Gazdaság

Új piacok felé

Mennyit érthet egy színész a jövőhöz? Hát annyit, hogy onnan jön – nyitotta meg a San Franciscó-i Bill Graham Hallban a Windows 2000 show-t Patrick Stewart, a Star Trek Next Generation Picard kapitánya. A jövőt idéző, nagyszabású, drága, de kissé fantáziátlan bemutató mottója sem kevésbé volt nagyszabású: “Itt kezdődik az üzleti internet”. Az igencsak magabiztos és lendületes szlogen hűen tükrözi a Microsoft magatartását: a cég ezzel a (piacra) dobással nem kevesebbre törekszik, mint hogy a szerverpiacon is domináns szerepre tegyen szert. Ezért fordult néhány rivális cég az Európai Bizottsághoz, követelve, hogy a redmondi óriás változtassa meg a szoftvert. (Ha Brüsszel úgy dönt, hogy a Microsoft megsérti az uniós versenyszabályokat, akkor a szoftvert – amennyiben azt a cég nem változtatja meg – ki is tilthatják a piacról.) A San Franciscó-i bemutatón a család három tagját, a Windows 2000 Professionalt, a Servert, és az Advanced Servert bocsátotta útjára Bill Gates; a negyedik tag, a Datacenter Server hivatalos megjelenéséig még négy hónapot várni kell. Itthon a Professionalt és a Servert fogják honosítani, várhatóan május elején lesz a boltokban a magyar verzió. Többféle becslés is napvilágot látott arról, hányan fognak ebben az évben Magyarországon átállni az NT-ről a 2000-re, a Microsoft vezetői szerint a 30 százalék tűnik reálisnak.

A vezérigazgatóból fő szoftverépítésszé átvedlő elnök, Bill Gates a 10 ezer résztvevős show-n az eddigi operációs rendszerekhez képest sokkal megbízhatóbbat és biztonságosabbat ígért. A Giga Information Group/Sunbelt megerősíti az ígéretet, e cég felmérése szerint ugyanis a Professional kétszer olyan megbízható és háromszor olyan stabil, mint a Windows 98. A fejlesztésben és tesztelésben nem csupán a Microsoft több tízezer munkatársa vett részt, hanem olyan partnercégek is, mint a Cisco, az Intel, a Compaq vagy az APC. A tesztprogram révén jó néhány cégnél már most is fut a Windows 2000, így például a Motorolánál, a Compaqnál, de használják a Nasdaqon is.

Az informatika legnagyobb elemző cége, az amerikai Gartner Group erősen kritizálta az új rendszert, bár nem technológiai, hanem pénzügyi szempontok miatt. Alexa Bona kutató ugyanis kiszámolta (majd a számokat a Microsofttal ellenőriztette), hogy egy kliens licenc ára (nagyvállalatot tekintve) felhasználóként 20 dollár az Egyesült Államokban, és több mint 32 dollár Angliában. A tanácsadó szerint a nagyméretű cégek 90 százaléka jelentős kiadásokra kényszerül az új operációs rendszerek kapcsán, függetlenül attól, hogy milyen más programok futnak náluk. (Jelenleg a vállalati piacon a szerverek körében 30-35 százalékot tudhat magáénak a Microsoft.)

Itthon a Windows Professional verzió ajánlott (nettó) ára 90 ezer forint, az NT-ről való átállás pedig majdnem 43 ezer forintba kerül. A Server – ha NT-ről térnek át – öt felhasználó esetén 282 ezer, 10 kliensnél pedig 290 ezer forint. Ha nem az előbbi dobozost megoldást választja egy cég, hanem licencet vesz, akkor a Professionalért öt felhasználó esetén 37,5 ezer forintot kell fizetni NT-upgrade esetén, míg más rendszerről való áttérésnél 54,5 ezer forintot. A Server licenc ára 231,9 ezer forintról indul, s öt felhasználónként nő.

Moszkvában egyébként már hónapok óta alig 3 dollárért lehet Windows 2000-et kapni – köszönhetően a szoftverkalózok tevékenységének. A szoftverlopás visszaszorítása érdekében hologram díszíti a CD felületét, illetve matrica a PC-t (ha azzal együtt vették). Az Office 2000 egyedi felhasználóinak pedig regisztráltatniuk kell magukat a Microsoftnál; ha ezt az első 50 indításkor elmulasztják, akkor az 51. alkalommal a szoftver nem indul el.

Hogy a San Franciscó-i közönség mennyit tudott a Windows 2000-rel kapcsolatos gondokról, azt nem tudni. Az azonban biztos, hogy az egyébként nagy ovációval fogadott Bill Gatest egyvalaki megelőzte az aznapi sikerlistán: az általa felkonferált Carlos Santana.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik