Élet-Stílus

Bővült a vörös lista

Kihalás fenyegeti a Föld állatfajainak több mint negyedét, leginkább a vizes élőhelyekhez köthető fajok vannak veszélyben – a legfrissebb vörös listán új 143 állatfaj került a magasabb veszélyeztetettségi kategóriába.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) legújabb vörös listáján az emlősök 21, a madarak 12, a hüllők 31, a kétéltűek a kétéltűek 30, a halak 37 százaléka szerepel 2008-ban. Ez azt jelenti, hogy leginkább az élőhelyek rohamos pusztulása miatt az állatfajok 26 százaléka sodródott a kipusztulás szélére – mondta el a FigyelőNetnek Kiss Mónika, a WWF Magyarország kommunikációs munkatársa. A lista 44 838 fajt sorol fel, melynek 38 százaléka tartozik abba a különösen veszélyeztetett csoportba, amelyeket kihalás fenyeget.

Az ibériai hiúz is veszélyben van (forrás: WWF/Canon - MMJA)

Az ibériai hiúz fennmaradása is kétséges (forrás: WWF/Canon – MMJA)

Hazánkban félszáz faj van veszélyben

A természetvédelem sikerét jelzi, hogy a tavalyihoz képest 36 faj került „alacsonyabb kategóriába”, vagyis fennmaradásuk egy fokkal biztosabb. Ilyen például az emlősök közül a rozsomák, az európai bölény és a szürke bálna. A visszatelepítési programok segítségével élhet tovább a vadonban például a feketelábú görény valamint a vadló is. Az afrikai elefántok száma is nőtt az utóbbi időben, mivel a hatóságok egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak az elefántcsont-kereskedelemről.

Rossz hír ugyanakkor, hogy 143 faj felfelé lépett a listán, vagyis túlélési esélyeik romlottak. Közéjük tartozik az ismertebb emlősök közül például a leopárd, a halászmacska és a tasmán ördög. Magyarországról 48 faj szerepel az IUCN táblázatában, két emlős, kilenc madár, egy hüllő, kilenc hal egy puhatestű, 25 rovar és egy növény – sorolja Kiss Mónika.

Afrikai elefánt (forrás: WWF/Canon - Martin Harvey)

Afrikai elefánt (forrás: WWF/Canon – Martin Harvey)

Rossz állapotban vannak a vizes élőhelyek

A lista szerint 188 különösen veszélyeztetett emlős él ma a Földön, közéjük tartozik például a párduchiúz, amelyből alig százat tartanak ma számon, a kúposfejű delfin, a narvál és a fakúszó kenguru is. A 450 veszélyeztetett emlős között megtaláljuk a tasmán ördögöt, amelynek az egyedszáma egy rákbetegség miatt az utóbbi tíz évben hatvan százalékkal csökkent.

Ugyancsak veszélyeztetetté vált a vizes élőhelyek csökkenése miatt a Délkelet-Ázsiában élő halászmacska, valamint a kaszpi fóka is. Utóbbinak a populációja az utóbbi tíz évben 90 százalékkal csökkent a túlzott vadászat és az élőhelyek zsugorodása miatt.

Betegség tizedelte a tasmán ördögöket (forrás: WWF/Canon - Klein Hubert)

Betegség tizedelte a tasmán ördögöket (forrás: WWF/Canon – Klein Hubert)

A politikusoknak is figyelmeztetés a lista

A vörös listára került fajok felsorolásából kiderül, hogy az élőhelyek csökkenése és eltűnése, a természet kizsákmányolása, a szennyezés és a klímaváltozás miatt csappan meg leginkább a fajok és azok egyedeinek száma. A világ emlőseinek mintegy 40 százaléka kénytelen beérni kisebb élettérrel, ezeknek az állatoknak legtöbbje Közép- és Dél-Amerikában, Nyugat-, Kelet és Közép-Afrikában, Dél-, és Délkelet-Ázsiában, valamint Madagaszkáron él.

Magyar Gábor, a WWF Magyarország igazgatója szerint minél többet várunk, annál nehezebb lesz a fajokat a kihalástól megmenteni. Tudjuk, hol, milyen fajok veszélyeztetettek, ismerjük a fajok számára leginkább veszélyes tényezőket: nem nézhetjük az eseményeket tétlenül. Ezért kell a vörös listát a hatóságoknak, a kormányoknak és a nemzetközi szervezeteknek a döntéshozatalnál figyelembe venni – teszi hozzá a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik