali pap, amely intézmény létrehozatalát más legendák Romulushoz és Remushoz kötik, a megnyúzott kecseke bőrébe öltöztek (ezt hívták egyéként februa-nak latinul, amelyből egyesek szerint a február szó is ered), és Róma utcáin végigszaladva a bámészkodókat, legfőképpen is a fiatal lányokat, néhány ostorcsapással „termékennyé” tették. Az ostorból kihulló szálakat a lányok megőrizték, hogy az védje őket a terméketlenség ellen, és segítsen a szülés fájdalmaiban. Az ünnepet 496-ban I. Gelasius pápa tiltotta be, helyette pedig bevezette Szt. Valentin ünnepét, hogy Róma népe nem maradjon teljesen ünnep nélkül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik