Élet-Stílus

Nosztalgia: Húsz éves az Amiga

Alig indult világhódító útjára a C=64, amikor a Commodore 1985. július 23-án bemutatta New Yorkban az Amiga 1000-et.

A személyi számítógépek hőskorában számos cég tett kísérletet arra, hogy olyan modellt dobjon piacra, amely a háztartásokban többfunkciós alkalmazásra is felhasználható. Valahogy úgy képzelték a tervezők, hogy egy otthoni számítógép egyszerre lehet a könyvelő programunk számára megfelelő futtató környezet, illetve szabad óráinkban nyugodtan használhatjuk játékra is.

Ezen funkcióknak szeretett volna megfelelni a Spectrum, az Atari és Commodore termékek egész sora. Azt sem árt tudni, hogy ezen mikroszámítógépek akkoriban nagyban segítették a számítástechnika elterjedését. Jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy az informatika a mai szintre jutott, azáltal, hogy lelkes amatőrök milliói kezdtek programozni, játszani, fejleszteni a kis gépek segítségével.

Annak idején a PC-k egyáltalán nem voltak azon a színvonalon, hogy felvegyék a versenyt az innovatív modellekkel. Azonban a későbbiek folyamán gyakorlatilag minden újdonság beszivárgott a PC-s fejlesztésekbe és ez vezetett végül a microszámítógépek kihalásához.

Stephan Slabihoud, a 8bit-Museum nevű online számítástechnikai múzeumot vezető szakember munkatársa szerint az Amiga 1000-re való váltás akkoriban olyan volt, mintha valaki egy bogárhátú Volkswagenről egy BMW-re váltott volna. Slasbihoud sorolja a technikai részleteket. “A C=64-esben lévő 6510-es 8-bites mikroprocesszort az Amiga 1000-ben a 16-bites Motorola Typ 68 000-as központi egység váltotta fel. Az integrált grafikai vezérlő 4096 szín megjelenítésére, míg az integrált audioegység négy csatornás digitális hang megszólaltatására volt képes.

A grafikus és hangképességeivel az Amiga 1000 a maga idejében minden addigi számítógépmodellt – beleértve a C=64-est is – lekörözött. Ráadásul nem hiányozhatott az animációk megjelenítésének képessége sem. Az Amiga 1000-nek volt még egy előnye a többi modellhez viszonyítva: képes volt a képernyőn úgy megjeleníteni a szöveget, ahogyan az kinyomtatva is látható lesz.

Amiga 1000

Bármennyire is sikeres volt az Amiga 1000 az átlagos otthoni felhasználók körében, a professzionális felhasználóknál azonban nem tudott hasonló népszerűségre szert tenni. Később megjelentek a C=64-est felváltó Amiga 500-as és az Amiga 2000-es modellek is. Utóbbi sokáig az MS-DOS és a korai Windows rendszerek konkurense volt.

“Az Amiga legnagyobb piacának az Egyesült Államok, Németország és Nagy-Britannia számított.” – nyilatkozta a Netzeitung hírportálnak Dusan Zivadinovic, a c’t informatikai magazin szakértője. A 8bit-Museum adatai szerint 1993 végéig csak Németországban 28 ezer Amiga 1000-es, 124 ezer Amiga 2000-es és 1,1 millió Amiga 500-as modellt adtak el.

Az Amiga és C=64 kultusz még napjainkban is virágzik. Számos helyen alternatív felhasználási céllal megtartották a mai számítógépekhez képest óriásnak és bumfordinak tűnő számítógépeket, így azok elkerülték, hogy a roncstelepen végezzék, mások pedig botkormányba építették. Sokaknak a mai napig ott áll a szekrény aljában egy Amiga, és így számos szoftver és emulátor készülhet a régi programok futtatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik