Élet-Stílus

Három túlélője van a tömeges sasmérgezésnek

Újabb megmérgezett réti sast találtak csütörtökön a Hortobágyi Nemzeti Park világörökség részét alkotó területén. Aznap, amikor a madarászok három gyógyult egyedet engednek szabadon.

Az elmúlt két évben egyre jobban elharapódzó mérgezési hullámnak már 44 fokozottan védett sas esett áldozatul. Húsz nap alatt négy, látszólag egymástól független bűncselekmény során összesen 11 mérgezett ragadozó madarat – 5 parlagi és 6 rétisast – találtak, amelyek közül 7 még életben volt, amikor az MME és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei rájuk találtak – tudtuk meg a Magyar Madártani Egyesülettől (MME).

KÉPGALÉRIA: A faj fennmaradását veszélyeztetik

KÉPGALÉRIA: A faj fennmaradását veszélyeztetik

A legyengült madarak sürgős állatorvosi ellátásban részesültek, de három példány már menthetetlen állapotban volt, és a kezelés ellenére elpusztult. A négy túlélő a Fővárosi Állat- és Növénykertben lábadozott, ebből hármat a madarászok csütörtökön szabadon engedtek Besenyőteleken, a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó védett területen.

A rendőrség minden esetben nyomozást indított, 2006 decemberében előállítottak egy személyt, akit a ragadozó madarak mérgezésével gyanúsítanak. Ügye bíróságon van – mondta el a FigyelőNetnek Horváth Ákos, a jászberényi rendőrkapitányság nyomozója. Rendőrségi kulisszatitkokról nem beszélt, de elmondta: mint minden bűnügyben, ilyenkor is a helyszíni szemlével, a tanúk felkutatásával kezdődik a nyomozás. Az ilyen ügyekhez azonban nem hiányozhat az erős elhivatottság sem – tette hozzá.

Új otthonuk megfelelő és biztonságos élőhelyet nyújt az itt telelő sasok számára. Innen még nem jeleztek mérgezett ragadozómadarakat, és a másik jelentős veszélyforrásnak számító elektromos oszlopok nagy részére is már madárvédelmi szigetelőket szereltek.

Szabadon távozhat - KÉPGALÉRIA

Szabadon távozhat – KÉPGALÉRIA

A mérgezések ügyében a rendőrség nyomoz, és ha bebizonyosodik a szándékos bűncselekmény ténye, akkor az elkövetők akár 5 évig terjedő börtönbüntetésre és több milliós pénzbírságra is számíthatnak. 1998 óta összesen 72 fokozottan védett és 625 védett madár esett bizonyítottan mérgezés áldozatául hazánkban, amelyek természetvédelmi értéke meghaladja a 77 millió forintot.

Legkritikusabban a parlagi sast érintették a mérgezések, hiszen a megtalált 23 példány a tavalyi egész európai uniós szaporulat mintegy ötödét teszi ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik