Élet-Stílus

Úszás: vizsgálat indul a csodadressz ügyében

A pekingi olimpia közeledtével elképesztő ütemben dőlnek meg az úszóvilágcsúcsok. Többen is feltették a kérdést, hogy a rekordok az úszóelit fejlődésének, vagy inkább csak az új dresszeknek köszönhetőek.

A francia Alain Bernardnak az Eb előtt igazán komoly eredménye még nem volt, Eindhovenben aztán három napon belül három világcsúcsot úszott. Igaz, könnyen elképzelhető, hogy a francia versenyző rekordja nem lesz hosszú életű, hiszen az ausztrál bajnokságon Eamon Sullivan 2 századdal úszott csak lassabban.

Mind a ketten a Speedo sportszergyártó cég legújabb fejlesztésű fürdőruhájában, az LZR Racerben versenyeztek. Akárcsak Stephanie Rice és Sophie Edington, akik az ausztráliai ob-n – a sportági nagyhatalom olimpiai kvalifikációs viadalán – két-két rekordot döntöttek meg. Szintén beszédes adat, hogy az Eb-n született hat új csúcsból ötöt az új modellben úsztak, az egyedüli kivétel a 400 gyorson győztes Federica Pellegrini volt. Az olasz úszónő az Arena új modelljét viselte.

LZR Racer, az új csodafegyver?

LZR Racer, az új csodafegyver?

A Speedo új modelljének februári bemutatkozása óta 14 világcsúcs született, és közülük 13-at az LZR-ben úsztak. A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) korábban már engedélyezte a fürdőruha használatát, de az elképesztő rekordeső láttán bejelentette, hogy vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy nem biztosít-e jogosulatlan előnyt az új modell.

Az LZR Raceren nincsenek varrások, az egyes részeket összehegesztették, így a ruha kisebb ellenállást tanúsít a vízben. A modell a fűzőszerű kialakításának köszönhetően elsősorban a hajrában segít: a fáradó versenyzők kisebb erőfeszítések árán maradnak az ideális testtartásban. A gyártó szerint az izmok és a bőr rezgéseit is csökkenti a ruha.

A Speedo képviselői az Associated Press érdeklődésére elmondták, hogy a tavalyi melbourne-i úszó vb előtt is piacra dobtak egy új ruhát. „A világbajnokságon négy nap alatt 11 rekord dőlt meg, akkor azonban senki nem indítványozta, hogy az új fürdőruhát tiltsák be” – mondta a cég ausztráliai ügyvezetője. „A FINA engedélyezte az LZR használatát, amely mindenki számára elérhető” – tette hozzá Rob Davies.

Ennek azonban ellentmondani látszik, hogy a kanadai úszók egymásnak adják át a néhány rendelkezésre álló LZR-t, amely 550 dollárba kerül. „A lényeg az, hogy az olimpián már mindenki egyenlő feltételek mellett úszhasson” – nyilatkozta a 100 gyorson világbajnok Brett Hayden edzője, Tom Johnson.

Ez lehetetlen vállalkozásnak tűnik, hiszen a Speedo egyelőre képtelen kielégíteni a hatalmas keresletet. Ráadásul számos nemzeti szövetség más sportszergyártóval áll szerződésben, így elképzelhető, hogy a technika fog az érmek sorsáról dönteni a pekingi olimpián. A Magyar Úszó Szövetségnek az Arenával van szerződése, amely 2012-ig szól. Cseh Lászlóéknak tehát e márkában kell a lehető leggyorsabban úszniuk Pekingben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik