Élet-Stílus

Cimbalom és Szandi mandi

Folyóiratok a kultuccában, Nagybányai-iskola képei Szentendrén, hiphop-sztár a Süss fel napban és még a Szandi mandit is megismerheti.

Október 7.
péntek
Folyóirat- és filmes fesztivál a Ráday utcában

A Kultucca záró rendezvénye a szervezők szerint egy csendes-ülős, beszélgetős fesztivál. A rendezvényen értelmes dolgokról értelmes emberekkel lehet beszélgetni. Leginkább arról, hogy milyen öröm folyóiratokat készíteni. Ezúttal harmadszor gyűlnek össze a folyóiratok a Ráday utcai kávéházakban, hogy olvasók, szerzők, szerkesztők együtt beszélgessenek művészetről, tudományról, társadalomról, történelemről, nőkről, férfiakról, épületekről, lakásokról, ételekről, italokról, meg ki tudja felsorolni, mi mindenről. A tavalyihoz hasonlóan Dettre Gábor válogatásában és szervezésében rövid- és dokumentumfilmek teljesítik ki a kulturális élményt.

Október 8.
szombat
Nemzetközi Cimbalom Fesztivál a Dózsa Művelődési Házban (1173. Bp. Pesti út 113.)

Ki gondolná, hogy a cimbalom az egyik legősibb hangszer. Már az i.e. 9. században is ismerték a Mezopotámia területén élő sumérok. Érdekes módon Magyarországon maradt meg a legeredetibb formájában e különös hangzású zeneszerszám, olyannyira, hogy az elmúlt évszázadok alatt ősi magyar népi hangszerként ismerték szerte a világon, sőt, egyedül nálunk gyártottak ilyet, és a “modernizálása” – amikor lábat kapott, és ütőkkel is elkezdték megszólaltatni – szintén magyar kezek munkája. A szombati Cimbalom Fesztiválon ezen különleges, többezer éves hangszer megmutatja sokszínűségét – az avatott kezek nyomán a népzenétől a dzsesszen át a klasszikusokig számtalan stílusban hallhatjuk megszólalni. És bizonyítván, hogy a cimbalom más népektől sem idegen, japán, kínai, moldáv, szlovák, cseh, svájci és természetesen magyar muzsikusok csalják elő belőle a szebbnél szebb hangokat.

Október 9.
vasárnap
Európa Művésztelepei: Nagybánya kiállítás Szentendrén, (Művészet Malom)

Szentendrén a Művészetmalomban október 1-jétől 15-éig a híres európai művésztelep bemutatása kerül terítékre. Ez az új vállalkozás, melynek keretén belül az intézmény jelentős művésztelepek és festőiskolák történetét eleveníti fel – a tájékozottabb “nézelődőknek” és a festészet szerelmeseinek is új élményéket tartogat. Már többször, többen megpróbálták Magyarországra hozni a Nagybányai Múzeum műtárgyait – eddig sikertelenül. A kiállítássorozat első rendezvénye azonban Magyarország és Románia példás együttműködésének köszönhetően minden eddiginél teljesebb képet rajzol az 1896-tól 1944-ig működő, fogalommá vált iskoláról. A közel száz festményt felvonultató tárlat mind az alapító nemzedék – Hollósy Simon, Ferenczy Károly, Thorma János -, mind a később élő, csatlakozó művészek – Iványi Grünwald Béla, Aba-Novák Vilmos műveit is tartalmazza.
Érdekesség, hogy az egykori Nagybányai Festőiskolában alkotó művészek csoportja 1928-ban létrehozta a Szentendrei Művésztelepet.

Október 10.
hétfő
Raekwon The Chef a Süss fel napban

Igazi hiphop nagyágyú jön Budapestre. Igaz nem ritka hazánkban a Wu Tang Clan-tagok előfordulása, de most Raekwon “a Séf” is ellátogat, hogy október 10-én a Süss Fel Napban ossza az igazságot, dj-je Storm ritmusaira. Ugyan a hírneve soha nem vetekedett Method Man-ével vagy Ol’ Dirty Bastardéval, de az kétségtelen, hogy Raekwontól is leszakad a hiphop-rajongók arca.

A „Szakács” munkássága mind a Wu Tang-ben, mind önállóan előremutató és a kritikai elismerés mellett underground hitelességgel bír. Erőteljes, kifejező stílusú rapjeinek, melyekkel képes a legszűkszavúbban is életre kelteni és szinte filmszerűen láttatni a sztorijait, meghatározó szerepe volt abban, hogy a Wu-Tang Clan 1993-as bemutatkozó albuma, az Enter the Wu-Tang (36 Chambers) a műfaj egyik alapműve lett, ahogyan első önálló (illetve Ghostface Killah-val nagyjából tandemben feldumált) albuma, az 1995-ös Only Built 4 Cuban Linx is a hiphop mérföldkövének számít.

Október 11.
kedd
Duna TV 20 óra
Ismeri a szandi mandit?

Kedden kiderül, hogy a retro rajongóinak nem csak a Filmmúzeumon terem táplálék. Az Ismeri a Szandi mandit? című remekben bepillanthatunk a gulyás-kommunizmus legsúlyosabb éveibe. Az 1969-ben készült. Gyarmati Lívia által rendezett és Böszörményi Géza által írt filmben van egy kis szex, hajómodellezés, kapálás és feltartóztathatatlan termelés. És persze olyan színészek, mint Schütz Ila, Kállai Ferenc, Schubert Éva, Kiss Manyi, Dajka Margit vagy Agárdy Gábor (cukrász)

Október 12.
szerda
Free Style Chamber Orchestra A38

A Free Style Chamber Orchestra egy 20 tagból álló kamarazenekar, amely Nagy János zeneszerző és zongoraművész valamint Pálhegyi Máté fuvolaművész kezdeményezésével alakult meg. Az együttes – neve is sugallja – a zene műfaji határait átlépve működik. A teljesen megszokott felállású vonószenekar egy szintén teljesen megszokott felállású kvartettel, illetve olyan klasszikus fafúvókkal bővül, akik adott esetben inkább a jazz hangszerelésben használt hangszereken is játszani tudnak.

Magyarországon ilyen együttes még sohasem működött. Többnyire régebbi, külföldi felvételek tanúskodnak csak arról, hogy ilyen összeállítású együttesek mind az amerikai, mind pedig az európai kultúra részévé váltak már. Hazánkban szólisták tucatja, és a zeneszerző várja, hogy ilyen jellegű, de állandó, folyamatosan működő zenekarral dolgozhasson. Ezt az igényt szeretnénk kielégíteni. Kezdeményezésünk hatalmas érdeklődést váltott ki a szakma mellett a komolyzenét, és a jazzt kedvelő közönségben is.

Október 13.
csütörtök
Hervadó virágok a mozikban

Hogy miért érdemes megnézni a filmet? Erre igazából két név elegendő választ adhat: Jim Jarmusch és Bill Murray. Azért ajánlónkat folytatjuk: öt nő, öt régi szerelem, öt rózsaszín csokor és egy fiú. Akinek apja, a morózus, életbe és gyönyörbe belefásult, megkopott frissességű Casanova, Don (Bill Murray) csak most tudja meg, hogy egyáltalán van fia. Elindul hát megkeresni. Az alapszituációt Jarmusch alaposan ki is aknázza. Ráérős tempó, hosszú, nyugodt snittek, megkomponált dialógusok. A végén persze elmarad a csattanó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik