Élet-Stílus

Előrelépés a madárinfluenza elleni harcban

Az egyes országokban rendszeresen előforduló madárinfluenza-esetek ellenére nemzetközi szinten haladást értek el a madárinfluenza elleni harc területén a kormányok fellépésének köszönhetően - közölte David Nabarro, a madárinfluenza elleni fellépésért felelős ENSZ-koordinátor.

Nabarro szerint az emberre is veszélyes H5N1 vírus egyes országokban – Indonéziában, Vietnamban, Bangladesben, Egyiptomban és kisebb mértékben Nigériában – “tartósan jelen van” ugyan, de a világ többi részén valóban javult a helyzet.

Az ENSZ-koordinátor szerint ez annak köszönhető, hogy az érintett országok komoly befektetéseket eszközöltek az állatorvosi szolgálatok korszerűsítésére és a biztonságosabb baromfitenyésztésre.

A világ szerinte sokkal jobban felkészült az esetleges járványok megfékezésére, mint három évvel ezelőtt, és 160 országnak kész tervei vannak a szárnyasbetegség megfékezésére.

A koordinátor szerint előrehaladás történt az emberről emberre terjedő vírusmutáció esetleges kialakulására való felkészülés terén is. Nabarro ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a H5N1 vírus olyan, mint “a parázsló erdőtűz, amely bármikor feltámadhat”.

Továbbra is valószínűsíteni lehet, hogy valamikor ismét járványszerűen elkezd terjedni a H5N1 vírus, amelyből bármikor kialakulhat emberről emberre terjedő vírusmutáció.

A H5N1 először 2003-ban bukkant fel Ázsiában, azóta a vírus világszerte közel 300 millió szárnyast pusztított el. A H5N1 vírus ritkán fertőz meg embereket, de a kór többnyire halálos kimenetelű: eddig 383 embert fertőződött meg a vírussal, közülük 241-en meghaltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik