Gazdaság

Csaba László: gyomorszájba vágott a Moody’s

Magyarország gazdasági mutatói alapján felminősítést érdemelt volna, a Moody’s hétfői negatív döntése a gazdaság javuló állapota ellenére riasztóan fog hatni a befektetőre – mondta Csaba László közgazdász a Duna televízió műsorában.

Súlyos gyomorszájba vágásként értékelte a Moody’s döntését Csaba László közgazdász, egyetemi tanár a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában. A hitelminősítő hétfőn egyszerre két fokozattal rontotta a magyar államadósság besorolását.

A hitelminősítők véleménye többet nyom a latban a pénzpiacokon, mint a valós gazdasági-pénzügyi folyamatok: a világ száznyolcvan országát figyelő befektetők az ilyen hitelminősítői értékelések alapján döntenek arról, hogy eladnak, vagy nem adnak el, és ha igen, kinek milyen feltételekkel – mondta Csaba László. Függetlenül attól, hogy ez a minősítés mennyire megalapozott vagy megalapozatlan, a pénzügyi piacok szereplői – a háziasszonyok és a nagy befektetési bankok – ennek alapján döntéseket hoznak, ezért a minősítéssel nekünk foglalkoznunk kell” – tette hozzá.

“Magyarországnak a harmadik negyedévben hatszázmillió dollár kereskedelmi többlete van, a gazdaság növekszik – ettől és sok minden egyébtől is inkább felminősítésnek kellene következnie. Ha nem ez következik, akkor kommunikációs hiány áll fenn a kormány és a piacok között. Ez pedig baj, mert ennek a folyamatnak mi nem alakítói, hanem elszenvedői vagyunk” – értékelte a helyzetet Csaba László a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik