Gazdaság

Árfolyam

ÚJÉVI DRÁGULÁS. Az 1998-as év a tavalyihoz hasonlóan ismét drágulással köszöntött be. A teljesség igénye nélkül: emelkedtek az üzemanyagok árai (részben az új jövedéki szabályozás miatt), többe kerül a távközlés, nőttek a postaköltségek, a víz- és a csatornadíjak, borsosabb lett a vonat- és a távolsági autóbuszjegyek ára. Igaz, utóbbiak csak a 65 év alattiakat érintik, az ennél idősebbeknek ugyanis januártól ingyenes a távolsági, s a nagyobb városok zömében a helyi tömegközlekedés. A kedvezményezettek annál kevésbé örülnek a januári tej- és kenyérár-emelkedéseknek, s az idei évre várható 10-11 százalékos gyógyszerdrágulásnak.

INFLÁCIÓS PROGNÓZIS. A decemberi áremelkedések üteme 0,9 százalék körül alakult – állítják a nagyobb alapkezelők és bankok elemzői. Ha ez igaz, akkor a fogyasztói árak 1997 folyamán összesen 18,2 százalékkal emelkedtek. A januári inflációs prognózis a tavalyinál kedvezőbb, 2,5 százalék körüli értékről szól, amellyel az infláció e hónap végére 17 százalékra csökkenne.

GAZDASÁGI SZERVEZETEK. Az országban november végén 796 ezer gazdasági szervezet működött, 3614-gyel több, mint az előző hónap végén – derül ki a KSH legfrissebb jelentéséből. A működők 91 százaléka vállalkozás, ezek csaknem kétharmada egyéni vállalkozás volt.

RENDÜLETLEN NÉPESSÉGCSÖKKENÉS. Hazánk népesedési helyzetét a változatlanul alacsony és tovább csökkenő termékenység, valamint a magas, de mérsékelten már javuló halandóság jellemzi – hozta nyilvánosságra a KSH. A tavalyi év első tíz hónapjában például az előző év azonos időszakához képest 4 ezer fővel csökkent az élveszületések száma – pontosan annyival, mint a halálozásoké. A két adat közötti különbség azonban változatlan maradt: az említett tíz hónap alatt így további 30,5 ezer fővel csökkent Magyarország lakossága, amely október végén 10 millió 144 ezer fő volt.

DOBOGÓS HELYEN A BÉT. Tavaly a fejlett és a feltörekvő piacok zömében erőteljesen emelkedtek az árfolyamok, s ebből a pesti börze is jócskán kivette a részét: itt a részvények hozama dollárban számítva 53,6 százalékkal emelkedett, amellyel a magyar parkett – Oroszország és Törökország után – a világranglista harmadik helyén végzett (lásd a grafikont). A sereghajtók között Indonéziát és Thaiföldet találjuk, ahol a befektetők a korábbi évhez képest több mint 70 százalékos veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni.

FIZET AZ APEH. Az adóhivatal 362,5 millió forintot, plusz 70 milliónyi késedelmi pótlékot fizet ki azoknak, akik a Támasz Országos Önkéntes Nyugdíjpénztárba fizettek be még 1995-ben, ám korábban nem kapták meg a visszaigényelt adót. Az Apeh a Legfelsőbb Bíróság döntése után volt kénytelen módosítani saját határozatát.

JANUÁRI KAMATCSÖKKENTÉS. Január elsejétől csökkentette betéti kamatait az OTP Bank és a Postabank. Az előbbi a tavalyi év folyamán is háromszor mérsékelt, s most további 0,5-1,0 százalékos csökkentést jelentett be. A Postabank, amelynél tavaly változatlan maradt a kamatszint, befektetésektől függően 1,0-2,0 százalékkal faragta le betéti kamatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik