Gazdaság

Kapszulakamera – Belső ellenőr

Endoszkópos vizsgálattal csaknem a teljes emésztőrendszert fel lehet deríteni, a béltraktusban azonban mindig maradhatnak olyan területek, ahová a kamera sem “felülről”, sem “alulról” nem juttatható el#<#; ráadásul léteznek olyan helyek is, ahová csak a hasüregen át lehet baj esetén bepillantani. E beavatkozások általában rendkívül fájdalmasak, sőt gyakran sérüléseket is okoznak. Az izraeli Given Imaging nevű cég kapszulába rejtett kamerája ezeket a gondokat küszöböli ki: a babszemnél is kisebb eszköz lenyelve drót nélkül, rádióhullámokkal sugároz képeket a belekből. Kapszulakamera – Belső ellenőr 1A Given fejlesztői optikai szálakkal végzett kudarcba fulladt kísérleteik után jutottak arra a következtetésre, hogy a vékonybél – azon belül is a rendkívül szűk epésbél – bizonyos megbetegedéseit csak szabadon vándorló, igen kisméretű kamerával lehet azonosítani.

A LED-reflektorral felszerelt minikamera a traktusban haladva másodpercenként két képet küld a csípőre övvel felerősített vevőberendezésbe. Mivel széles látószögű objektívvel szerelték fel, a bélfal teljes felületét látja, csakúgy, mint a legjobb endoszkópok. A kamerában lévő elemek élettartama 7-8 óra, ennyi idő alatt mintegy ötvenezer felvételt rögzíthetnek a diagnoszták. Küldetése végén az eszköz természetes úton távozik a szervezetből.

A kapszulát eddig 120 olyan betegen tesztelték az orvosok, akiknek belső vérzéseire a hagyományos diagnosztikai eljárások nem adtak magyarázatot. A komputertomográfia és a különböző tükrözések mind felsültek ott, ahol a kapszulakamera nem; az új eszköz az ilyen esetek 65 százalékában pontosan feltárta a bajok okait. A vizsgálatok alapján a sebészek képesek voltak célzott és hatékony operációval segíteni a betegeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik