Élet-Stílus

Dopping: az új EPO-val bukott le Rasmussen

Michael Rasmussen a hivatalos megfogalmazás szerint nem negatív tesztet produkált az idei Tour de France kerékpárosversenyen. Egy franciaországi laborban az új EPO-nak is nevezett dynepot találták a dán mintáiban.

A mintákat feldolgozó francia doppingellenes ügynökség (AFLD) bejelentette, hogy a bringás vizeletében a francia körverseny alatt vett mintákban az eritropoetinhez (EPO) hasonló, új generációs doppingszerként számon tartott dynepot találtak.

Egyre népszerűbb az új csodaszer

A hámsejtekből előállított, az állóképességet segítő készítmény szakértők szerint az EPO-nál is hatékonyabb. „Az elmúlt egy évben a Chatenay-Malabry-ban található laborban tíz dynepos-mintával találkoztunk” – mondta az AFLD elnöke.


Dopping: az új EPO-val bukott le Rasmussen 1

Rasmussen a 16. szakasz céljában ég örült (MTI/EPA)


A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexe szerint csak akkor lehet egy EPO-tesztre azt mondani, hogy “pozitív”, ha az eritropoetint kémiailag manipulálták, ugyanakkor a dynepo esetében nincs szó vegyi beavatkozásról, ezért – az AFLD közleménye hangsúlyozza – jogilag úgy kell fogalmazni, hogy Rasmussen “nem negatív” mintát szolgáltatott.

Rasmussen továbbra is tagad

A doppinggyanúba keveredett Rasmussent július 25-én, a Tour 16. szakaszán aratott győzelmét követően zárta ki a Rabobank, mert hamisan azt állította a vezetőknek, hogy júniusban Mexikóban edzett – ezért nem érték el az ellenőrök -, miközben egy korábbi kerekes, Davide Cassani Olaszországban látta őt annak a hónapnak a közepén a Dolomitokban tréningezni. A versenyző állítólag a klubvezetőknek beismerte, hogy nem mondott igazat, a csapat pedig visszaléptette őt annak ellenére, hogy az élen állt. Később szerződést is bontottak vele.

Egy lapinterjúban aztán Rasmussen mégis tagadta, hogy Olaszországban lett volna a kérdéses időpontban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik