Élet-Stílus

Nincs influenzajárvány

Az elmúlt évekhez hasonlóan az országos tiszti főorvos az idén a 40. héttől kezdődően rendelte el az influenzaszerű tünetekkel jelentkező betegek figyelőszolgálatát. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint azonban nincs influenzajárvány hazánkban.

Ritoók Emese, az országos tisztiorvosi szolgálat szóvívője elmondta, hogy az influenza helyzet hasonló a korábbi évekhez. Az év ezen időszakában az influenzaszerű megbetegedések elég gyakoriak, – ez most is így van, – nagyobb összefüggő járvány nem alakult ki. Az országban az influenzavírust nem mutatták ki a szakemberek.

A védőoltással kapcsolatban a tisztiorvosi szolgálat szakemberei úgy gondolják, hogy elegendő lesz a háziorvosoknak kiszállított 1.3 millió ingyenes vakcina. Ugyanis eddig még egyetlen évben sem használták fel a teljes mennyiséget.

A szolgálatnak egyébként nincsenek előzetes számai arról, hogy többen oltatják-e magukat, mint a korábbi években. Ha a háziorvosok által beadható ingyenes védőoltás mennyisége mégsem lenne elegendő az igények megnövekedése miatt, akkor a szolgálat szakemberei természetesen megteszik a megfelelő lépéseket az igények kielégítésére.

Az influenza figyelőszolgálatról annyit kell tudni, hogy országszerte a háziorvosok 20 százaléka heti gyakorisággal jelenti a hirtelen lázzal, fejfájással, köhögéssel, torokfájással, izomfájdalommal, rossz közérzettel megjelenő betegek számát az ÁNTSZ városi és fővárosi kerületi intézeteinek.

Influenzaszerű megbetegedést többféle kórokozó okozhat, de influenzát csak influenza vírus, amelynek kimutatására, megerősítésére laboratóriumi vizsgálat szükséges. Ezt a célt szolgálja a járványügyi és mikrobiológiai figyelőrendszer. Ennek keretében a földrajzi régiókat leképző, mintegy 70 háziorvos nemcsak adatokat, de torokváladék mintát is küld az ÁNTSZ laboratóriumának.

Az influenza elleni védekezési lehetőségek

A fertőzés terjedése lassítható a fertőződés lehetőségeinek kiküszöbölésével, csökkentésével, de a leghatékonyabb védekezés a megelőző védőoltás. A szakértő szerint mindenkinek ajánlott, de különösen fontos, hogy védőoltásban részesüljenek azok, akiknél alapbetegségük, bizonyos gyógykezelésük vagy életkoruk miatt az influenzafertőzés súlyos lefolyású vagy életveszélyes lehet. Ők az úgynevezett kockázati csoport. Ide tartoznak a 60 évesnél idősebb személyek, egészségi állapotuktól függetlenül, életkoruktól függetlenül (3 évesnél idősebb) az idült szív és keringési, légzőszervi, vese, anyagcsere betegségben szenvedők, a rosszindulatú daganatos vagy gyógyszeres kezelés révén csökkent immunitással rendelkező személyek, a szociális otthonokban, öregek otthonában, egészségügyi intézményekben huzamos ideig ápolt bármely életkorú személyek, és a 18 éves korig tartós szalicilátkezelésben részesülő fiatalok.

A kockázati csoporton kívül javasolt az oltás az egészségügyi és a szociális intézmények dolgozóinak, mivel munkájuk fokozott fertőződési és fertőzésterjesztési veszéllyel jár.

Mivel az influenza szezonja általában december hónapban indul és csúcsát január-február-március hónapban éri el, valamint a teljes védettség az oltás után két héttel alakul ki, azt már novemberben kérni kell. A tapasztalatok szerint azonban még a járvány kezdetekor adott védőoltás is előnyös lehet.

Milyen panaszt okozhat az oltás?

Az oltóanyag influenzamegbetegedést nem okozhat, mert nem tartalmaz élő vírust. Az oltás helyén fájdalom, bőrvörösség fordulhat elő, és 1-2 napig a körérzet is romolhat. Láz, vagy egyéb súlyosabb tünetek igen ritkán lépnek fel.

Hogyan lehet hozzájutni az oltóanyaghoz?

A kockázati csoportokba tartozóknak 1 millió 300 ezer adag térítésmentes oltóanyag áll a rendelkezésükre, melynek igénybevételéért a háziorvosnál lehet jelentkezni november elejétől folyamatosan. Azok, akik nem tartoznak a kockázati csoportba, de szeretnének influenza ellen védőoltást kapni, a háziorvosukkal írathatják fel a vakcinát, amelyet a társadalombiztosítás ebben az évben is támogat.

Mit mond a háziorvos?

Fogl Magdolna háziorvos szerint idén lényegesen többen oltatják be magukat, mint a korábbi években. Becslései szerint legalább 20 százalékkal többen igénylik az ingyenes vakcínát, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A kérdésünkre elmondta, hogy a megnövekedett oltási kedvet valószínűleg a madárinfluenza médiavisszhangja okozza.

A háziorvos a megelőző védőoltást azért tartja fontosnak, mert az idős vagy beteg emberek szervezetét egy erőteljesebb fertőzés erősen megterhelheti, és az ő esetükben egy influenza szövődményei is nagyobb kockázatot jelentenek. Az oltás ugyan nem jelent teljes védelmet, de emeli a szervezet készenléti szintjét, ami igen fontos a megelőzés folyamatában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik